.

ΓΕΝΟΠ: ΝΕΑ (Ν) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΝ.


ΕΤΜΕΑΡ σημαίνει Ειδικό Τέλος ΑΠΕ
Ειδικό Τέλος ΑΠΕ σημαίνει Επιδότηση των αιολοφωτοβολταϊκών
Επιδότηση των αιολοφωτοβολταϊκών σημαίνει το ΤΕΛΟΣ της ΔΕΗ

Τον περασμένο Αύγουστο με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ, το Υπουργεί άρχισε (από τη μία) να βάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ταφόπλακα στη ΔΕΗ και (από την άλλη) να φλερτάρει –επίσης με τον πλέον επίσημο τρόπο- με τους ΑΠΕτζήδες.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην συζήτηση που είχε γίνει τότε στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ χαιρέτισαν ομόψυχα τις ρυθμίσεις και ευχαρίστησαν τον κ. Σκουρλέτη για το δώρο που τους έκανε αφήνοντας όμως και μία δυσαρέσκεια, ότι θα μπορούσαν να είχαν τύχει και καλύτερης εύνοιας.
Αυτή λοιπόν τη δυσαρέσκεια έσπευσε μάλλον να καλύψει ο κ. Σκουρλέτης με την τροπολογία για το νέο υπολογισμό του τέλους μείωσης των ρύπων στα τιμολόγια (ΕΤΜΕΑΡ) υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με την τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία για να κλείσει το έλλειμμα και να αποφευχθεί και το «κούρεμα» όσων έχουν κάνει επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας», την ώρα βέβαια που τα κεφάλια όλων των υπολοίπων Ελλήνων έχουν μείνει σχεδόν φαλακρά από ένα κούρεμα που δε φαίνεται να έχει σταματημό.
Σαν να μην έφθανε η χαριστική βολή που δίδει στη ΔΕΗ η ντροπολογία , το Υπουργείο αντί να κρατά χαμηλά τους τόνους μοιράζει διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές την επιβάρυνση από τον νέο υπολογισμό του τέλους μείωσης των ρύπων στα τιμολόγια (ΕΤΜΕΑΡ)», την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι η αύξηση είναι μη απευκταία καθότι είναι παντελώς αδύνατον για τη ΔΕΗ να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος χωρίς να είναι προβεί σε αύξηση των τιμολογίων.
Με δεδομένα τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου του 2016 όπου:
 Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 248,8 εκατ. €
 Τα κέρδη να είναι μειωμένα κατά 105,3 εκατ. €
 Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ήδη φθάσει τη ΔΕΗ στο σημείο να λειτουργεί «στο κόκκινο»
 Την υπερβολική και συνεχιζόμενη εύνοια που δείχνει η κυβέρνηση στους παραγωγούς από ΑΠΕ,
Η κατάρρευση της Επιχείρησης είναι δρομολογημένη και δεδομένη.
Δυστυχώς, ως στιγμής, οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις πολιτικές που εφαρμόζονται και εάν Διοίκηση ΔΕΗ και Κυβέρνηση θεωρούν ότι έτσι εύκολα θα φορτώσουν στις πλάτες τους τις δυσμενείς συνέπειες της τροπολογίας, για να «κάνουν πλάτες» στους Ανανεώσιμους παραγωγούς, πλανώνται.
Αντί οι κυβερνώντες να δίδουν, υπέρ το δέον, βαρύτητα στην «καθαρή ενέργεια», να «καμουφλάρουν» τις ενέργειές και τους στόχους τους με λέξεις που τεχνηέντως εφεύραν και να «χρεώνουν» τις εξελίξεις «στην έλλειψη ενός σοβαρού σχεδιασμού των προηγούμενων ετών», καλό θα ήταν πρωτίστως να επικεντρωθούν στην «καθαρή (ντόμπρα) πολιτική» και να εξηγήσουν στον κόσμο τι ακριβώς ισχύει με τις χρεώσεις, τι ακριβώς πληρώνει ο καταναλωτής, που πήγαν τα χρήματα (τα δισεκατομμύρια των ευρώ) που απέσπασαν από τους εργαζόμενους με τις περικοπές και τι ακριβώς είναι το ΕΤΜΕΑΡ.
Γιατί δεν λένε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί η επιδότηση των ΑΠΕ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές;
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντιλαμβάνεται απόλυτα την τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα και παρότι δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είχε και έχει ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των εργαζόμενων, της επιχείρησης κα των καταναλωτών, που σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να χρεωθούν την αλόγιστη ανάπτυξή των ΑΠΕ και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου