.

Ένταξη του "Εξοικονομώ ΙΙ" στο ΕΠΑνΕΚ

Την ένταξη της Πράξης «Σύσταση Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ» με Κωδικό ΟΠΣ 5003387 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με δικαιούχο το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (που εφεξής θα αποκαλείται ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ) θα λειτουργήσει ως Ταμείο Χαρτοφυλακίου, με σκοπό να στηρίξει τα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλλοντας, έτσι, τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων της χώρας, αλλά και στην εξοικονόμηση κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παράλληλα, το Ταμείο θα υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους συνδεόμενους με την οικοδομική δραστηριότητα και στους τρείς τομείς της οικονομικής ζωής (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες). Ο παραπάνω στόχος, θα επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση κατοικιών και κυρίως εκείνων που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ιδία κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, ή στις οποίες θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.
Για την επίτευξη της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, τίθεται συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται με τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων των επιθεωρούμενων κατοικιών από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αναφορικά με την εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη, την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο όπως και κινήτρων για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα, θα διασφαλίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας του Ταμείου. Οι τελικοί απο- δέκτες των χρηματοδοτικών μέσων του ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ θα είναι ιδιοκτήτες κατοικιών, φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.
Το ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ, θα αποτελέσει ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα εντός της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και θα λειτουργήσει σαν Ταμείο Χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τον ορισμό στον ΕΚ 1303/2013. Μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου, θα γίνει η χρηματοδότηση των χρηματοδοτικών μέσων που θα υλοποιηθούν από τους φορείς εφαρμογής τους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, σύμφωνες με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που εγγράφεται στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 68.000.000,00 € και αφορά, σύμφωνα με τους στόχους που αναφέρονται στην απόφαση 26.284 δανειακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα. Ωστόσο αυτή η χρηματοδότηση αφορά μόνο το ΕΠΑνΕΚ και όχι άλλα τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα ή άλλους πόρους χρηματοδότησης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου