.

ΣΥΡΙΖΑ: ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΆ ΦΥΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Την Κοζάνη επέλεξε, κατά την επίσκεψή του στη περιοχή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, να κάνει την πρώτη δημόσια παρουσίαση του «Στρατηγικού Σχεδίου για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά» που μόλις πριν λίγες μέρες ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα, σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον του υπουργείου για τη στήριξη του πολλά υποσχόμενου κλάδου των αρωματικών φυτών και την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου σε τοπικό επίπεδο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο επίσης εντάσσονταν και η επίσκεψή του στη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη περιοχή της Πτολεμαίδας «ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ».
Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης διαθέτει το 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων των αρωματικών φυτών της χώρας, μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης , καθώς και σημαντική τεχνογνωσία, ενώ η γεωμορφολογία της ευνοεί την ανάπτυξη τους.
Αυτό προκύπτει εξάλλου και από το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Α.Φ.Φ., στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός, που αποτελεί το πόρισμα επιτροπής εργασίας, αποτελούμενης από πανεπιστημιακούς , ερευνητές, μεταποιητές και στελέχη του υπουργείου οι οποίοι εργάστηκαν για πάνω από ένα χρόνο.
Σ αυτό το στρατηγικό σχέδιο εξάλλου στηρίζεται και η πολιτική βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, για την αξιοποίηση αποκαταστημένων εκτάσεων της ΔΕΗ, κινητοποιώντας το ενδιαφέρον και της τοπικής κοινωνίας. Είναι δεδομένη η πολιτική απόφαση για παραχώρηση εκτάσεων που θα αποδοθούν για καλλιέργεια σε νέους της περιοχής, άνεργους και Νέους Αγρότες που εντάσσονται στα διαρθρωτικά προγράμματα του Π.Α.Α., ώστε μέσα από συνεργατικά σχήματα να δημιουργήσουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Να αξιοποιήσουν την υπεραξία από την τυποποίηση, μεταποίηση και την εμπορία των παραγόμενων προϊόντων.
Το υπουργείο «Γεωργίας» θα σταθεί αρωγός δίπλα τους, μαζί με τη τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, από την αρχή μέχρι τη τελική ολοκλήρωση του σχεδίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται πρωτοβουλίες, ώστε το σχέδιο να γίνει πρόγραμμα και το πρόγραμμα δράση και έργο.
Οι νέοι αγρότες της περιοχής, που συναντήθηκαν με τον Υπουργό στους Πύργους Εορδαίας, ήδη έχουν πάρει πρωτοβουλίες οργανώνοντας άτυπες Ομάδες εργασίας που στόχος είναι να μετεξελιχθούν σε τυπικές συνεταιριστικές οργανώσεις ή Ομάδες Παραγωγών.

Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου