.

Αναβάλλεται η έγκριση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ καθώς δεν έχει ακόμη κλειδώσει η μεταφορά δανείων 120 εκατ ευρώ από την ΔΕΗ

Σε εκρεμμότητα συνεχίζει να παραμένει η μεταφορά δανείων ύψους έως 120 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ στην Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ, οδηγώντας σε αναβολή την σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση της επιχείρησης. 

Ανθρωποι με γνώση των διεργασιών που γίνονταν μέχρι και τις τελευταίες ώρες εξηγούν στο "Energypress" πως παρά την πρόοδο, εντούτοις το θέμα δεν έχει ακόμη κλειδώσει στις νομικές και τεχνικές του λεπτομέρειες. 
Αυτός είναι και ο λόγος που απόφαση απόσχισης για τον ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να ληφθεί σήμερα, παρά θα παραπεμφθεί σε μεταγενέστερη γενική συνέλευση μετά από επτά έως δέκα ημέρες.
Δίχως την ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, οι τράπεζες δεν πρόκειται να πειστούν για την δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί ομαλά τις υποχρεώσεις της. Διότι μεταφέροντας η ΔΕΗ χορηγήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ στην νέα holding, θα συνεχίσει να αποπληρώνει τον δανεισμό της μέσα από τα μερίσματα που θα εισπράττει από τον ΑΔΜΗΕ. Αν φύγουν με άλλα λόγια από πάνω της δάνεια 120 εκατ. ευρώ, θα είναι σαν να αποζημιώνεται με ένα ισόποσο κεφάλαιο για το asset που εκχωρεί.
Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για ένα αμιγώς διαρθρωτικό μέτρο, αντίθετα με την ενεχυρίαση στις τράπεζες συμβάσεων της επιχείρησης για παροχή ρεύματος σε μεγάλους πελάτες ή την αποπληρωμή από το Δημόσιο προς αυτήν 100 εκατ ευρώ απ' όσα της χρωστά.
Αυτά θα βελτιώσουν πρόσκαιρα μόνο την οικονομική θέση της ΔΕΗ, σε αντίθεση με την μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων, μέτρο με πιο διαρκή χαρακτήρα, απαιραίτητο προκειμένου οι τράπεζες να άρουν τις αμφιβολίες τους για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Κανονικά η συνέλευση, δίχως έγκρισης απόσχισης του ΑΔΜΗΕ
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από την ΔΕΗ, η μεταφορά των δανείων στον ΑΔΜΗΕ δεν έχει ακόμη κλειδώσει, είτε λόγω νομικών θεμάτων, είτε ακόμη και λόγω διαφορετικών ερμηνειών. Σαν αποτέλεσμα εκρεμμεί η τελική συνεννόηση με τις τράπεζες, και ακριβώς επειδή "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", αποφασίστηκε να μετατεθεί για μερικές ημέρες η έγκριση της απόσχισης.
Σήμερα λοιπόν, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα ξεκινήσει κανονικά, αφού ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών (ν.2190) απαγορεύει την αναβολή της για δεύτερη φορά. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του Δημοσίου που κατέχει το 34% της ΔΕΗ θα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συζητηθεί σε αυτήν τη συνέλευση το επίμαχο θέμα.
Αποδεχόμενη την πρόταση του μετόχου, η συνέλευση θα την ψηφίσει, και θα αποφασίσει να οριστεί νέα ημερομηνία για την έγκριση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, κάπου μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Η επιστροφή των 100 εκατ ευρώ, και η σύμβαση με την Αλουμίνιον
Της συνέλευσης, θα προηγηθεί το πρωί σύσκεψη των εμπλεκομένων (ΥΠΕΝ, ΔΕΗ, νομικών) όπου και θα τεθεί επί τάπητος η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε τεχνικό αλλά και νομικό επίπεδο. Εκτός της μεταφοράς των δανείων, θα συζητηθούν και τα άλλα δύο προτεινόμενα μέτρα, δηλαδή :
  • Αφενός η εξόφληση από το Δημόσιο προς τη ΔΕΗ οφειλών ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, κίνηση που βελτιώνει έστω και πρόσκαιρα τη θέση της επιχείρησης.
  • Αφετέρου η παροχή προς τις τράπεζες ως εγγύηση, συμβάσεων της ΔΕΗ με 2-3 μεγάλους πελάτες της, όπως για παράδειγμα με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, την ΛΑΡΚΟ κ.ά. Αν και οι τράπεζες δέχονται ως εγγύηση την σύμβαση με την Αλουμίνιον, φαίρονται να μην ενδιαφέρονται για την σύμβαση με την ΛΑΡΚΟ.
Σε νομικό επίπεδο το θέμα χειρίζεται η εταιρεία Norton Rose ως νομικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ, ενώ συνεχής ενημέρωση παρέχεται τόσο στις ελληνικές τράπεζες, όσο και στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, που επίσης έχει δανείσει την ΔΕΗ.
Σύμφωνα πάντως με πηγές της τελευταίας, το ζητούμενο είναι όχι μόνο να ολοκληρωθεί ομαλά η διασικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να μπορέσει η επιχείρηση να αποζημιωθεί για το asset που εκχωρεί στο Δημόσιο. Οσο για το υπουργείο Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί με τους δανειστές.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου