.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΕΗ

Υψηλών ηλεκτρικών φορτίων αποδεικνύεται η σχέση της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ. Η διοίκηση της εταιρίας αντιδράει στην κυβερνητική πολιτική για τον ΑΔΜΗΕ και της δημοπρασίες ρεύματος. Η αντιπαράθεση έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ οι δανειστές αναμένουν την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Από τη μεριά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης δηλώνει στο newpost ότι «η κυβερνητική στην Ενέργεια είναι δεδομένη και δεν τίθεται υπό αίρεση».

Ο ΑΔΜΗΕ σημαία του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη σύναψη του 3ου Μνημονίου η διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ (των δικτύων μεταφοράς ενέργειας) εξελίχθηκε σε βασικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης. Ο δημόσιος έλεγχος του ΑΔΜΗΕ θεωρήθηκε ότι θα αποτελούσε «αριστερό αποτύπωμα» στο μνημονιακό έδαφος. Εξ αντανακλάσεως, η Νέα Δημοκρατία είδε στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ την απόδειξη της κυβερνητικής φοβίας απέναντι στις ελεύθερες αγορές.

Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη State Grid έναντι 320 εκατομμυρίων ευρώ θεωρείται από την κυβέρνηση σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πολιτικής της. Ο Πάνος Σκουρλέτης που ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος είχε διαχειριστεί την υπόθεση, είπε στο newpost ότι «πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Καταφέραμε να διατηρήσει το Δημόσιο το 51%, εισπράττοντας τίμημα για το 24% πάνω από τη λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ».

Ένα άλλο 25% του ΑΔΜΗΕ περνάει στο κρατικό σχήμα SPV (Special Purpose Vehicle). Μέσω της πώλησης στο SPV, θα αποζημιωθούν οι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ για την απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου τους από την απόσπαση του ΑΔΜΗΕ. Με μια λογιστική «πατέντα», το αντίτιμο του 25% θα προέλθει από τη φορολόγηση που επιβαρύνει τη συναλλαγή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή η αποζημίωση των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μερίδιο του SPV θα πωληθεί εντέλει σε ιδιώτες μέσω του Χρηματιστηρίου. Στο τέλος οι ιδιώτες θα έχουν συνολικά 49%.

Αντιδράσεις της ΔΕΗ

Ωστόσο, η διατήρηση από το Δημόσιο του 51% του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε σοβαρή αντίδραση από τη μεριά της ΔΕΗ. Ο ΑΔΜΗΕ αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, για την απώλεια του οποίου η επιχείρηση δεν αποζημιώνεται όσο θα αντιστοιχούσε στις τιμές της αγοράς. Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ότι η κυβέρνησης κάνει πολιτική σε βάρος του cash flow της επιχείρησης. Κατά συνέπεια, θα έβρισκε πιο συμφέρουσα την ολική πώληση του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, ο διοικητής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης φέρεται να έχει προτείνει σε κυβερνητική σύσκεψη την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε σχήμα βελγικών συμφερόντων.

Απαντώντας, κυβερνητικοί κύκλοι παρατηρούν ότι η ζημιά για τη ΔΕΗ δεν είναι τόσο μεγάλη, γιατί το τελικό τίμημα για τον ΑΔΜΗΕ είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο, ενώ η ΔΕΗ θα κρατήσει και τα χρηματικά διαθέσιμά του. Σύνολο περίπου 700 εκατομμύρια. Προσθέτουν, δε, με νόημα ότι «τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ βασικός μέτοχος είναι το Δημόσιο, τι οποίο δεν υφίσταται απολύτως καμία ζημιά, αλλά βγαίνει κερδισμένο».

«Στα κάγκελα» για τα ΝΟΜΕ

Εκεί όμως που πραγματικά η διοίκηση της ΔΕΗ έχει βγει «στα κάγκελα» είναι για το θέμα του μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Τα ΝΟΜΕ (από το γαλλικό ακρωνύμιο Nouvelle Organisation des Marchés de l'Electricitéé – Νέα Οργάνωση των Αγορών Ενέργειας) είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, μείωση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Στόχος είναι μέχρι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά που σήμερα είναι περίπου 86%, να έχει φτάσει στο 50%.

Με τα ΝΟΜΕ η ΔΕΗ πουλάει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τμήματα της φτηνές ενέργειας που παράγει από το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Οι ιδιώτες στη συνέχεια τη μεταπωλούν στους καταναλωτές. Ο προγραμματισμός είναι να περάσει σε ιδιώτες 8% της αγοράς το 2016, 12% το 2017, 13, 5% το 2018 και 13,5% το 2019. Μέσω αυτού του μηχανισμού η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τη μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, χωρίς να πουληθούν πάγια της επιχείρησης (ορυχεία, ατμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον να μην πουληθούν πάγια της ΔΕΗ μέσω του σχεδίου της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», είχε εξελιχθεί σε προσωπικό στοίχημα για τον κ. Σκουρλέτη και παρουσιάστηκε ως σημείο τριβής του με τον πρωθυπουργό τόσο στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο παρασκήνιο που προηγήθηκε του ανασχηματισμού. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το ζήτημα θεωρείται κεφαλαιώδους συμμαχίας για την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στη Δυτική Μακεδονία.

Τα ΝΟΜΕ είναι όμως casus belli για τη διοίκηση της ΔΕΗ η οποία έφτασε μέχρι του σημείου να προσφύγει στο ΣτΕ. Η ΔΕΗ δηλώνει ότι αναγκάζεται να πουλάει στα ΝΟΜΕ κάτω του κόστους, σε μια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση φτάνουν το αστρονονομικό ποσό των 2,3 δισ. κι ενώ μέσα στο 2017 θα πρέπει να πληρώσει οφειλή 200 εκατομμυρίων για ομολογιακό δάνειο. Στην τελευταία δημοπρασία η ΔΕΗ πούλησε 36 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ η ίδια εκτιμά ότι το κόστος της είναι 40 ευρώ.

Μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση πρέπει να αποτελεί το ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δημοπρασίας, το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ δεν έχει πέσει Αν συνεχιστεί η τάση, τότε ενεργοποιείται το μνημονικό Plan B και πάμε σε ιδιωτικοποίηση παγίων της επιχείρησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ζήτημα της ΔΕΗ θα προκαλέσει πολιτική κρίση μέσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Καθησυχαστικός ο Σταθάκης

Σε ερώτηση του newpost για το αν τα ΝΟΜΕ έχουν αποτύχει στο στόχο τους, ο κ Σταθάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Ο υπουργός πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των δημοπρασιών θα φανούν σε λίγο καιρό. Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι φυσιολογικό η διοίκηση μιας ΔΕΚΟ να προσφεύγει στα δικαστήρια εναντίον των πολιτικών προϊστάμενων της, ο κ. Σταθάκης δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο. Φαίνεται ότι το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θέλει να ρίξει τους τόνους κι εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει με τη διοίκηση της ΔΕΗ την εναλλακτική πρόταση για παροχή μεριδίου αγοράς σε εταιρικά σχήματα που θα που θα προκύψουν από τη σύμπραξη ΔΕΗ-ιδιωτών. Στο βαθμό βέβαια που η όποια πρόταση έχει υλική υπόσταση.

Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παναγιωτάκης δεν είναι απομονωμένος πολιτικά. Οι αιτιάσεις του βρίσκουν ευήκοα ώτα σε κύκλους εντός της κυβέρνησης που δεν είναι ενθουσιασμένοι με την ακολουθούμενη πολιτική για την Ενέργεια.

Πηγη: newpost.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου