.

Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πρόταση της ΔΕΗ για προπληρωμή με έκπτωση 6%

Το πρόγραμμα «Προπληρωμή Λογαριασμού» ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο θα εφαρμοσθεί για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις
Ως κίνηση ματ που θα ενισχύσει τα έσοδα της επιχείρησης θεωρείται η απόφαση της ΔΕΗ και προσωπικά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μ. Παναγιωτάκη να βελτιώσει το πρόγραμμα ρυθμίσεων των οφειλών των καταναλωτών.

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση προς τους καταναλωτές για προπληρωμή της αξίας του ρεύματος με όφελος επιπλέον έκπτωση 6% που θα προστεθεί στην έκπτωση του 15% που ήδη δίνει η ΔΕΗ στους συνεπείς της πελάτες, εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εντείνοντας τον ανταγωνισμό.
Ανώτερο στέλεχος της ΔΕΗ είπε στο World Energy News πως ενδεχομένως να συμφέρει σε όσους έχουν ένα διαθέσιμο ποσό να αποδεχτούν την πρόταση της επιχείρησης για προπληρωμή, ώστε να καρπωθούν την επιπλέον έκπτωση.
«Γιατί να αφήνουν τα χρήματα αυτά στην τράπεζα με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%, τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι πελάτες μπορούν στην πράξη να εξασφαλίσουν επιτόκιο της τάξεως του 6% μέσω της προπληρωμής του ρεύματος ενός χρόνου;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά το εν λόγω στέλεχος.

Από τον Μάρτιο το μέτρο της προπληρωμής για τους οικιακούς καταναλωτές
Η εφαρμογή του προγράμματος « Προπληρωμή Λογαριασμού» ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο του 2017 θα εφαρμοσθεί και για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σχολιάζοντας την προπληρωμή του 6% είπε ότι πράγματι αλλάζει τους κανόνες του «παιχνιδιού», καθώς η ΔΕΗ στην πράξη διαμορφώνει τα τιμολόγια σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος έχοντας πάνω στο γραφείο του όλα τα τιμολόγια των εταιρειών διαπίστωσε ότι στην κατηγορίαΓ22 που εντάσσονται οι επαγγελματίες η αξία του ρεύματος διαμορφώνεται λίγο πιο χαμηλά από την αξία νυκτερινού ρεύματος και συγκεκριμένα στα 0,0652 ευρώ την κιλοβατώρα.
Στο οικιακό τιμολόγιο με την έκπτωση του 21% (15% για τη συνέπεια και 6% για την προπληρωμή) διαμορφώνει τελική τιμή πιο χαμηλά από 0,080 ευρώ για την κιλοβατώρα.
Την ίδια στιγμή στέλεχος της ΔΕΗ αναφέρει πως η στρατηγική της επιχείρησης είναι μια ελεγχόμενη αποχώρηση της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ και στην στρατηγική αυτή εντάσσονται τόσο οι νέες ρυθμίσεις όσο και η έκπτωση του 15% συν 6% στους καλοπληρωτές και σε όσους προπληρώσουν το ρεύμα της χρονιάς.
To World Energy News ήρθε σε επικοινωνία με στελέχη παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία είπαν μεταξύ άλλων ότι το νέο πακέτο ρυθμίσεων των οφειλών της ΔΕΗ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χρηματοδότηση της επιχείρησης από τους καταναλωτές, φέρνοντας στην επιφάνεια το πρόβλημα ρευστότητας. Αναφορικά με τα τιμολόγια είπαν ότι οι εκπτώσεις των παρόχων είναι συγκριτικά υψηλότερες της ΔΕΗ, καθώς διαμορφώνονται στο επίπεδο του 25% κατά μέσο όρο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 30%.
Στο ερώτημα γιατί ο καταναλωτής δεν αντιλαμβάνεται στην πράξη τα ελκυστικά πακέτα των ιδιωτών παρόχων, απάντησαν ότι είναι θέμα χρόνου να το διαπιστώσουν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου