.

Ανεκτίμητος ο αρχαιολογικός πλούτος στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα “Φως & Αρχαιότητες” – Ανοίγει πλέον το θέμα ανάδειξης των ευρημάτων

Ανεκτίμητης αξίας θεωρούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τα έγκατα της πεδιάδας της Πτολεμαΐδας, της γνωστής ως “Κίτρινης Λίμνης” ή Σαριγκιόλ, και ήρθαν στο φως στο πλαίσιο των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στα ορυχεία της ΔΕΗ την τελευταία 20ετία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Κοζάνης.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη και παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Φως και Αρχαιότητες» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, φωτίζουν την ιστορία της περιοχής Πτολεμαΐδας – Κοζάνης από τους προϊστορικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.
Αναδεικνύουν την κοινωνική οργάνωση και τις πρακτικές αγροτικής οικονομίας των Νεολιθικών ανθρώπων που την κατοίκησαν, τη σχέση τους με το περιβάλλον, τη διατροφή τους, αλλά και το πολιτισμικό τους επίπεδο και την ενασχόλησή τους με την μουσική, με την ανεύρεση μουσικών οργάνων. Καθώς, εκτός από τη σφυρίχτρα που αποκαλύφθηκε στο Νεολιθικό οικισμό στη θέση “Σουλουκιά” της Ποντοκώμης, βρέθηκαν και οστέινες φλογέρες (από ανθρώπινο οστό) σε Νεολιθικούς οικισμούς στον Κλείτο και στην Κοιλάδα, κατά τις σωστικές ανασκαφές για την επέκταση του ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ, αν και η σφυρίχτρα της Ποντοκώμης χρονολογείται παλαιότερη κατά 500 χρόνια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από τον Πτολεμαϊο...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου