.

Ποιες λιγνιτικές μονάδες θα μπουν στο πακέτο προς πώληση

To πακέτο των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση διαμορφώνουν οι επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΗ προκειμένου, σε συνεργασία και με τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν μέσα στον Ιούνιο οι μονάδες να έχουν προσδιοριστεί.

Πρόκειται για το καλάθι των μονάδων, το 40% του λιγντικού δυναμικού της ΔΕΗ, που θα τεθεί στο μάρκετ τεστ, το πρώτο βήμα για την πώλησή σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτοπαραγωγή.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την πώληση των εν λόγω μονάδων, αποτυπώθηκε πρόσφατα στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει μέχρι τον Νοέμβριο 2017 τη λίστα με τα πωλητήρια . Το μέτρα θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο 2018.

Η κατάρτιση της λίστας δεν είναι απλή υπόθεση. Το λιγντικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει μονάδες με διαφορετική απόδοση, διαφορετική ηλικία, με τις περισσότερες να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόσυρσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, εκτός και αν εκσυγχρονιστούν και αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά. Η άσκηση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, αν συνυπολογιστεί ότι οι μονάδες εντάσσονται σε διαφορετικούς σταθμούς και τροφοδοτούνται από διαφορετικά ορυχεία, ανάλογα με τον σταθμό στον οποίο ανήκουν.

Στο προς πώληση πακέτο εντάσσονται και τα λιγνιτωρυχεία, τα οποία τροφοδοτούν τιςι επιμέρους μονάδες, με διαφορετικής ποιότητας καύσιμο ανάλογα με το ορυχείο το οποίο προέρχεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη διαμόρφωση του “πακέτου” θα ληφθούν υπόψη και οι εκτιμήσεις για τη διάρθρωση της ηλεκτροπαραγωγής το 2030 με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτό το ενεργειακό μείγμα θα υπολογισθεί το 40 % της λιγνιτικής παραγωγής από το οποίο θα αποχωρήσει η ΔΕΗ.

Από τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό της εταιρίας προκύπτει ότι ως το 2030 θα έχει λειτουργήσει η υπό κατασκευή μονάδα “Πτολεμαίδα V” και ενδεχομένως ένα ακόμα λιγνιτικό εργοστάσιο αν η κινεζική CMEC ή κάποια άλλη εταιρίας αξιοποιήσει την άδεια της ΔΕΗ για τη “Mελίτη ΙΙ” και κατασκευάσει τη μονάδα.

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν εξάλλου ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την επαναπροκήρυξη του λιγνιτορυχείου της Βεύης, καθώς ο υπουργός αποφάσισε να βγάλει “κόκινη κάρτα” στον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος όχι απλώς είχε ολοκληρωθεί αλλά το μόνο που ουσιαστικά εκκρεμούσε ήταν η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Το εν λόγω ορυχείο είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας.

Από την άλλη πλευρά, με βάση το σχέδιο της ΔΕΗ λιγνιτικές μονάδες, με συνολικ ισχύ άνω των 2.900 MW έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα της απόσυρσης, λόγω παλαιότητας, παρωχημένης τεχνολογίας και αναχρονιστικής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

www.businessenergy.gr

1 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου