.

Στα ύψη η ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο – S.O.S. από την καύση ακατάλληλων υλικών

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στα ύψη βρίσκεται η ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο τα τελευταία 24ωρα, με την ατμόσφαιρα , όμως, να προβλέπεται να καθαρίζει τις επόμενες ημέρες, λόγω και των ανέμων που πνέουν ήδη στην περιοχή. Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την καύση ακατάλληλων υλικών από σόμπες και τζάκια, έχουν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην γύρω περιοχή, ενώ το φαινόμενο έχει πάρει και πανελλαδικές διαστάσεις, με το Υπουργείο μάλιστα, να συνιστά προς τους πολίτες περιορισμό στην χρήση τζακιών.

Στη Δυτική Μακεδονία το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Φιλώτα και Ακρινή, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Βασίλης Ευαγγελόπουλος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος: «Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις στο λεκανοπέδιο, που συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα , αλλά και στη Φλώρινα, ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, όπου δεν υπάρχει τηλεθέρμανση και η αιθαλομίχλη είναι υπεύθυνη για τις υψηλές συγκεντρώσεις. Το φαινόμενο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όπου υπήρξαν υψηλές συγκεντρώσεις, ωστόσο αναμένεται καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών. οι βόρειοι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν και οι συγκεντρώσεις θα μειωθούν».
Η περιβαλλοντική όξυνση, όπως τόνισε, οφείλεται στις γνωστές δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή σε συνδυασμό με τις εκπομπές από τα τζάκια ακόμη και σε μικρά αστικά κέντρα. Ακόμη, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν στη συσσώρευση των ρύπων, μιας και η θερμοκρασιακή αναστροφή που επικρατούσε αύξησε τις συγκεντρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Ευαγγελόπουλος. Μάλιστα, με εξαίρεση τον Οικισμό με συγκεντρώσεις διπλάσιες του ορίου των 50 mg, όπου κυμάνθηκε στα 100 mg, στις άλλες θέσεις σε Ακρινή Πτολεμαΐδα και Φλώρινα ήταν λίγο πιο πάνω από το όριο των 50 mg.
aithalomixliΜε αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου για περιορισμό καύσης στα τζάκια των πολιτών , αλλά και το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της Κοζάνης και όχι μόνο, κάτοικοι καίνε λιγνίτη για να ζεσταθούν, ο κ. Ευγαγγελόπουλος ενημερώνει και συμβουλεύει τα εξής: «Η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τη καύση στερεών καυσίμων. Ως συνήθως έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις σε αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του Θείου. Όταν αυτό συνδυάζεται με καύση ακατάλληλων υλικών όπως είναι ο λιγνίτης για παράδειγμα εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίζουν να καίνε κατάλληλα καύσιμα και προς Θεού όχι επικίνδυνα για την υγεία όπως παλιά έπιπλα που έχουν φοβερά επικίνδυνες ουσίες. Μελέτες έδειξαν ότι αυτοί που τα καίνε διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Όταν κάποιος δεν έχει να ζεσταθεί, καίει ό,τι βρει. Αλλά χρειάζεται προσοχή. Πέρασα από ένα χωριό όπου η ομίχλη ήταν ορατή, ενώ στο γήπεδο μικρά παιδιά έκαναν προπόνηση. Η συγκέντρωση ήταν πολύ μεγάλη και ασφαλώς όταν κάποιος εκτίθεται σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ανθυγιεινό, πόσο μάλλον όταν κάποιος είναι αθλητής, όπου η ποσότητα που φιλτράρει κάποιος είναι πολλαπλάσια από ιδανικές συνθήκες. Θα πρέπει και οι υπεύθυνοι να φροντίζουν ώστε να μην εκτίθενται σε τέτοιες συνθήκες όταν υπάρχουν τόσο υψηλές συγκεντρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την πρόγνωση τις επόμενες ημέρες ενισχύονται οι βόρειοι άνεμοι και θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Πηγη: Πρωινός Λόγος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου