.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Οι Ευρωπαϊκές περιφέρειες επικεντρώνονται στην καινοτομία στον τομέα των μεταφορών

Μία νέα πρωτοβουλία ώστε να διατηρηθεί η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον τομέα των μεταφορών ξεκίνησε στο Κόβεντρι. Το έργο INNOTRANS πρόκειται να χαρτογραφήσει την ικανότητα και την καινοτομία των περιφερειών στον τομέα των μεταφορών για τρία χρόνια ώστε να αναπτυχθούν οδηγίες για μελλοντικές πολιτικές και σχέδια δράσης για επενδύσεις. Στο έργο συμμετέχουν πέντε Ευρωπαϊκές περιφέρειες και η διάρκειά του είναι πέντε χρόνια.
Οι αποτελεσματικές μεταφορές είναι απαραίτητες για την ευημερία μίας περιφέρειας. Οι εμπλεκόμενοι σε θέματα καινοτομίας του τομέα των μεταφορών αναζητούν τις ευκαιρίες ώστε να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι φυσικοί πόροι και παράλληλα να παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες στους χρήστες. Σε μία εποχή αλλαγών που χαρακτηρίζεται από νέες τεχνολογίες και ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους, είναι επιτακτική η ανάγκη να είμαστε καινοτόμοι προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.
«Η καινοτομία δεν συμβαίνει απλά. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον γι’ αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστούν οι σωστές συνθήκες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων: επαγγελματιών, κράτους και ερευνητικών φορέων. Η συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των εμπλεκομένων στον τομέα των μεταφορών είναι η καρδιά του έργου ΙΝΝΟΤRANS», σύμφωνα με την Ελένη Ανοϋρκάτη, Διευθύντρια Λειτουργίας και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου.
Η συστηματική συνεργασία είναι απαραίτητο στοιχείο για την καινοτομία στον τομέα των μεταφορών. Το INNOTRANS θα φέρει σε επαφή και θα κινητοποιήσει τους εμπλεκόμενους στον τομέα των μεταφορών. Ο εντοπισμός και η ανάλυση των καλών πρακτικών στις πολιτικές καινοτομίας, η εφαρμογή τους στον τομέα των μεταφορών και τελικά οι αλλαγές πολιτικής μπορούν να δημιουργήσουν το ιδανικό περιβάλλον για τη βελτίωση της καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών.
Σε συνεργασία με τον επικεφαλής εταίρο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, που είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ευρωπαϊκές περιφέρειες θα δημιουργήσουν μία ενιαία δεξαμενή γνώσης ώστε αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να οδηγούνται στις ορθές και να μπορούν να βελτιώσουν τα υφιστάμενα επενδυτικά εργαλεία.
Στόχος είναι να εντοπιστούν οι καλές πρακτικές στην Ευρώπη και να υπάρξει διάχυση γνώσης και εμπειριών. Το αποτέλεσμα του έργου θα είναι όλες οι συμμετέχουσες περιφέρειες να εκπονήσουν λεπτομερή σχέδια δράσης στον τομέα των μεταφορών.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στόχος είναι η συνδιαμόρφωση του παραπάνω πλαισίου από ένα δίκτυο εμπλεκομένων μερών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το έργο INNOTRANS χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και αποτελεί συνέχεια προηγούμενων έργων που ανέλυαν την προοπτική των περιφερειών για καινοτομία στις μεταφορές και πρότειναν μεθόδους καινοτόμων στρατηγικών. Το έργο INNOTRANS εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτό το θέμα. Σε πρακτικό επίπεδο, το έργο INNOTRANS θα παράσχει περιφερειακές στρατηγικές για την καινοτομία στον τομέα των μεταφορών για κάθε μία από τις συμμετέχουσες περιφέρειες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.interregeurope.eu/innotrans/

Εταίροι:
Coventry University Enterprises Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο)
City of Prague (Τσεχία)
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα)
Abruzzo Region (Ιταλία)
South-East Regional Development Agency (Ρουμανία)

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής, Χριστοπούλου Παρασκευή, τηλ. 2461052726, email: p.christopoulou@pdm.gov.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου