.

ΥΠΕΝ: Δίνει την αύξηση ποσοτήτων στις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) για να "μαζέψει" επικοινωνιακά τα υδροηλεκτρικά

Σε αναζήτηση ασαφούς διατύπωσης γύρω από τα θέματα της ενέργειας και κυρίως την πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο του Staff Level Agreement, ώστε να μην υπάρξει ανάγκη νομοθέτησης στην παρούσα φάση, βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. 


Στόχος του υπουργού, είναι να αποφύγει στην παρούσα φάση τις πολιτικές αναταράξεις, που θα προκαλούσε μια σαφής αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. 
Παράλληλα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και προσβλέπει σε συνέχιση των τριμερών (κυβέρνηση, δανειστές, ΔΕΗ) συζητήσεων για το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα ενταχθούν, προς πώληση στο πακέτο του market test που έχει προσδιοριστεί για το Σεπτέμβριο. 
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου το ζήτημα της πώλησης μονάδων προκύπτει ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αφορά συνολικά την αγορά λιγνίτη στην Ελλάδα και όχι ειδικά τις μονάδες της ΔΕΗ. 
Μάλιστα σημείωναν ότι λόγω της πολιτικής της ΕΕ για την προστασία από την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων η λύση της διάθεσης σε ιδιώτες νέων αναξιοποίητων κοιτασμάτων λιγνίτη και ως εκ τούτου συζητείται το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, μέσω της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τίποτε απ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται νομοθέτηση στην παρούσα φάση. 

Νέα νομοθεσία για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ; 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά το μόνο μέτρο που είναι ήδη νομοθετημένο είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και εάν χρειαστεί νέα νομοθέτηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι μόνο για τα ΝΟΜΕ. 
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στην προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δανειστές είχαν θέσει μετ’ επιτάσεως ζήτημα αύξησης των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθενται μέσω των ΝΟΜΕ, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν είναι επαρκές για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. 
Αρχικά η στάση του κ. Σταθάκη ήταν απολύτως αρνητική υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα πρέπει να αξιολογηθεί στο τέλος του 2017 για να διαπιστωθεί εάν αποδίδει. 
Ίσως τελικά να δούμε το επόμενο διάστημα αλλαγές ως προς τις ποσότητες των ΝΟΜΕ ως αντάλλαγμα για τον πολιτικό χρόνο έως το Φθινόπωρο.    

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου