.

Έρχονται οι τεχνικοί της CMEC για να «μετρήσουν» το project Μελίτη ΙΙ – Την Άνοιξη η καθοριστική απόφαση

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο τεχνικών της Κινεζικής εταιρείας CMEC, προκειμένου να επισκεφθεί την περιοχή της Φλώρινας όπου λειτουργεί η μονάδα Μελίτη Ι και όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, εφόσον τελικά αποφασιστεί, η δεύτερη μονάδα Μελίτη ΙΙ.
Δουλειά των τεχνικών είναι να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα «επί του πεδίου», δηλαδή τις υφιστάμενες υποδομές (μονάδα, ορυχεία κ.λπ.), την ίδια την περιοχή, και να συντάξουν σχετική έκθεση προς τη διοίκηση της Κινεζικής εταιρείας, έκθεση η οποία θα είναι καθοριστική παράμετρος για τις περαιτέρω αποφάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών. Συγκεκριμένα οι Κινέζοι έχουν στείλει δύο λίστες τεχνικών και οικονομικών ερωτημάτων προς τη ΔΕΗ (μία το Σεπτέμβρη και μία στο τέλος Νοέμβρη) στις οποίες έχει απαντήσει η ελληνική εταιρεία.

Από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί (και άλλες που πιθανόν θα ζητηθούν) καθώς και από την έκθεση του τεχνικού κλιμακίου, θα κριθεί εάν οι Κινέζοι θα θεωρήσουν ως βιώσιμη τη δημιουργία της νέας μονάδας ή όχι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί την ερχόμενη Άνοιξη.

Σχετικά με το αν μπορεί η ΔΕΗ να προχωρήσει τη συνεργασία με τους Κινέζους χωρίς να κάνει διαγωνισμό για την επιλογή του συνεταίρου, η διοίκηση της ΔΕΗ απαντά ότι το ζήτημα δεν εμπίπτει στο νόμο περί προμηθειών και συνεπώς δεν είναι απαραίτητος ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές, προβλέπεται η δημιουργία μιας εταιρείας η οποία θα κατασκευάσει τη δεύτερη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας με κόστος που θα καλυφθεί από την κινεζική εταιρεία, με τη ΔΕΗ να εισφέρει τα δικά της ορυχεία (40% της Βεύης και το ορυχείο στο «Κλειδί») καθώς και τη μονάδα 1 που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία. Επίσης στο σχήμα έχουν προσκληθεί να μετάσχουν οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συμμετοχή σε άλλα ορυχεία της περιοχής δηλαδή στο υπόλοιπο 60% της Βεύης και στο ορυχείο της «Αχλάδας».

Τα μερίδια συμμετοχής στη νέα εταιρεία θα προκύψουν με βάση την αποτίμηση των στοιχείων που θα εισφέρει στο κοινό σχήμα η κάθε πλευρά, αποτίμηση που θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο οίκο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μονάδας ισχύος 450MW, κόστους 750 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις απαραίτητες εργασίες στα ορυχεία θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ πάντως είναι ανοιχτή στο να έχει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα.

Πλεονέκτημα της νέας μονάδας θα είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης (41,5%) και η υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017 ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί 4-5 χρόνια.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου