.

«Βροχή» οι καταγγελίες για τις συσκευές που δήθεν μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος

Το έντονο ενδιαφέρον για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και κατά συνέπεια τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος για τον τελικό καταναλωτή έδωσε την ιδέα σε κάποιους να εμπορευθούν την αγωνία των καταναλωτών, πλασάροντας στην αγορά συσκευές που - όπως υποστηρίζουν - συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Το εμπόριο «άνθισε» σε βάρος των καταναλωτών που πλήρωσαν έως και 60 ευρώ για το προϊόν - «θαύμα».
Όμως το προϊόν δεν συνέβαλλε διόλου στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με αποτέλεσμα εκατοντάδες καταναλωτές να προσφύγουν στη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, υποβάλλοντας καταγγελίες για τις συσκευές που αγόρασαν και οι οποίοι δεν έδωσαν καμία λύση σε ότι αφορά στην εξοικονόμηση ρεύματος.
Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Καταναλωτή ήρθαν αντιμέτωπες με κρίσιμα θέματα, καθώς έπρεπε να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα.


Η αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών καταγράφει μεταξύ άλλων ότι οι διάφορες συσκευές που διαφημίζονται ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι 45% μέσω της βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, ουδεμία μείωση εξασφαλίζουν για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές.
Στην υπηρεσιακή αλληλογραφία σημειώνεται ότι οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που εγκαθίστανται σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια και δεν τιμολογείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας συμμετείχαν σε δίκη που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2016 κατά εταιρειών πώλησης τέτοιων συσκευών.

Παραπλάνηση των καταναλωτών


Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην προσπάθεια της να περιορίσει τη δράση των εταιρειών που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, έβαλαν σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου 2251/94 περί προστασίας των καταναλωτών, καθώς παραβιάζουν άρθρα του νόμου περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφτηκε από ειδικούς ότι η υπόσχεση πως ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της συσκευής έως και 40% αποτελεί ένα απόλυτο ψέμα που στόχο έχει προφανώς να παραπλανήσει τον υποψήφιο πελάτη.
Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη συσκευή είναι να διορθώνει το συντελεστή ισχύος (συνημίτονο φ) της ηλεκτρικής εγκατάστασης στο σπίτι ή στο γραφείο με αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργούς τιμής της έντασης του ρεύματος που διαρρέει το μετρητή μας.
Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται οι απώλειες στο δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ (δηλαδή η ΔΕΗ κάνει οικονομία λόγω μειωμένων απωλειών στο δίκτυό της), αλλά δεν μειώνεται καθόλου η ενέργεια που καταναλώνεται.

Νίκος Θεοδωρόπουλος www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου