.

«Σχέδιο Γιούνκερ»: Απαραίτητη η Περιφερειακή Διάσταση

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη το «σχέδιο Γιούνκερ» να στραφεί περαιτέρω στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς η πρόσφατη αξιολόγηση του προγράμματος έκανε εμφανή την αδυναμία του να ενισχύσει τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της ΕΕ.

Tην τελευταία περίοδο πληθαίνουν οι συζητήσεις για το μέλλον του εν λόγω επενδυτικού προγράμματος που θα διαρκέσει μέχρι το 2018. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και ή εκδήλωση της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Το σχέδιο Γιούνκερ και οι ευκαιρίες των περιφερειών».
Ο Νίκος Κωστόπουλος, σύμβουλος της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα πρέπει να έχουν κοινωνικό πρόσημο και να εστιάζουν στις ανάγκες τον πολιτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα έργα υποδομών, είναι σημαντικά, ωστόσο χρειάζονται έργα που να ανταποκρίνονται σε ανάγκες όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη του ιατρικού κέντρου στον Άη Στρατη». Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των νησιών του Β. Αιγαίου, ως κέντρα εισόδου προσφυγικών ροών.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Μπραντ Τόρστεν, ανώτατος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην προσφορά της ΕΤΕπ σε Ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει. Επίσης, δήλωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ έχει φτάσει στο 1/3 της συνολικής χρηματοδότησης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και το 2018.
Επενδυτικότητα
Σημαντική θέση στη συζήτηση είχε το θέμα της επενδυτικότητας και το κατά πόσο η ΕΤΕπ μπορεί να «ξεκλειδώσει» ιδιωτικές πρωτοβουλίες, είτε να συγχρηματοδοτήσει συμπράξεις με δημόσιους φορείς. Επίσης, λόγος έγινε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι φορείς που λαμβάνουν τα δάνεια από την ΕΤΕπ. Συγκεκριμένα, η Τζοάνα Βαλέντε, υπέυθυνη στρατηγικής της BusinessEurope άσκησε έντονη κριτική στο γεγονός ότι 4 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) λαμβάνουν το 92% των επενδύσεων μέχρι στιγμής. Όπως πρόσθεσε, «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) δεν έχει αποδειχθεί επαρκές για να λύσει τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας».
Ελληνικό ζήτημα
Σε ερώτηση που έγινε από τον Σαράντη Μιχαλόπουλο, συντονιστή της εκδήλωσης, για τους ελέγχους κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, ο Τόρστεν απάντησε ότι οι «εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στις επενδύσεις», λόγω των «capital controls».
Αναφορικά με την Ελλάδα, η Βαλέντε εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κατάσταση των επιχειρήσεων της Ελλάδας και δήλωσε ότι το think tank στο οποίο εργάζεται κάνει τα πάντα προκειμένου βρεθούν λύσεις για την έλλειψη επενδυτικότητας. Τέλος, υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, λόγω της έντονης φορολογίας και της επαχθούς νομοθεσίας».
Γεωγραφική κάλυψη
Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Νίκολας Μπρουκς, σύμβουλος του δικτύου περιφερειών (CPRM), καθώς εξέφρασε την ανησυχία ότι οι δεν τηρείται το κριτήριο της προσθετικότητας, ενώ χαρακτήρισε «άνισο» τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις περιφέρειες. Όπως υπογράμμισε, «η Επιτροπή πρέπει να βρει μία στρατηγική ούτως ώστε να συνδυάζει και τα δύο ταμεία», εννοώντας τα επενδυτικά και τα διαρθωτικά. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο Γιούνκερ δεν είναι αποτελεσματικό.
Ο Μπραντ Τόρστεν από τη μεριά του παραδέχθηκε ότι θα ήταν ορθό να ενταχθούν και γεωγραφικά κριτήρια στο σχέδιο, ωστόσο ο ρόλος της ΕΤΕπ δεν είναι να εξετάζει τα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά την ποιότητα των σχεδίων, προκειμένου να τα εγκρίνουν. «Σεβόμαστε απόλυτα τις αρχές της περιφερειακής πολιτικής. Ωστόσο ο ρόλος μας δεν είναι να χαράσσουμε πολιτική. Δεν έχουμε επιρροή στον παραγκωνισμό κάποιων περιφερειών», κατέληξε.

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου