.

Σταθάκης: Ως τον Δεκέμβριο το σχέδιο για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό

Η Ελλάδα θα υποβάλει το σχέδιό της για τον ενεργειακό σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο του 2017, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.


Όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα έχει συμφωνήσει με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων και το υπό διαμόρφωση σχέδιο της ΕΕ για τους στόχους του 2030, το σχέδιο της Ελλάδας θα αναφέρεται στον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, στις αλλαγές στις αγορές ενέργειας και σε όλα τα θέματα που αφορούν την τιμολόγηση και τον τρόπο υλοποίησής τους.
Αναφερόμενος στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗΟ κ. Σταθάκης λέει ότι θα πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη των δεδομένων των ορυχείων λιγνίτη μέχρι τον Ιούλιο και θα ακολουθήσει η επιλογή των προτάσεων που θα δοκιμαστούν στο market test τον Οκτώβριο, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη το Νοέμβριο.
«Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων» είπε.
Για το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, τονίζει ότι είναι «διαχειρίσιμο» καιότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όπως ακούγεται», προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση τα σχέδια μπροστά μας είναι δύο: Το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο μιλά ανοιχτά πλέον για διάσπαση και πώληση όλων των μεριδίων της ΔΕΗ, και το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο επιδιώκει να προσαρμοστεί η ΔΕΗ σε ένα ποσοστό 50% στην παραγωγή και τη λιανική αγορά και να παραμείνει ο βασικός δημόσιος πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος».
Σχετικά με τις καταγγελίες καταναλωτών για «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σταθάκης είπε ότι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΡΑΕ θα έχει επεξεργασθεί έναν τρόπο τιμολόγησης που θα διατηρήσει την «προοδευτικότητά» του, αλλά θα είναι «πιο» ομαλός και έτσι δεν θα κινδυνεύουν να «τιμωρηθούν» τα φτωχότερα νοικοκυριά από μια οριακή αύξηση της κατανάλωσής τους.
«Θα υπάρξουν, επίσης, και βελτιώσεις στα ειδικά κοινωνικά τιμολόγια που θα εξαλείφουν τις όποιες απώλειες από ενδεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι κομμάτι και στόχος της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης που θα αποτυπώνεται ρητά με συγκεκριμένους άξονες, που θα αφορούν ευρύτερες πρωτοβουλίες, ενώ έχει ενταχθεί και στις προδιαγραφές του εθνικού σχεδιασμού.
Ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο, λέει ότι «το θεσμικό πλαίσιο για την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα του Κτηματολογίου, ο οποίος θα ενσωματώσει τα Υποθηκοφυλακεία και την Κτηματολόγιο Α.Ε., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) διαμορφώνεται με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, προϋπόθεση άλλωστε για τη σύνταξη του Κτηματολογίου, και προσβλέπουμε στην επικύρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα».
«Τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές εκπόνησης των μελετών των Χωρικών Σχεδίων (πρώην Γενικά Πολεοδομικά). Ακολουθούν αλλεπάλληλες πράξεις για την πλήρη ενεργοποίησή του. Επίσης, μας απασχολεί έντονα η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων και αναζητούμε χρηματοδοτικά μέσα ώστε οι δήμοι να κάνουν πράξη τον σχεδιασμό» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε «θέμα ημερών» την προκήρυξη της μελέτης για την αναθεώρηση του Χωροταξικού για τον Τουρισμό μαζί με τις προδιαγραφές, ενώ η βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής επ' αυτού, είναι η συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακόμα, η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση δια των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης ανά κατηγορία χώρου στις περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 και στα νησιά.
Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι επίκειται άμεσα η σχετική νομοθέτηση, σημειώνοντας ότι το αρχικό νομοσχέδιο είχε δοθεί για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016.
Τέλος, σε ότι αφορά «επίδικα» θέματα με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «το υπουργείο, κινούμενο απόλυτα εντός του πλαισίου του νόμου και των θεσμικών ρυθμίσεων, προετοιμάζει τη διαδικασία διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία προκειμένου αυτή να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης. Αυτή η μέθοδος, αυτή η νομική διαδικασία είναι οι προσφορότερες προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση στα "επίδικα" θέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση».

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου