.

ΔΕΗ: Εντός δεκαπενθημέρου η λίστα με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες – Ζημιές 67,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2017 - Γύρισμα σε κερδοφορία προβλέπει ο προυπολογισμός του 2017

Έως τις 15 Ιουλίου αναμένεται να έχει σταλεί στις Βρυξέλλες η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο market test του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες τόσο της MacKinzey που εκπονείται για λογαριασμό της ΔΕΗ, όσο και της Lazard που εκπονείται για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διαβουλεύσεις μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του τελικού καταλόγου των προς πώληση μονάδων.
Στόχος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξει, να συζητηθεί και να εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ πριν σταλεί στις Βρυξέλλες.
Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς όπως είναι γνωστό οι υπηρεσίες της Βρυξελλών διακόπτουν τη λειτουργία τους τον Αύγουστο και για να γίνει το market test τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις έως το τέλος Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί από τον κ. Παναγιωτάκη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα γύρω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η κατάρρευση του ορυχείου του Αμυνταίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ΔΣ της ΔΕΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη ενέκρινε τον προϋπολογισμό της επιχείρησης για το 2017, ο οποίος προβλέπει ότι η ΔΕΗ παρά τα αρνητικά αποτελέσματα του α΄ τρίμηνου για το σύνολο του έτους θα περάσει στην κερδοφορία.

Εκτός το Αμύνταιο, εντός η Μεγαλόπολη και η Μελίτη

Όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η καταστροφή του ορυχείου στην πραγματικότητα βγάζει από το τραπέζι της συζήτησης τις δυο μονάδες του Αμυνταίου.
Και τούτο διότι πέραν της περιβαλλοντικής αναβάθμισης αξίας 60 - 90 εκατ. ευρώ, που είναι αναγκαία για να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το 2020, πλέον θα χρειαστούν επενδύσεις και σε επίπεδο ορυχείου αν υποτεθεί ότι θα συνοδευτούν από το αναξιοποίητο ορυχείο της Λακκιάς.
Έτσι στο προσκήνιο των προς πώληση μονάδων έχουν βρεθεί πλέον η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη 1, ενώ όπως φαίνεται η ΔΕΗ επιδιώκει να αποφύγει με κάθε τρόπο τη συζήτηση γύρω από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1560 MW.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της ΔΕΗ ο Άγιος Δημήτριος δεν μπορεί να σπάσει σε επιμέρους μονάδες, ενώ το να δοθεί προς πώληση το σύνολο του σταθμού, πέραν των προβλημάτων που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τη ΔΕΗ, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει και πολιτικά προβλήματα για την κυβέρνηση στην Κοζάνη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καριπίδης έχει ανακοινώσει ότι στις 10 Ιουλίου θα επισκεφθεί την περιοχή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο.
Μια επίσκεψη που εφόσον πραγματοποιηθεί δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο της το μέλλον της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων της.
Εν τω μεταξύ, σήμερα (27/6) ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΔΕΗ -συμπεριλαμβανομένου του ΑΔΜΗΕ- του α΄ τρίμηνου του 2017, σύμφωνα με τα οποία η επιχείρηση κατέγραψε ζημία ύψους 67,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου