.

Στα επίπεδα των 32 ευρώ ανά MWh "πέφτει" η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ - Νέα ώθηση στον ανταγωνισμό

Το έδαφος για ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια στην αγορά του ρεύματος στρώνει η νέα χαμηλότερη τιμή εκκίνησης της τρίτης και τέταρτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ που επεξεργάζεται η ΡΑΕ, και η οποία θα κινείται σύμφωνα με πληροφορίες στα επίπεδα των 32 ευρώ η μεγαβατώρα.Στην πράξη μιλάμε για μια τιμή κατά 5 ευρώ χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης της τελευταίας δημοπρασίας, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά, ένα νέο γύρο εμπορικών προσφορών, και περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών παρόχων έναντι της ΔΕΗ.


Ενόψει της τρίτης φετινής δημοπρασίας που θα διεξαχθεί σε δύο μήνες από σήμερα, εντός των επόμενων ημερών η ΡΑΕ προχωρά -ως οφείλει από το νόμο- σε αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης, με βάση δύο κριτήρια: το κόστος των ρύπων, και το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Εκεί όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" έχουμε αλλαγές δεν είναι στο κόστος των ρύπων (οι χαμηλές διεθνείς τιμές που οδηγούν σε μείωση της τιμής εκκίνησης είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει), παρά στο μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος αυτό έχει ελαφρώς ανέβει καθώς έχει μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, και συνεπώς οι όποιες δαπάνες (όπως για παράδειγμα οι υπερωρίες του προσωπικού), "επιμερίζονται" σε μικρότερη παραγωγή. Σαν αποτέλεσμα, οι δαπάνες αυξάνουν το μέσο μεταβλητό κόστος των μονάδων της ΔΕΗ. Όμως αυτή η παράμετρος, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν είναι σε θέση να επηρεάσει παρά μόνον κατ΄ελάχιστο τον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης των NOME. Ετσι, και με δεδομένα τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των δικαιωμάτων ρύπων, η τιμή εκκίνησης αυτής της τρίτης δημοπρασίας αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 32 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η χαμηλότερη τιμή εκκίνησης είναι και η μοναδική διαφορά της τρίτης δημοπρασίας συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες, αφού η ποσότητα πωλούμενης ενέργειας θα παραμείνει η ίδια, δηλαδή στα επίπεδα των 145 MWh/h. Αντίθετα, η τέταρτη δημοπρασία η οποία και θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, όχι μόνο θα γίνει με τη νέα τιμή εκκίνησης αλλά θα αφορά και αυξημένες ποσότητες. Εν προκειμένω θα προστεθεί το ποσοστό 4% που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, δηλαδή περίπου 200 MWh/h. Ούτως ή άλλως, η ΡΑΕ είχε ανακοινώσει ότι οι ποσότητες του Δεκεμβρίου θα είναι αυξημένες συγκριτικά με τις τρεις προηγούμενες, και θα ανέλθουν στα 245 MWh/h. Με την προσθήκη των επιπλέον 200 MWh/h, η δημοπρασία του Δεκεμβρίου θα αφορά συνολικά σε 445 MWh/h.

Πρόκειται για ποσότητα πολύ κοντά σε εκείνη της πρώτης δημοπρασίας, του Οκτωβρίου του 2016, όταν και είχαν δημοπρατηθεί 460 MWh/h, με τις τιμές να διαμορφώνονται τότε κοντά στην τιμή εκκίνησης (37,37 ευρώ η μεγαβατώρα), και συγκεκριμένα να φτάνουν κατά μέγιστο στα 37,5 ευρώ.

Το ίδιο ακριβώς που θα συμβεί φέτος, θα ισχύσει και για τα επόμενα έτη, δηλαδή οι επιπλέον ποσότητες που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, θα δημοπρατούνται μαζεμένες κάθε Δεκέμβριο.

Σημειωτέον ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την δημοπράτηση ποσοστού 16% για το 2017 (αντί για 12% που ίσχυε μέχρι τώρα), 19% για το 2018 (αντί για 13% που ίσχυε μέχρι τώρα) και 22% για το 2019 (αντί για 13% που ίσχυε μέχρι τώρα). Στη συμφωνία με τους δανειστές έχει συμπεριληφθεί όρος, ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη, δηλαδή μετά την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, οι ποσότητες των δημοπρατούμενων ποσοτήτων μπορούν να μειωθούν.

Τα δεδομένα της τρίτης δημοπρασίας του καλοκαιριού αναμένεται να συμβάλουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της. Τον Απρίλιο το ποσοστό της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού κατέγραψε νέα πτώση, για να διαμορφωθεί στο 86,49%, έναντι 87,66% τον Μάρτιο και 88,58% τον Φεβρουάριο του 2017. Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι και το Μάιο η ΔΕΗ έχασε μία ακόμα μονάδα και βρίσκεται πλέον στα επίπεδα του 85,5%. Την ίδια ώρα, και οι τρεις μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας "έσπασαν" το φράγμα του 3% στην λιανική αγορά.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου