.

Έπεσαν οι υπογραφές με τους Κινέζους για τον ΑΔΜΗΕ - Καμία ανησυχία από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου λέει η ΔΕΗ

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, μπήκαν σήμερα οι υπογραφές στη συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική State Grid International Development Ltd για την παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ.

Εκ μέρους της ΔΕΗ υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ για την κινεζική εταιρία ο πρόεδρος της State Grid International, Hu Yuhai.

Σταθάκης: Προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον στην ενέργεια

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πολύ στενή οικονομική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, υπογράμμισε ότι «η λέξη κλειδί για την επόμενη μέρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτα η λέξη ‘δίκτυα’», παραπέμποντας στις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο, που επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι πρόκειται για την πρώτη «πολύ σημαντική επένδυση που γίνεται στο πλαίσιο των αλλαγών της αγοράς ενέργειας, με βάση το στόχο της Ενεργειακής Ένωσης του 2020». Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει βήμα-βήμα προς όλες τις αναγκαίες αλλαγές, προασπίζοντας φυσικά το δημόσιο συμφέρον στην εγχώρια αγορά ενέργειας» οι οποίες θα στοχεύουν «πρώτον, στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, δεύτερον, στο όφελος των καταναλωτών και τρίτον, στην ισχυρή περιβαλλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού τομέα».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κινεζική State Grid, καθώς με τη συγκεκριμένη επένδυση αναδεικνύεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία που επένδυσε στην Ελλάδα, μετά από την COSCO. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ, η θετική αυτή εξέλιξη δεν είναι άμοιρη με το πρόσφατο ταξίδι που έκανε ο πρωθυπουργός στην Κίνα, μαζί με τον κ. Σταθάκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη. «Σήμερα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο αυτής της πολύ στενής σχέσης στην οποία προσδοκούμε, επενδύουμε και θεωρούμε ότι θα έχει ισχυρό αμοιβαίο όφελος και για την Ελλάδα και για την Κίνα», ανέφερε ο υπουργός.

Παναγιωτάκης: Εργαλείο κι όχι αυτοσκοπός τα ΝΟΜΕ

Από μεριάς του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα καθώς αρχίζει στην πράξη ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της εταιρείας δικτύου.

Μιλώντας ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η όλη υπόθεση θα κλείσει εντός των χρονικών ορίων και συγκεκριμένα έως τα τέλη Μαρτίου.

Το γεγονός ότι το μερίδιο του ΑΔΜΗΕ κατευθύνεται σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η State Grid, ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ και για τη χώρα.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η παρουσία της State Grid αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση των project κατασκευής νέων διασυνδέσεων, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία και για τον κλάδο του δικτύου διανομής και τα έξυπνα δίκτυα.

Σε συζητήσεις με δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΔΕΗ ανέμενε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η εταιρεία έχει ήδη μειώσει στο 50% τη συμμετοχή της σε επίπεδο ηλεκτρικής παραγωγής, ενώ παράλληλα προωθεί την πρόσβαση τρίτων σε λιγνιτικές μονάδες όπως στην περίπτωση της σύμπραξης με την CMEC για τη Μελίτη (δημιουργία εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί η μονάδα ΜΕΛΙΤΗ Ι, τα ορυχεία που την τροφοδοτούν, ενώ οι Κινέζοι θα αναλάβουν να κατασκευάσουν μία ακόμη λιγνιτική μονάδα παραγωγής τη ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ).
Σε ό, τι αφορά τη λιανική αγορά ρεύματος ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι προωθείται η δημιουργία των δύο εταιρειών προμήθειας στις οποίες θα εισφερθεί πελατολόγιο καταναλωτών της ΔΕΗ και εν συνεχεία θα πωληθούν σε ιδιώτες. Μέχρι 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η υποβολή προσφορών για την πρόσληψη συμβούλου που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό.
Επίσης, καταφέρθηκε εκ νέου κατά των ΝΟΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικό ότι «αποτελούν εργαλείο και δεν μπορεί να γίνονται αυτοσκοπός».

State Grid: Στρατηγική επιλογή η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα

Τέλος, εκ μέρους της State Grid International Development Ltd, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, κ. Hu Yuhai αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία που έχει για την εταιρεία η ανάπτυξη της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, δεδομένης της θέσης της χώρας μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, την ώρα που διατηρεί σημαντικό οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων.

Αανφερόμενος στον ΑΔΜΗΕ, επισήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική εταιρεία, που στο μέλλον μπορεί να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και χαρακτήρισε την συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ υπόδειγμα της ελληνοκινεζικης επιχειρηματικής συνεργασίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η State Grid είναι η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία στην Κίνα, διαθέτοντας τεράστια εμπειρία σε δίκτυα υψηλής τάσης και «έξυπνα» δίκτυα, ενώ ήδη δραστηριοποιείται και σε Ιταλία, Πορτογαλία.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου