.

Ένα βήμα πίσω από τους Θεσμούς στην τελική συμφωνία για τα Ενεργειακά

Με υπαναχώρηση των θεσμών έναντι τουλάχιστον των αρχικών απαιτήσεων που είχαν διαρρεύσει, έκλεισε η συμφωνία για τα ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διάθεση του 40% «περίπου» της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα θα ισχυρίζεται ότι πέτυχε το καλύτερο δυνατό σε σχέση πάντα με τα όσα ζητούσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

Ειδικότερα, στη συμφωνία δεν υπάρχει έστω και έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, στην περίπτωση που το market test το οποίο θα γίνει ως τον ερχόμενο Νοέμβριο δείξει ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον στην αγορά. Επιπλέον μέτρα θα εξεταστούν μετά απ' αυτή τη διαδικασία (η οποία θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018), όπως αναφέρεται.

Στους διαγωνισμούς για την πώληση λιγνιτικών δεν απαγορεύεται η συμμετοχή εταιρειών στις οποίες υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου δεν υπάρχει καμία αναφορά για το θέμα.

Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όπως είναι γνωστό, οι θεσμοί συμφώνησαν τελικά σε μικρότερες αυξήσεις στις δημοπρατούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με όσα ζητούσαν παλαιότερα.

Επίσης, οι εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου για τις δημοπρασίες θα ξεκινήσουν τελικώς τον Ιανουάριο του 2018, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι αυτό θα γίνει στα τέλη της φετινής χρονιάς.

Σε σχέση με τις ΥΚΩ, η ανάκτηση των ποσών θα γίνει σε ορίζοντα πενταετίας (ως το 2022) και όχι το 2019. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι προς το ανάκτηση ποσό είναι 735 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, προβλέπεται η συμφωνία σε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Επίσης, σε ότι αφορά το θέμα του μηχανισμού επάρκειας ισχύος, υπάρχει πλέον η υποχρέωση για την κατάθεση της μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ τον Ιούνιο.

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου