.

ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: Άγνωστα ακόμη τα μεγέθη και ο χρόνος επισκευής της 4η μονάδας – Μεγάλη η ζημία στη χαμηλή πίεση του στροβίλου

Μεγάλη είναι πράγματι η ζημία που έχει υποστεί η βάση του στροβίλου της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, η οποία τέθηκε εκτός λειτουργίας το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου προξενώντας σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία του δικτύου της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας, καθώς το θερμικό φορτίο από μία πλέον μονάδα του σταθμού, την 3η, δεν επαρκεί για να θερμάνει επαρκώς την πόλη.
Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί τίποτε ακόμη ούτε για το χρόνο της επισκευής της ζημίας στο στρόβιλο της μονάδας, ούτε για το κόστος, καθώς «είναι μεγάλη η ζημία στη χαμηλή πίεση αλλά τα της επισκευής δεν τα γνωρίζουμε ακόμη», όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos» ο διευθυντής του κλάδου Ορυχείου Καρδιάς, Βασίλης Τσίγκας.
Ο κ. Τσίγκας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οπτικά τουλάχιστον την μεγάλη ζημία έχει υποστεί το στροφείο της χαμηλής πίεσης, εκεί υπάρχουν σημαντικές ζημίες οι οποίες ελέγχονται, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στους τρόπους επισκευής. Το στροφείο της υψηλής και μέσης πίεσης (υπάρχουν τρία διαδοχικά στροφεία πίεσης) δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη ζημία. Ακόμη όμως δεν έχουμε καταλήξει στον τρόπο και στο χρόνο επισκευής, γιατί ο έλεγχος του στροβίλου και το εύρος της ζημίας στο στροφείο της χαμηλής πίεσης δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση η ζημία είναι μεγάλη στη χαμηλή πίεση, αλλά ποια είναι τα μεγέθη της επισκευής δεν το γνωρίζουμε ακόμη», ενώ στο ερώτημα πότε θα υπάρχει μια σαφής εικόνα είπε «όχι νωρίτερα από μια εβδομάδα».
Μιλώντας ειδικότερα για το χρόνο αποκατάστασης της ζημίας στο στρόβιλο της μονάδας ο διευθυντής του σταθμού, είπε ότι «πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς πρέπει να εξεταστούν πάρα πολλές λεπτομέρειες» και πρόσθεσε πως «θα ζητηθεί και η βοήθεια του κατασκευαστή». Ερωτηθείς σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ξανά ο ρώσικος στρόβιλος αντί για τον αναβαθμισμένο γερμανικό που τον αντικατέστησε, τόνισε ωστόσο «πως αυτή θα είναι η τελευταία σκέψη. Αυτό είναι το τελευταίο σενάριο που εξετάζεται. Το πρώτο που θα δούμε είναι εάν επισκευάζεται το υπάρχον στροφείο, ενώ το κρίσιμο στοιχείο για το όποιο σενάριο επιλεγεί τελικά θα είναι ο χρόνος αποκατάστασης της ζημίας και όχι τόσο το κόστος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διερεύνηση της βλάβης που έχει υποστεί ο στρόβιλος της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς γίνεται από συνεργείο της ΔΕΗ με εξειδίκευση στους στροβίλους των ατμοηλεκτρικών σταθμών της επιχείρησης ανά την Ελλάδα, ενώ τη ζημία στην εν λόγω μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς επιθεώρησε πριν λίγες και ο διευθυντής Εκμετάλλευσης Θερμοηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, Ευάγγελος Παναγιάρης, ο οποίος επισκεύτηκε εσπευσμένα στην περιοχή.

Πηγη: Εφημεριδα Πτολεμαίος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου