.

Οι περιοχές Natura 2000 απαιτούν περισσότερη χρηματοδότηση σύμφωνα με νέα έκθεση

Το πρόγραμμα-ναυαρχίδα για τη βιοποικιλότητα της ΕΕ, Natura 2000, χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση και καλύτερη διαχείριση, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Δικαστήριο προειδοποίησε  (21 Φεβρουαρίου).
Το Δικαστήριο, το οποίο ελέγχει τις δαπάνες της ΕΕ, επέκρινε επίσης τις Οδηγίες για τα Πτηνά και τα Ενδιαιτήματα, γνωστές ως Οδηγίες για τη Φύση, επειδή δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια νίκη για τους οικολόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι Οδηγίες για τη Φύση ήταν κατάλληλες για τον σκοπό τους και δεν θα πρέπει να ανασκευαστούν.

Οι Οδηγίες θα μπορούσαν να έχουν αποδυναμωθεί, επειδή η Κομισιόν θέλει να γίνει πιο «φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπαν οι ακτιβιστές.

Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η αποδυνάμωση αυτών των Οδηγιών θα ανατρέψει περιβαλλοντικά επιτεύγματα δεκαετιών στην ΕΕ. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν απαγορεύονται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά τα κράτη μέλη οφείλουν να εξασφαλίζουν την προστασία τους.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται επίσης να λάβουν εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διατηρήσουν τον αριθμό των προστατευόμενων ειδών.

Επειδή η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μία από τις κύριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για το 2020 είναι η βελτίωση της κατάστασης των οικοτόπων και των ειδών, αναφέρει η έκθεση. 24 από τις περιοχές αυτές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από τους Ελεγκτές οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 δεν διαχειριζόντουσαν σωστά και ότι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας συνήθως καθυστερούσαν ή δεν ήταν καθορισμένα επαρκώς.

Επιπλέον, το Δικαστήριο ανέφερε ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν κατανεμηθήκαν αρκετά καλά για την υποστήριξη και διαχείριση του δικτύου. «Η δημιουργία του δικτύου Natura 2000 ήταν μια μακρά διαδικασία. Για την επίτευξη επαρκούς προστασίας της βιοποικιλότητας σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση με την εκπόνηση ενός συστήματος δεικτών για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Νικόλαος Μηλιώνης, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εφαρμογής των Οδηγιών για τη Φύση σε 2017. «Οι αρχές των κρατών μελών είναι ελεύθερες να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο το δίκτυό τους Natura 2000 διαχειρίζεται και χρηματοδοτείται», δήλωσε η Επιτροπή, απατώντας στην εν λόγω έκθεση.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου