.

Πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα έχουν ενεργοποιηθεί έως τον Μάρτιο 2017

Πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκ των οποίων τα τρία θα μπουν στην αφετηρία μέχρι τέλους του 2016 και τα υπόλοιπα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 προανήγγειλε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μέσω του ΕΣΠΑ το θετικό momentum που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα "θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 9 δισ. ευρώ". "Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 κράτησε την οικονομία το 2015 και το τέταρτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 5 δισ. ευρώ, αφού είχαν εξυγιανθεί τα προγράμματα και είχαμε διαπραγματευθεί την αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων" σημείωσε και πρόσθεσε ότι, πέρα από το ΕΣΠΑ, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να κινητοποιήσει κι άλλους χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ "είναι βεβαίως σημαντικοί αλλά πεπερασμένοι και δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού".
Τα προγράμματα
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα ταμεία Συμμετοχών (Fund of Funds) κι Επιχειρηματικότητας, καθώς και το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ". Ακολούθως, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν τα νέα ταμεία Υποδομών και Μικροπιστώσεων.
Αναφερόμενος ειδικά στο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), επανέλαβε ότι τη διαχείρισή του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Σημαντικό ρόλο θα έχει ωστόσο -όπως είπε- κι ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας (που θα προκύψει από την αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ). Το Ταμείο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια από δημόσιους πόρους, από το EIF, άλλες επενδυτικές τράπεζες κι εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Θα ξεκινήσει δε με 200 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), το οποίο θα μπει στην αφετηρία με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους) , διευκρίνισε ότι αυτό θα αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη συμμετοχή και των τραπεζών τα κεφάλαιά του θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
Νέες δράσεις μικρομεσαίων
Σύντομα δε έπονται δράσεις για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, 50 έως 250 εργαζομένων (με προϋπολογισμό 100 εκατ.), τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας (45 εκατ.), την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ.), την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑΝΕΚ (25 εκατ. ευρώ) και για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών.
Δίνοντας τέλος το στίγμα της νέας λογικής στις δράσεις του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στη χρήση της ρήτρας ευελιξίας - κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα ανακοινωθεί μια πλειάδα δράσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχει ήδη προδημοσιευτεί δράση (συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ) που θα ενισχύει συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και επιχειρήσεις για να κάνουν οι ίδιες έρευνα (μεμονωμένα ή σε ομάδες).

Πηγή: capital.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου