.

Νέες ημερομηνίες για το ''εξοικονομώ II'': Ιούλιο με Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα

Στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πρόκειται να τρέξει το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ΄οίκον", ύψους 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά 40.000 νοικοκυριά, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, του υπουργείου Οικονομίας, Παναγιώτης Κορκολής, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη η Greenagenda.gr και η Συμεών Τσομώκος SA, με τίτλο "Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία".

Κατά την ομιλία του ο ίδιος αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες, στους οποίους επενδύει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα για το πεδίο που αφορά τα δημόσια κτίρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία, γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι από προγράμματα του ΕΣΠΑ και της ρήτρας αναθεώρησης και μέσα στο καλοκαίρι ο αρμόδιος υπουργός θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Κορκολής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι το σχετικό πρόγραμμα θα τρέξει το 2018 με κεφάλαιο 100 εκατ.-200 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2019, στο πλαίσιο των αντίμετρων που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή.

Σύντομα το Ταμείο Υποδομών, με αρχικό κεφάλαιο 600 εκατ. ευρώ

Εντός του Ιουλίου θα είναι έτοιμη η συμφωνία χρηματοδότησης για τη δημιουργία Ταμείου Υποδομών στη χώρα μας, τον Σεπτέμβριο θα γίνει η σχετική συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες και τέλος του τρέχοντος έτους θα τρέξει, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορκολής, απευθύνοντας κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους για ΣΔΙΤ να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους, ώστε να ευνοηθούν άμεσα των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Κορκολής, "μέσω του Ταμείου Υποδομών θα παρέχεται φτηνή χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων με έμφαση στην ενέργεια και το περιβάλλον", ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι σε αυτό θα συμμετέχει με 200 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ίσο ποσό θα προέρχεται από το πακέτο Γιούνκερ και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο κ. Κορκολής έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης στην κυκλική οικονομία, τονίζοντας ότι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδιά της, ενώ σημείωσε ότι η υιοθέτηση των πρακτικών της θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, που αποτελούν βασικά ζητήματα για τη χώρα μας.

Επιπλέον ο ίδιος ανέφερε ότι για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων προβλέπονται μέσω ΕΣΠΑ και άλλων περιφερειακών προγραμμάτων κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ και τόνισε ότι "βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την ΕΤΕπ προκειμένου να προστεθούν επιπλέον πόροι".

https://www.b2green.gr/el/post/46334/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου