.

Οκτώ δράσεις από τη ΔΕΗ για είσπραξη των ποσών που οφείλουν οι πελάτες της, κατόπιν απαίτησης των δανειστών

Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο περιορισμός των ρευματοκλοπών θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους θεσμούς
Δεσμευτικό όρο και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επίσης και για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους πιστωτές.

Οι θεσμοί συνδέουν το θέμα με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ στερούν ρευστότητα από την αγορά αφού η ΔΕΗ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να παρακρατεί ποσά από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ που προορίζονται για τους ιδιώτες παραγωγούς συμβατικών μονάδων και ΑΠΕ προκαλώντας ντόμινο ανεξόφλητων οφειλών.
Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών με στόχους που θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η ΔΕΗ έχει κληθεί να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών και έχει παραδώσει στο υπουργείο Ενέργειας ένα κατάλογο οκτώ δράσεων, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας.
Αυτές οι οκτώ δράσεις είναι:
1. Αποστολή εντολών αποκοπών και επανελέγχων κομμένων παροχών προς τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ειδικές αποκοπές άμεσης υλοποίησης για οφειλέτες με μεγάλα ποσά.
2. Ευέλικτα προγράμματα ρύθμισης / διακανονισμού των οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες, έτσι ώστε να είναι βιώσιμοι για να συμβάλουν στην ανταπόκριση της πληρωμής λογαριασμών και δόσεων.
3. Στοχευμένες νομικές ενέργειες για οφειλέτες με μεγάλες και μακρόχρονες οφειλές.
4. Υπηρεσία τηλεφωνικής ειδοποίησης (soft calls) σε οφειλέτες των οποίων ένας τουλάχιστον λογαριασμός έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος.
5. Δράσεις προς φορείς του Δημοσίου για ρύθμιση οφειλών.
6. Εκτεταμένο πρόγραμμα πολιτικής κινήτρων σε οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες με έκπτωση 15% στους οικιακούς πελάτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την 01.07.2016, που είναι συνεπείς στην πληρωμή λογαριασμών και τυχόν δόσεων.
7. Prelegal και legal ενέργειες από δικηγορικά γραφεία, πιλοτικά σε πελάτες του νομού Αττικής με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.
8. Επικοινωνιακές ενέργειες για τα προγράμματα ρύθμισης των οφειλών και το Πρόγραμμα Επιβράβευσης (πρόγραμμα παροχής κινήτρων).
Στα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, περιλαμβάνεται επίσης δέσμευση για την αποπληρωμή μέχρι τέλους του έτους ανεξόφλητων οφειλών του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ, ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου.
Στο ίδιο κεφάλαιο περιλαμβάνεται και δέσμευση για την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) από το 2012 και μετά και ανάκτησή τους σε ορίζοντα πενταετίας (το 2022).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ κοστολογεί τις μη ανακτήσιμες δαπάνες για ΥΚΩ από το 2012 μέχρι και το 2015 σε 745 εκατ. ευρώ περίπου.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου