.

Κρυφτούλι της κυβέρνησης για το 17% της ΔΕΗ - Ολο το παρασκήνιο

Το κρυφτούλι της κυβέρνησης με την τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι μια δοκιμασμένη από παλιά και πετυχημένη συνταγή. Οπως και οι λεονταρισμοί ότι δεν πουλάμε στρατηγικές επιχειρήσεις, τακτική που οι δανειστές ξέρουν πλέον καλά.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει λοιπόν να διαβάσει κανείς και την χθεσινοβραδυνή διάψευση του υπουργείου Οικονομικών ότι την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, συζητήθηκαν η μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ, όπως και η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές του "Energypress", η διαρροή ότι οι πιστωτές πιέζουν για άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ μαζί και με παραχώρηση του μάνατζμεντ, έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδες πηγές, η άποψη που φαίνεται να υποστηρίζουν κάποια κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή θα προσφέρει στην ΔΕΗ οξυγόνο και φρέσκα κεφάλαια, δίχως τα οποία, η επιχείρηση οδηγείται μαθηματικά σε κατάρρευση. Οσο για την χαμηλή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, αναγνωρίζουν ότι αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα, ευελπιστούν ωστόσο ότι μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (Ανοιξη ή καλοκαίρι) και κυρίως να ολοκληρωθεί (τέλη 2017), η οικονομία, άρα και το χρηματιστήριο, θα έχουν πάρει τα πάνω τους.
Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών θορυβήθηκε, φοβούμενο εσωκομματικές αντιδράσεις, και διέψευσε ότι η κυβέρνηση συζητά πώληση του 17% της ΔΕΗ, δεν αναιρεί ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη ενστερνίζονται απόψεις σαν την παραπάνω.
Ιδιαίτερη σημασία έχει από εκεί και πέρα ότι σύμφωνα με πληροφορίες του "Energypress", και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε χθες στο θέμα, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη θέση του, πως η πώληση του 17% δεν έχει και τόση σημασία.
Το θέμα είναι ανοικτό
"Το θέμα του 17% είναι ανοικτό", φαίρεται να είπε ο κ. Παναγιωτάκης σε συνάντηση διευθυντικών και υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στο "Ιδρύμα Ευγενίδου", στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πίτας της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε στην συνάντηση ότι δεν θεωρεί καταστροφική κίνηση την πώληση του 17%.
Δήλωση που κινείται στην ίδια γραμμή με αυτό που ο ίδιος είχε πει σε ένα άλλο ενεργειακό συνέδριο τον περασμένο Οκτώβριο πάλι από το βήμα του Ιδρύματος Ευγενίδου. "Δεν αλλάζει τίποτα για τη ΔΕΗ αν το Δημόσιο πουλήσει το 17%", είχε αναφέρει πριν από τέσσερις μήνες ο κ. Παναγιωτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είτε με το 51% είτε με το 34% θα ασκεί τον ίδιο έλεγχο. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τον καβγά για το 17% της ΔΕΗ ως "σημειολογία των αριθμών", φράση που είχε ερμηνευθεί ως καρφί προς τον τότε υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, η θέση του οποίου για το 17% ήταν να φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στο υπερ-Ταμείο. 
Την άποψη αυτή, αν και πιο διακριτικά από τον προκάτοχό του, ασπάζεται και ο νυν υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο τελευταίος μάλιστα παρέστη και στην χθεσινή συνάντηση στελεχών της ΔΕΗ στο Ευγενίδειο, όπου και τους απηύθυνε ολιγόλεπτη ομιλία. Τον διαδέχθηκε αργότερα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη που παρουσία και στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και εκπροσώπων των εργαζομένων, συμμετείχε σε μια ευρύτερη συνάντηση.
Η διαχείριση από την κυβέρνηση της υπόθεσης του 17% της ΔΕΗ δείχνει ότι αυτά τα ήξεις αφήξεις θα συνεχιστούν. Βέβαια σύντομα το ΤΑΙΠΕΔ θα αποστείλει προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το αναθεωρημένο Asset Development Plan (ADP) που έχει ετοιμάσει.  "Έτσι θα διαλυθεί και η φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις εταιρείες ενέργειας", όπως είχε πρόσφατα δηλώσει σε συνέντευξή της στα "ΝΕΑ", η εντεταλμένη σύμβουλος του Ταμείου Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου