.

Ανάπτυξη – αναβάθμιση- βελτίωση της Λίμνης του Πολυφύτου περιφερειακά, εντός, εκτός και παραπλεύρως.

Ανοιχτή επιστολή Νο 2


Ανάπτυξη – αναβάθμιση- βελτίωση της Λίμνης του Πολυφύτου περιφερειακά, εντός, εκτός και παραπλεύρως.

  Μετά την κατασκευή του φράγματος Πολυφύτου ολοκληρώθηκε και  πληρώθηκε η ομώνυμη λίμνη και για 45 χρόνια τώρα βρίσκεται στην καθημερινότητα της ζωής μας.
  Το Δημόσιο  και κατά προέκταση η ΔΕΗ δημιούργησε ένα πολύ σημαντικό έργο για την ηλεκτροδότηση της χώρας αλλά και την ύδρευση –υδροδότηση της γύρω περιοχής και ενός μεγάλου μέρους της Κεντρικής Μακεδονίας.
  Μετά την κατασκευή των δύο σημαντικών γεφυρών, Νεράιδας και Ρυμνίου, το κράτος άφησε την περαιτέρω ανάπτυξη της λίμνης στα χέρια της Αυτοδιοίκησης με γενικές αρμοδιότητες και όχι  συγκεκριμένες και με την ΔΕΗ να είναι υποχρεωμένη να τηρεί κανόνες ασφαλείας. Ο κάθε πολίτης  της Δ.Μ μπορεί να παρατηρήσει, να διαβάσει, να ακούσει, να πληροφορηθεί τις παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στην λίμνη.
  Η παρούσα επιστολή δεν δημοσιεύεται για να κρίνει  ή να κατακρίνει για το τι έγινε ή τι δεν έγινε 45 χρόνια τώρα, γράφεται ως μια προσπάθεια σημείωσης προτάσεων που έχουν σχέση με την συνέχεια  βελτίωσης-ανάπτυξης αυτής της περιοχής προς όφελος της Δ. Μ και γενικά της χώρας.
  Με τους νόμους 1280 του  1982 και 2941 του 2001 οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις στις τεχνικές λίμνες μετά την χρήση των έργων από τη ΔΕΗ μεταφέρονται στην περιουσία  του δημοσίου, ακριβώς αντίθετα με τις απαλλοτριωμένες περιοχές των πρώην ορυχείων  οι οποίες δυστυχώς παραμένουν στην περιουσία της ΔΕΗ.(Ν.2941/2001 ο οποίος  κατήργησε σε μια καλοκαιρινή νύχτα το νόμο 1280/82)
  Βέβαια η παραγωγή  ενέργειας από μία τεχνητή λίμνη δε πρόκειται να σταματήσει ποτέ,  εκτός  εάν δεν υπάρχει νερό ή έχουν  ανακαλύψει άλλες συμφέρουσες και ανώδυνες πηγές ενέργειας.
Με αυτές τις προϋποθέσεις, έπρεπε και πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά την αξιοποίησή της με έργα και δραστηριότητες τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω ως προτάσεις-σκέψεις:

      Κατασκευή περιφερειακού δρόμου γύρω από την λίμνη, ο οποίος με έναν απλό υπολογισμό θα υπερβαίνει τα 60 χιλιόμετρα.  Σημειώνεται πως το μέγιστο μήκος της λίμνης είναι 30 χιλιόμετρα και το πλάτος 4 χιλιόμετρα.  Ο συγκεκριμένος δρόμος θα πρέπει να έχει το ασφαλές ύψος και να οριοθετηθεί στα σύνορα με τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, έτσι ώστε να μην προκύπτει επιβάρυνση  με αποζημιώσεις, να μην διαταραχθούν οι καλλιέργειες και να περιλαμβάνει τρεις λωρίδες- διαδρόμους:
1. Μονόδρομο (δρόμος μίας κατεύθυνσης για λόγους κόστους κατασκευής), για ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά λεωφορειάκια με δυνατότητα συρμού.
2.  Διάδρομος για πεζούς και καροτσάκια
3. Διάδρομο για ποδήλατα και καρότσια χειροκίνητα, ποδοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά.

  Στις κολώνες  του περιφερειακού αυτού δρόμου θα πρέπει να προβλεφτούν βάσεις για μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κατόπτρων χωρίς να κόβουν την θέα, από τους διαδρόμους. Οι κολώνες και οι πλάγιες επιφάνειες θα πρέπει να έχουν κατάλληλα χρώματα, διαφορετικά για κάθε περιοχή, που θα διασχίζει ο περιφερειακός δρόμος.
  Κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου θα γίνουν απλοί σταθμοί επιβίβασης και αποβίβασης, με ονομασίες και χρονοδιακόπτες, μέσα και έξω  απ’ τα  λεωφορειάκια, σε εμφανή σημεία των σταθμών.
  Ταυτόχρονα με τη μελέτη του περιφερειακού δρόμου και κατάντι αυτού, θα πρέπει να   εξετασθεί και η δυνατότητα δημιουργίας θερμοκηπίων ανθοκαλλιέργειας, ασφαλών από καιρικές συνθήκες. Τα άνθη αυτά θα παράγονται αποκλειστικά για εξαγωγή, ώστε να μην διαταραχθεί η εγχώρια αγορά λουλουδιών. Δεν νοείται να έχουν οι βόρειοι ευρωπαίοι υπερεπάρκεια παραγωγής και ανθηρή αγορά και εμείς, ως χώρα, που ακόμη και οι Κινέζοι μας  ονομάζουν «ΣΙΛΛΑΣ», να μην έχουμε αυτό που μας αξίζει.
  
  Παραπλεύρως των περιφερειακών δρόμων σε δημοτικούς  ή δημόσιους χώρους πρέπει να εξεταστεί η  δυνατότητα κατασκευής ξενοδοχειακών μονάδων από ιδιώτες, με όλες  τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της αγοράς. Και στο πιο κεντρικό και κομβικό σημείο, με την καλύτερη θέα ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και  προσβάσιμο από όλες τις κοινωνικές ομάδες με:
Α. Αίθουσα συνεδριάσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και προβολών, συνεδρίων κλπ με όλες τις απαραίτητες υποδομές..
Β. Δυο αίθουσες μία με πίνακες ζωγραφικής και μία με πίνακες φωτογραφίας αποκλειστικά από καλλιτέχνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες της Δυτικής Μακεδονίας (Δ.Μ.), με τέτοια σειρά ώστε ο επισκέπτης νοητά  να ταξιδεύει στη Δ.Μ. και έτσι να προετοιμάζεται για το ταξίδι, που θα κάνει στη συνέχεια  ή σε κάποια άλλη χρονική στιγμή και τι θα δει. Σε περίπτωση πώλησης κάποιου πίνακα, ο καλλιτέχνης θα  υποχρεούται να τον αντικαταστήσει άμεσα  με άλλο παρόμοιο.
Γ. Αίθουσα στην οποία θα εκτίθενται όλα τα πρωτογενή τυποποιημένα προϊόντα,  βιοτεχνικά, βιολογικά και μη της Δ. Μ.
Δ. Αίθουσα έκθεσης των γουνοφόρων επιχειρήσεων της Δ. Μ.
Ε. Αίθουσα φυσικής ιστορίας , πανίδας , χλωρίδας της Δ. Μ.
ΣΤ. Αίθουσα καφενείου, ταχυφαγείου με προσφορές και φτιαγμένο με μεράκι.
Ζ. Μεγάλος εξωτερικός χώρος για όλες τις εκδηλώσεις,  συνδυασμένος με χώρο για θεατρικές παραστάσεις.
Η. Μεγάλο χώρο στάθμευσης οχημάτων.
Θ. Πισίνες: Ανοικτές,κλειστές,τεχνιτές πλάζ και μία κλειστή πισίνα για άτομα με ειδικές ανάγκες ημερήσιας διαβίωσης.
  Εντός της λίμνης με σεβασμό στην ασφάλεια και την ιχθυοκαλλιέργεια να κατασκευαστούν λιμανάκια όπως αυτό του Ναυτικού ομίλου που έγινε επί Νομαρχίας  Ι. Ανδρεάδη με την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση του Ν. Παπαφιλίππου και  Ι. Μητσιάκου αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα λιμανάκια, αφού εξετασθούν οι τεχνικές προδιαγραφές, πρέπει να δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ώστε να εξυπηρετούν πλήρως τις περιηγήσεις της λίμνης και γενικά τη θέα, και ταυτόχρονα να εξυπηρετούν  και παράπλευρες δραστηριότητες.
 
  Προτού όμως αναφερθούμε στις παράπλευρες δραστηριότητες, επιβάλλεται σ’ αυτό το σημείο να παραθέσουμε  ένα πραγματικό διάλογο που έγινε κατά την διάρκεια της κατασκευής του φράγματος του Ιλαρίωνα και την προσπάθεια πλήρωσης της λίμνης του Ιλαρίωνα, ο οποίος σηματοδοτεί και αναδεικνύει την σημασία της ύπαρξης της λίμνης, πέραν αυτής της χρήσης της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  Σ’ ένα γραφείο ένας συντοπίτης μεγάλος πολιτικός, υπουργός, που δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή, συζητά με τεχνικούς συμβούλους του φράγματος του Ιλαρίωνα, οι οποίοι σε ερώτησή του πως πάει το έργο , του δηλώνουν ότι το έργο από οικονομικής πλευράς είναι ασύμφορο. Η απάντηση του υπουργού ήταν άμεση και καθοριστική :
 «Το φράγμα θα γίνει με όποιο οικονομικό τίμημα  και αν στοιχίσει, γιατί είναι έργο υψίστης σημασίας για την χώρα, όχι μόνον σ’ ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό και την ύδρευση αλλά και θείο δώρο για την περιοχή». Τον ρωτήσαμε τι εννοεί και  μας είπε «ρωτήστε  τους τεχνικούς συμβούλους διαφορετικά στο άμεσο μέλλον θα το καταλάβετε.»
 Πράγματι μετά την κατασκευή του φράγματος του Ιλαρίωνα και την πλήρωση της λίμνης Ιλαρίωνα,  η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου έγινε περισσότερο ασφαλής,   φιλική και φυσική, για δραστηριότητες.

  Τα λιμανάκια που θα κατασκευαστούν,  πέρα από την εξυπηρέτηση των ιδιωτών ή συλλόγων που έχουν ή  θα έχουν  τις βάρκες, θα επικοινωνούν μεταξύ τους με καραβάκια «χαρούμενα» σε τακτικά δρομολόγια ανάλογα του  ενδιαφέροντος των επισκεπτών ή των κινήτρων και ενδιαφερόντων, που πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς, όπως :
        
Στο λιμανάκι που θα βρίσκεται κοντά στην γέφυρα του Ρυμνίου, ο επισκέπτης θα έχει τις δυνατότητες :
·       Να επισκεφθεί το αξιόλογο Μουσείο της Αιανής και τους αρχαιολογικούς χώρους  όπου δραστηριοποιούνταν ο βασιλιάς Αίαντας και οι απόγονοί του.
·        Να επισκεφτεί  σε απόσταση 10 χιλιομέτρων το μουσείο του Μακεδονικού  Αγώνα στο χωριό  Χρώμιο και από εκεί να αγναντέψει ή να επισκεφτεί  τον «Μπούρινο» ένα από τα πιο σημαντικά τοπία στην Ελλάδα. Θα βαδίσει  σε δάση από έλατα, μαύρα πεύκα, γαβρά, δρύες και άλλες ποικιλίες πλατύφυλλων δένδρων, ενώ θα έχει ην δυνατότητα να δει από κοντά την περίφημη κοιλάδα «Μεσιανού νερού» με την τεράστια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας, Έναν πραγματικό βοτανολογικό παράδεισο με τοπικά ενδημικά φυτά μοναδικά στον κόσμο.
·       Από εδώ μπορεί να επισκεφτεί την Σιάτιστα με τα αξιόλογα αρχοντικά της, με τους ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους της, με το ξακουστό ηλιαστό κρασί, τις βιοτεχνίες και εκθέσεις της γούνας.
·       Να ξεναγηθεί πέρα από την γέφυρα του Ρυμνίου, όπου με την υπόδειξη του δασαρχείου πρέπει να γίνει αναδάσωση και να δημιουργήσουμε  ή να βελτιώσουμε βατό δασικό δρόμο, μέσω του πλατανόδασους,  έως τους πρόποδες του φράγματος του Ιλαρίωνα,  όπου με μεγάλο  σεβασμό θα μπορούν να κυκλοφορούν  πεζοί, ποδήλατα,  μικρόσωμα άλογα  και σε κάποιο σημείο να επιλέξουμε χώρο για ελεγχόμενη κατασκήνωση με τις βασικές υποδομές  (ρεύμα  , νερό, λήμματα), παιδικές χαρές (για τις παιδικές χαρές θα ακολουθήσει άρθρο) και τέλος να εξετάσουμε και την περίπτωση ανάβασης (οδοιπορικής ή με χρήση μηχανών ή και τα δύο μαζί) σε ασφαλή πανοραμική εξέδρα επάνω ή δίπλα από το φράγμα του Ιλαρίωνα (θα επιστρέψουμε αργότερα για να το χαρακτηρίσουμε Ουτοπικό; Γραφικό; Αδύνατο; Πραγματοποιήσιμο; αφού προηγουμένως δούμε την  επικείμενη εφαρμογή της μελέτης  της ΔΕΗ). 
  Η εξέδρα αυτή θα οδηγεί με ευκολία και ασφάλεια στο χωριό «το Φρούριον», από όπου ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί πιστοποιημένα αρωματικά φυτά . Ο επισκέπτης  από εδώ έχει τη δυνατότητα οδικής επικοινωνίας με όλα τα χωριά του οροπεδίου, όπου αναπτύσσεται η βιοτεχνία μαρμάρου και η τυροκομία και παράγεται  η περίφημη πιστοποιημένη φέτα και τα γνωστά παράγωγα γάλακτος, από οικογενειακές επιχειρήσεις και τυροκομεία. Να επισημανθεί ότι στην περιοχή αυτή προπολεμικά και μεταπολεμικά λόγω μορφολογίας του εδάφους και της ιδιομορφίας του περιβάλλοντος υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα.  Φαινόμενο το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί, εάν ο νέος κτηνοτρόφος είχε στη διάθεση του προϋποθέσεις και υποδομές από τους τρεις βασικούς θεσμικούς παράγοντες την Αυτοδιοίκηση, την Κρατική Διοίκηση και την Ε.Ε. Ο τελευταίος παράγοντας  δια του επιτρόπου αγροτικής ανάπτυξης έδειξε με την παρουσία του στην περιοχή μας τον ενδιαφέρον του και για τη φέτα. Η υπάρχουσα οδοποιία από την δεκαετία  του ’60 επί Υφυπουργού Γεωργίας του συντοπίτη μας Μανέντη Νιόνιου γιατρού, κλινικάρχη και ποιητή, αναδεικνύει την σημαντικότητα του οροπεδίου.
Από το υποτιθέμενο λιμανάκι κοντά  στο όμορφο Βελβεντό, ο επισκέπτης θα  φθάνει στους πρόποδες των Πιερίων και  θα του δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθεί το βουνό οδικώς  ή ως ορειβάτης ή ακόμη και με ημίονους.
·       Και μια πρόταση που ίσως κάποιοι την χαρακτηρίσουν ουτοπική, γραφική ή αδύνατη να πραγματοποιηθεί  είναι η κατασκευή τελεφερίκ πάνω από τους καταρράκτες και το όμορφο δάσος. 
·       Η τελευταία πρόταση προδιαθέτει  και για την κατασκευή στο βουνό ενός ήπιου Εκπαιδευτικού Χιονοδρομικού Κέντρου  (μετρήσεις χιονιού  έχουν γίνει) με δύο πίστες, μία για μικρά παιδιά μέχρι μιας συγκεκριμένης ηλικίας  και μία για άτομα με ειδικές σωματικές και ψυχικές ανάγκες. Η πρότασή μας δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνει ανταγωνιστική με τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα της Δ.Μ. και Κ.Μ., αλλά συμπληρωματική .
·       Για τις άλλες εποχές του χρόνου δημιουργούμε ή βελτιώνουμε στο βουνό χώρους γηπέδων, γυμναστηρίων με υψηλές και μη προδιαγραφές προπονήσεων και αποδόσεων σε όλα τα αθλήματα από εγχώριες ή ξένες ομάδες-συλλόγους.
·       Τα ορειβατικά μονοπάτια είναι διάσπαρτα και σημαδεμένα με όλους τους βαθμούς δυσκολίας από τους ορειβατικούς συλλόγους.
·       Οι φίλοι των αλόγων μπορούν να συμβάλουν στην περιήγηση των επισκεπτών  στους ορεινούς βατούς δασικούς και μη δρόμους.
·       Δημιουργούμε τρεις (3) αναρριχητικές πίστες με προδιαγραφές ασφάλειας στους πρόποδες του βουνού. Μία εκπαιδευτική, μία  επιδείξεων και μία αγωνιστική.
·       Προσεκτική και συγκροτημένη μελέτη για την ανάγκη ή μη δημιουργίας και άλλων μικρών λιμανιών  ειδικά π.χ. για αγωνίσματα ή για τους ψαράδες ή  για ιχθυοκαλλιέργειες.





Παραθέτουμε παρακάτω με περισσότερες λεπτομέρειες και πιο αναλυτικά την αιτιολόγηση των προτάσεών μας, παραλείποντας μερικές ευνόητες, επειδή θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να έχουμε τη δυνατότητα διαλόγου, ώστε να προκύψουν ενδεχομένως και καλύτερες προτάσεις και σκέψεις :
·       Αναφέραμε την συμμετοχή ημιόνων και αλόγων στο δασικό δρόμο  γέφυρα Ρυμνίου-Φράγμα Ιλαρίωνα και στην περιοχή των Πιερίων, θα  πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι φίλοι των αλόγων εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν  τεράστιο έργο διασκέδασης-αναψυχής σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, επομένως στους προτεινόμενους χώρους θα τους δοθεί η επιβράβευση αλλά και η συνέχεια  της προσφοράς τους.
·       Μπορεί κάποιος ή κάποιοι συμπολίτες να πουν τι το θέλουμε το τελεφερίκ αφού υπάρχουν ορειβατικά μονοπάτια και δρόμος μέχρι την κορυφή. Με την λειτουργία του τελεφερίκ θα αποφύγουμε την έντονη κυκλοφορία και  ρύπανση μέσα στο παρθένο δάσος των Πιερίων από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Με τα τελεφερίκ θα έχουν την άμεση πρόσβαση στο βουνό και έπειτα το χειμώνα η διάσχιση του δρόμου δεν μπορεί να έχει την πρέπουσα ασφάλεια . Άλλωστε ας μη ξεχνάμε και τον στόχο και οι ειδικές κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιούν αυτή τη διευκόλυνση για αναψυχή . Έχουμε  την υποχρέωσή να μη στερήσουμε τίποτε από κανέναν πολίτη και να σκεφτόμαστε για όλα τα ανθρώπινα όντα.
·       Επειδή κατά την διάρκεια του έργου ενδεχομένως να χρειαστεί να κοπούν κάποια δένδρα , είναι απαραίτητο στα συμβόλαια με τους εργολάβους να υπάρχει ρήτρα ότι με υπόδειξη του δασαρχείου και τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ θα δημιουργούνται νέα δασύλλια  γύρω από τη λίμνη με εθελοντές  φύτευσης τα παιδιά της περιοχής.
·       Σε κάποια σημείου του περιφερειακού δρόμου που θα υπάρχει σταθμός επιβίβασης και αποβίβασης επισκεπτών απαραίτητα θα πρέπει να υπάρξει μελέτη για λιμανάκι και  ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να καταλήγει αγροτικός, κοινοτικός ή δημόσιος δρόμος που είναι ήδη χαραγμένος και να διευκολύνουμε την στάθμευση οχημάτων χωρίς άλλες αποζημιώσεις για δρόμους και ειδικά να μην διαταράσσουμε τις υπάρχουσες καλλιέργειες,όπως τα ελαιόδενδρα στην περιοχή Ιμέρων με τις χρυσές παγκόσμιες διακρίσεις στην ιδιαίτερη γεύση και μέση γεύση στην ελιά και το λάδι τους και στην διατροφική αξία τους για την υγεία με πιστοποίηση των πανεπιστημίων. Με την ευκαιρία αυτή να τονίσουμε την διαχρονική αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας και του αρμόδιου επιμελητηρίου.
·       Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την κατασκευή κάποιων οικημάτων αρχιτεκτονικής  παραδοσιακής ή ταιριαστής με το τοπίο τα οποία να παραχωρηθούν σε επίσημους συλλόγους ή σωματεία τα οποία ασχολούνται η θα ασχοληθούν με δραστηριότητες εντός και εκτός της λίμνης .
·       Όλες οι προσβάσεις στους κόμβους, στα λεωφορειάκια, τελεφερίκ, χιονοδρομικές πίστες, αθλητικούς- χώρους, στην ενδεχόμενη μηχανοκίνητη πλατφόρμα για να αναβαίνουμε στο φράγμα του Ιλαρίωνα, στο κτίριο πολλαπλών χρήσεων,  θα πρέπει να είναι εύκολες και άνετες για όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες των επισκεπτών. Το ΤΕΙ Δ.Μ. με τους αξιόλογους καθηγητές θα έχει πεδίο δράσεων για πατέντες, ενώ το προτεινόμενο ηλεκτρονικό λεωφορείο θα πρέπει να έχει την δική τους σφραγίδα. Η παρέμβαση του ΤΕΙ Δ.Μ. μπορεί να είναι και σε άλλα έργα.
·       Η πρότασή μας παρακάτω για την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ πρέπει να εξετασθεί εάν το προβλέπουν  και με ποιο τρόπο οι κανόνες της Κομισιόν, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην συνέχεια, όπως και με ενδεχόμενες οικονομικές χορηγήσεις-επιδοτήσεις από διάφορους οργανισμούς. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που την μελέτη θα αναλάβει  η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, θα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Δ.Μ.
·       Ο περιφερειακός δρόμος θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες ημέρες ή επετείους μέσα στο χρόνο για διάφορα αγωνίσματα δρομέων, ποδηλατοδρόμων , πεζών με καρότσια ή καροτσάκια χειροκίνητα ή μηχανοκίνητα ή ηλεκτρονικά ακόμη και για επιδείξεις ή αγώνες οχημάτων που θα έχουν ως ενέργεια κίνησης μόνον ανανεώσιμες πηγές.
·       Φωτοβολταϊκά κάτοπτρα στις κολώνες  του περιφερεικού δρόμου. Το πάρκο αυτό που οραματιζόμαστε αφού ερευνηθεί ότι συμφέρει να λειτουργήσει και μπορούν να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες, θα πρέπει να εξετάσουμε ποιος συμφέρει να είναι ο διαχειριστής (ΔΕΗ, Αυτοδιοίκηση ή ιδιώτες) και ποιος μας συμφέρει να το κατασκευάσει, να προμηθεύσει τα κάτοπτρα και να τα τοποθετήσει.
Πριν μερικά χρόνια στην έναρξη της κρίσης η εξαγγελία πρώην πρωθυπουργού για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε πρώην ορυχεία μας ξάφνιασε.  Διερωτώμεθα ακόμη και σήμερα ποιος ή ποιοι ήταν  αυτοί οι σύμβουλοι που του πρότειναν  να καταλάβει το φωτοβολταϊκο πάρκο μία εύφορη μελλοντική γη, όταν  στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα τεράστιες εκτάσεις άγονων περιοχών. Αλήθεια ποιοι ήταν αυτοί οι τριακόσιοι που ψήφιζαν στην ελληνική βουλή  ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να τοποθετηθούν στα εύφορα χώματα όπως στον κάμπο της Βεροίας και όχι μόνον. Μάλλον παράγουν περισσότερο ηλεκτρική ενέργεια !!!
·       Στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης διαπιστώσαμε ότι κυκλοφορούν κάποια φορτηγάκια που γράφουν «ψάρια Λίμνης Πολυφύτου». Βέβαια οι τοπικές λαϊκές αγορές διαθέτουν αρκετά. Αυτό είναι πράγματι ανάπτυξη, αναβάθμιση και βελτίωση της λίμνης. Σε εμάς μένει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές για την αύξηση της παραγωγής, της ποιότητας, της αύξησης των ειδών των ψαριών και γενικά της βελτίωσης. Σημαντικό επίσης είναι και εναπόκειται σε μας, να συγκεντρώσουμε όλες τις συνταγές φαγητών ψαριών που έχουν σχέση με τα ψάρια του γλυκού νερού και να δημιουργήσουμε και άλλες γεύσεις μέσα από τη βιβλιογραφία, την επιστήμη της μαγειρικής ή από άλλες περιοχές του κόσμου που ναι μεν δεν έχουν επαφή άμεσα με τη θάλασσα άλλα έχουν ψάρια του γλυκού νερού. Η περιφέρεια Δ.Μ. κατέχει πάνω από το 60% των επιφανειακών νερών σε όλη την Ελλάδα και είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν βρέχεται από θάλασσα.
·       Τα νερά της λίμνης με χρονοδιάγραμμα πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι τα καθαρότερα στον κόσμο. Την ευθύνη αυτή την έχουμε αποκλειστικά εμείς ως Περιφέρεια, διότι πολύ απλά όλα τα νερά που μαζεύονται στη λίμνη είναι δικά μας. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Έγιναν παρεμβάσεις όπως η αποκατάσταση των ΜΑΒΕ ή οι βιολογικοί καθαρισμοί του Δήμου Κοζάνης και της  Πτολεμαϊδας. Ας κάνει τον κόπο η Αυτοδιοίκηση να δημοσιεύσει τι έγινε μέχρι σήμερα και τι μένει να γίνει  με χρονοδιαγράμματα.
·       Δεν πρέπει με τις εγκαταστάσεις του έργου να επηρεάσουμε το οικοσύστημα  μέσα και έξω και παραπλεύρως από τη λίμνη. Για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία αυτών πρέπει να ανατεθούν σε Ειδικό εξειδικευμένο επιστήμονα συγκεκριμένες αρμοδιότητες χωρίς πάσες, χωρίς αερολογίες, χωρίς τυπικότητες. ΟΥΣΙΑ !!!
·       Σήμερα σε πρώτη φάση η ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης διαθέτει άριστες ξενοδοχειακές μονάδες και  ενοικιαζόμενα δωμάτια γύρω από την λίμνη και στα Πιέρια. Η σκέψη και για άλλες μονάδες φιλοξενίας θα  το δείξει η ζήτηση της αγοράς. Εμείς πρέπει να έχουμε βρει όμως τους κατάλληλους χώρους  δημόσιους ή δημοτικούς προς ενοικίαση σε ιδιώτες γύρω από την λίμνη και στο βουνό των Πιερίων.
·       Από τη στιγμή που φαίνεται ότι θα γίνει αυτό το έργο κάθε πέτρα, τούβλο, τσιμέντο, λιθαράκι που τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή του έργου είτε από το δημόσιο είτε  από την αυτοδιοίκηση είτε από ιδιώτη δεν αρκεί μόνον η προβλεπόμενη άδεια, αλλά πριν την έναρξη του έργου  δημοσιεύεται σε ειδική ιστοσελίδα της Περιφέρειας, διαφορετικά καταγγέλλεται  αυτεπάγγελτα.
·       Στόχος της επένδυσης πρέπει να είναι η προσέλκυση επισκεπτών  365 μέρες το χρόνο  από τη χώρα μας, τα βαλκάνια  και όχι μόνον. Βέβαια είναι αυτονόητο ότι αυτό το έργο και το έργο των πρώην ορυχείων που αναφέρουμε στην επιστολή Νο 1 θα επιφέρουν τεράστια ανακούφιση στην ανεργία  της Δ.Μ. και ένα διαφορετικό τρόπο ζωής . Γι’ αυτό οι σύλλογοι γονέων και οι σύλλογοι δασκάλων πέρα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη επιμόρφωση και αγωγή οι ίδιοι και να  μεταφέρουν  στα παιδιά τα σχετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των Λιμνών, των Πιερίων,  των πρώην ορυχείων και γενικά όλης της Δ.Μ. Μέχρι πρότινος η μόνη αγωγή που είχαμε ήταν απλή. Θα τακτοποιηθεί το παιδί μου στη ΔΕΗ . Αυτό μας τελείωσε.. Τώρα μας περιμένει μία μεταλιγνιτική εποχή στην περιοχή και σας παραπέμπουμε γι’ αυτό το φαινόμενο, στο Αλιβέρι Ευβοίας πριν από  κάποιες δεκαετίες.
·       Στο χρόνο και την στιγμή που πρέπει εάν χρειαστεί θα  δώσουμε και άλλες διευκρινίσεις επισημάνσεις στόχους.

   Με  την βοήθεια όλων των Πανεπιστημιακών και Τεχνικών Σχολών μπορούμε να ασχολούμαστε με έρευνες και μελέτες όλο το χρόνο, μέσα και έξω από την λίμνη. Οι ανακύπτουσες ανάγκες οδηγούν στην  πρόταση ίδρυσης  ενός Ινστιτούτο Ερευνών  και Μελετών (για το οποίο μιλήσαμε  και  στην ανοιχτή επιστολή Νο.1 με  τίτλο « Η συνέχεια και το μέλλον των ορυχείων της Δ.Μ», που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2017). 
  Είναι μεγάλη η ανάγκη  ίδρυσης και λειτουργίας ενός τέτοιου Ιδρύματος, με λειτουργίες όπως σημειώνεται παρακάτω.
  Όλες οι παραπάνω προτάσεις αναβάθμισης, ανάπτυξης και βελτίωσης της λίμνης, και ενδεχομένως και κάποιες  άλλες, για να πάρουν μορφή και να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας της Δ.Μ., αλλά  και γενικά της χώρας, θα πρέπει οι άρχοντες της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με τους τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές, με τους εν δυνάμει συλλόγους-δεν περισσεύει κανένας-, να τις ενστερνιστούν  και να ζητήσουν συλλογικά με εμπεριστατωμένα υπομνήματα από το κράτος (Κεντρική Διοίκηση) να εκχωρηθούν οι παρακάτω αρμοδιότητες στο  Νομικό Πρόσωπο, που προτάθηκε και για την αναβάθμιση των πρώην ορυχείων :
1.  Να συγκεντρώσει οποιαδήποτε έρευνα, μελέτη , και κατασκευή έγινε ή προγραμματίζεται να γίνει στην συγκεκριμένη περιοχή.
2.    Να προκηρύξει διαγωνισμό,σύμφωνα με τους  κανόνες  της Ε.Ε., για την έκδοση μελέτης ή μελετών όλου του έργου με κατάθεση και άλλων προτάσεων για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη διαχείριση της περιοχής των λιμνών και των δυνατοτήτων της για επιχειρησιακή, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική  ανάπτυξη της. Προτείνουμε λοιπόν η μελέτη να ανατεθεί  με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Τμήμα Δ.Μ.  στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με άλλες σχολές όπως Δασολογίας, Γεωπονίας, Ιχθυολογίας, Γυμναστικής ακαδημίας, Φυσικοθεραπείας, Φυσιατρικής, Ψυχικής Υγείας και Αγωγής, Οικονομίας κ.α.  Βέβαια η μελέτη θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά στο κόστος όλου του έργου, αλλά και των επιμέρους  έργων  ξεχωριστά ένα προς ένα.
3.   Να δημιουργήσει ταμείο, 
·       Από  τα εκατομμύρια που αναφέρονται για την βελτίωση της λίμνης στους επιχειρησιακούς περιφερειακούς  προϋπολογισμούς προγραμμάτων εδώ και 45 χρόνια.
·       Απ’ ευθείας από το κράτος με ένταξή σε αναπτυξιακά προγράμματα.
·       Από τα προγράμματα της Κομισιόν για αναβάθμιση ανάπτυξη περιοχών όπου υπάρχουν υποδομές για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα από το νέο Ταμείο Καινοτομίας το οποίο επιδοτεί τις περιοχές που οι πηγές ενέργειας εκπέμπουν ελάχιστους ρύπους ή είναι ανανεώσιμες.
·       Από την Παγκόσμια Τράπεζα με το ίδιο σκεπτικό.
·       Από διαφημίσεις. Η περιφέρεια Δ.Μ.  αποφασίζει να αδειοδοτούνται με αυστηρά κριτήρια  οι διαφημίσεις  αντί μηνιαίας, ετήσιας ή προκαταβολικής αποζημίωσης,  για την βοήθεια κατασκευής του έργου.
·       Από χορηγούς. Θεωρούμε ότι θα βρεθούν πολλοί και χρήσιμοι χορηγοί αρκεί να δείξουμε  σοβαρότητα και συνέχεια στο έργο. Σ’ αυτή τη φάση αποφεύγουμε να αναφέρουμε ονόματα επιχειρήσεων και οργανισμών.
·       Από ιδιώτες επενδυτές. Όταν αναλυθεί διεξοδικά το κέρδος του έργου για όλους και όταν χρειαστεί θα μας βρουν αυτοί, με δική τους πρωτοβουλία.

Τα ΜΜΕ, τουλάχιστον  τα τοπικά, οφείλουν να καταγράψουν τους τίτλους των επιστολών  σε πρωτοσέλιδα κάθε μέρα, όπως έκαναν παλιά με τους τίτλους «ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ Δ.Μ. Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ» ή «ΚΑΘΕΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ».
Άρχοντες της Δ.Μ. ΤΟΛΜΗΣΤΕ ! Αν το θεωρήσετε σωστό διαγράψτε όλες τις παραπάνω προτάσεις . Δημιουργήστε όμως τα δικά σας πλάνα. Όσα θέλετε. Το μόνον που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν μπορείτε να διαγράψετε τους τίτλους των επιστολών.
   Σας προτείνουμε (με λυρική διάθεση) προτού αποφασίσετε για την απόρριψη ή επικρότηση των προτάσεων μας να ζητήσετε από τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού που έχει στη δικαιοδοσία του το 70% της περιοχής και γνωρίζει καλύτερα από τον  καθένα μας μέσα και έξω από την λίμνη και το ποτάμι κάθε σπιθαμή του χώρου, να σας περιηγήσει γύρω από την λίμνη  και στο πλατανόδασος, μετά τη γέφυρα του Ρυμνίου, έχοντας μαζί σας και από έναν αντιπρόσωπο των τοπικών διαμερισμάτων. Επίσης μαζί με τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ζητήστε από τους τρεις ορειβατικούς συλλόγους Βελβεντού Κοζάνης να σας περιγυρίσουν στο Βουνό των Πιερίων μέσα από πολλά και σημαδεμένα μονοπάτια, τους καταρράκτες Βελβεντού, τα Κάστρα των Σερβίων, την λίμνη στον άσπρο όχθο,   στα απέραντα χωράφια κάτω από τα δένδρα με τις άγριες φράουλες,  τα βατόμουρα,  τα σπάνια αγριολούλουδα, το γκι και το ου στις απότομες χαράδρες, τη ρίγανη από την Αγία Κυριακή, τις πατάτες  από το Καταφύγι και τα μήλα του από τις αυτοφυείς μηλιές στο φούρνο, την γίδα τη βραστή στον τενεκέ ή ψητή στην κεραμίδα στη χόβολη με στραγγιστό γιαούρτι στο Παλαιγράτσιανο,  τις πατάτες και τα κάστανα από την Καστανιά Σερβίων στη χόβολη. Να σας δείξουν το δρόμο προς την Σιάπκα και αφού περάσετε  την πίστα των αιωροπτεριστών, όπου γίνονται και πανελλήνιοι αγώνες, θα σταματήσετε στην Πατριαρχική ιστορική Ιερά Μονή του  θαυματουργού  Αγίου Αντωνίου. Ανάψτε  ένα κερί, δώστε  υπόσχεση προσωπική ή αυτοδιοικητική, για την συντήρηση  της Μονής. Στην επιστροφή σας δοκιμάστε να περάσετε μέσα από  πανύψηλα και χαμηλά δένδρα που όταν βρεθείς πίσω τους δεν αισθάνεσαι τον αέρα, τα όμορφα ζωάκια και πτηνά κυκλοφορούν παντού. Θα τα ακούτε και θα τα δείτε εάν κάνετε πολύ ησυχία και ενδεχομένως εάν είστε τυχεροί «καλοί» και ιδιαιτέρα «όμορφοι». Μην ξαφνιαστείτε! Θα δείτε και θα ακούσετε να κελαηδούν εννέα πουλιά . Είναι οι εννέα θνητές Πιέριες Μούσες, τις οποίες άλλες μούσες, θεότητες κόρες του Δία, τις έκαναν πουλιά,  γιατί τις νίκησαν στη μουσική και στο τραγούδι σύμφωνα  με την μυθολογία. Όταν κουραστείτε, επιτρέψτε στους ορειβατικούς συλλόγους για να σας φιλοξενήσουν και να σας κοιμίσουν όπως ξέρουν στα οργανωμένα και φιλόξενα καταφύγια τους.
  Η παραπάνω εμπειρία θα σας δώσει 100% την βούληση που χρειάζεστε να ενστερνιστείτε τις προτάσεις για το έργο της επικεφαλίδας της επιστολής και να το μεταλαμπαδεύσετε στο κεντρικό άστυ.
   Στο <κλείνον> άστυ χρειάζεστε επιπλέον άλλη τέχνη πειστικότητας για την πραγματοποίηση των αιτημάτων μας. Αυτό το αφήνουμε να το δούμε σε άλλη χρονική στιγμή. Και βέβαια ο χρόνος του αιτήματος ακούει στη λέξη σήμερα και όχι αύριο.
 
  Κύριοι Άρχοντες της Δ.Μ. η αδράνεια είναι ενέργεια, αλλά στην περίπτωση μας κακή. Ελάτε όλοι μαζί να χρησιμοποιήσουμε την καλή ενέργεια που έχει και αποτυχίες και επιτυχίες. Να κρατήσουμε τις επιτυχίες και να χρησιμοποιήσουμε τις αποτυχίες για εμπειρία.
  Τέλος ευχόμαστε και ελπίζουμε να κάνετε την αρχή και να δημιουργήσετε υποδομές για συνέχεια είτε εσείς , εάν το θέλει ο λαός, είτε αυτοί που θα έρθουν μετά από εσάς. Η εξουσία στη Δημοκρατία έχει συνέχεια, αλλά πρέπει να αγωνιζόμαστε   και για συνέπεια.    


                               
                                                                 Θωμάς Γκατζοφλιας
                                                             Προύσης 10 Κοζάνη-Ελλάδα
                                                 email       thomasgkatzoflias@yahoo.com                
                                  site  https//thomasgkatzoflias.wordpress.com
                                              Τηλ 2461040277   6944554975




Συνεργάτης
Φωτεινή Χατζιάρα
Τηλ. 6942401180



Αποδέκτες
Μ.Μ.Ε.
Αυτοδιοίκηση  Δυτικής Μακεδονίας
Αρμόδιοι Επίτροποι της Ε.Ε.
Κυρία Κορίνα Κρέτου Περιφερειακής Πολιτικής
Κύριο Μιγκέλ Αρίας Κανέτε Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας
Κύριο Φίλ Χόγκαν Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου