.

Έτοιμο μέσα στον Απρίλιο το σχέδιο νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Με γοργούς ρυθμούς και σε στενή συνεργασία με ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΚΑΠΕ προχωρά το ΥΠΕΝ την προεργασία για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εισήγηση για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Την εισήγηση έχει αναλάβει να προετοιμάσει ειδική ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του ΛΑΓΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΚΑΠΕ. Τις εργασίες της ομάδας θα συνδράμουν και άλλοι εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι οικονομικές, τεχνικές, επιστημονικές και άλλες πλευρές του ζητήματος.

Όπως έγραψε πρόσφατα το energypress, πέρα από τους κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας των συνεταιρισμών, το σχέδιο νόμου αναμένεται να δίνει έμφαση στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών μέσω και της τοπικής διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο σχέδιο νόμου θα διακρίνονται δυο είδη ενεργειακών συνεταιρισμών: οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες και οι κοινότητες ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να φτιάχνουν ή να μισθώνουν δίκτυα διανομής, τα οποία και θα μπορούν να διαχειρίζονται αυτόνομα. Η πρόσβασή τους στην οργανωμένη αγορά ενέργειας θα γίνεται, είτε απευθείας, είτε μέσω φορέων εκπροσώπησης ή προμηθευτών.

Επίσης, οι κοινότητες θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ως τελικοί καταναλωτές παραγωγοί, διαχειριστές δικτύου διανομής ή φορείς εκπροσώπησης. Στόχος του υπουργείου είναι οι κοινότητες να υπόκεινται σε δίκαιες, αναλογικές και διαφανείς διαδικασίες και σε χρεώσεις που θα αντανακλούν το κόστος, ενώ οι κοινότητες θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με το διαχειριστή του δικτύου διανομής με τον οποίο θα συνδέεται το δίκτυό τους.

Από την άλλη, οι κοινότητες ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούν να παράγουν, καταναλώνουν, αποθηκεύουν και πωλούν ενέργεια από ΑΠΕ και μέσω συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς να υπόκεινται σε δυσανάλογες διαδικασίες και χρεώσεις οι οποίες δεν αντανακλούν το κόστος.

Σημαντικές προσδοκίες

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως μέρος των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο, προβάλλοντάς τη ως μέσο «προστασίας» των μικρότερων επενδυτών έναντι της συγκέντρωσης του κλάδου. Εξ ου και οι αναφορές Σταθάκη περί «ενεργειακής δημοκρατίας».

Στην ουσία, οι συνεταιρισμοί θα δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να γίνεται μέτοχος σε επιχειρηματικά σχήματα συνεταιριστικής μορφής.

Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον το σχέδιο νόμου, με στελέχη της να εκτιμούν ότι μπορεί να δώσει ένα εργαλείο ώστε να αναθερμανθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, αλλά και να ενισχυθεί η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς όπως ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering), ο εικονικός συμψηφισμός ενέργειας (virtual net metering) και οι έξυπνοι μετρητές.

Πρόκειται, άλλωστε, για θεσμό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Δανία κ.α.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress, η ΡΑΕ έχει ήδη συμπεριλάβει την προοπτική των ενεργειακών συνεταιρισμών στο σχεδιασμό της για τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα αιολικά, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα.

Άλλωστε, ήδη αρκετοί δήμοι, όπως π.χ. η Αλεξανδρούπολη, προετοιμάζονται ώστε να προωθήσουν, μέσω των συνεταιρισμών, σε τοπικό επίπεδο ενεργειακά έργα, προσβλέποντας και στην άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου