.

Πιέσεις από τους θεσμούς για άμεση παραχώρηση του 17% και του management της ΔΕΗ - Παναγιωτάκης: Ετος εταιρικού μετασχηματισμού, όχι στις πωλήσεις μονάδων

Ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει ανέβει το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  
Παρ' ότι η ενέργεια θεωρείται παραδοσιακά θέμα δεύτερης ή ακόμη και τρίτης κατηγορίας σε σύγκριση με τα δημοσιονομικά ή τα εργασιακά, εν τούτοις όμως στην τρέχουσα συγκυρία εξελίσσεται σε πρώτο που μπορεί ακόμη να συμβάλει και στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.   
         
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν βάλει μέσα στο «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα και την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σχέδιο πώλησης του 17% της ΔΕΗ με ταυτόχρονη παραχώρηση και του management της επιχείρησης, ώστε να καταστεί ιδιαιτερα ελκυστική η απόκτηση συμμετοχής σ' αυτήν. 

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ακόμη και αν το διαψεύδει η  κυβέρνηση, εντούτοις έχει μπει πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα με τους πιστωτές για τις λεγόμενες «ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις».

Παρέμβαση Παναγιωτάκη

Τα βλέμματα της αγοράς ήταν στραμένα σήμερα στον πρόεδρο της Επιχείρησης, ο οποίος πήρε θέση για τις εξελίξεις και το μέλλον της ΔΕΗ στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι κατά την διάρκεια της κρίσης ήταν η ΔΕΗ, που στήριξε το σύστημα, επωμιζόμενη μάλιστα μεγάλες επιβαρύνσεις, ενώ άλλοι κέρδιζαν, όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Για το άνοιγμα της αγοράς είπε, ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς στρεβλώσεις το target model στη βάση του μοντέλου της ΔΕΗ, που είναι αυτό των  συμπράξεων με ιδιώτες και χαρακτήρισε πετυχημένο πρότυπο τη συνεργασία με την κινεζική SMEC. 
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέκλεισε την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της επιχείρησης, διότι στην παρούσα φάση όπως τόνισε, η αξία τους είναι μηδενική.
Σημείωσε δε ακόμη, ότι οι παρεμβάσεις που δέχεται η ΔΕΗ από την Πολιτεία στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.

«Ολική επαναφορά» του σχεδίου πώλησης του 17% της ΔΕΗ 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος για την πώληση του 17% της ΔΕΗ που έχει περάσει και στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ενεργός έστω και αν, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, τα σχέδια αυτά έχουν αλλάξει επικαλούμενα τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά την μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζικών συμφερόντων εταιρεία State Grid (σ.σ. η ΔΕΗ να χάνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία), της αναγκαστικής μείωσης του μεριδίου αγοράς στη λιανική κάτω από το 49% έως το τέλος του 2019 και της μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το Βερολίνο έχει βάλει βέτο έτσι ώστε στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα καταρτίσει το Υπερταμείο να ενταχθεί μέσα σε αυτό και η ΔΕΗ αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.  
Το μόνο σίγουρο από την απόφαση για την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αν όχι τώρα ίσως αργότερα, είναι ότι - εκτός από τις επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες κολοσσούς τους είδους που θα συναφθούν και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία - διακυβεύεται και ο δημόσιος χαρακτήρας της. 

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου