.

Ο ΤΑΡ χρηματοδοτεί Διαχειριστικές Μελέτες Δασών στο Νεστόριο

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει τη χρηματοδότηση πέντε Διαχειριστικών Μελετών Δασών στο Δήμο Νεστορίου, μία από τις φιλοξενούσες κοινότητες του αγωγού. Με αυτήν τη μακροπρόθεσμη κοινωνική και περιβαλλοντική επένδυση, ο ΤΑΡ ανταποκρίνεται σε αντίστοιχη πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Νεστορίου – μία πρωτοβουλία κρίσιμης σημασίας για το βιοπορισμό των 3.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τη βιωσιμότητα του τοπικού περιβάλλοντος.



Η δράση εμπίπτει στο ύψους €32 εκατ. πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που ο ΤΑΡ έχει δεσμευθεί εθελοντικά να υλοποιήσει και στις τρεις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία), από όπου διέρχεται. Και υλοποιείται στο πλαίσιο δύο βασικών αξόνων της στρατηγικής ΕΚΕ του ΤΑΡ: την ενίσχυση των μέσω βιοπορισμού στις τοπικές κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Ταυτόχρονα, η δωρεά των Διαχειριστικών Μελετών Δασών στο Νεστόριο προωθεί και την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν ορεινό δήμο στους πρόποδες του Γράμμου στη Δυτική Μακεδονία, όπου η υλοτομία καθιστά βασικό κλάδο απασχόλησης και βιοπορισμού για τον τοπικό πληθυσμό που δραστηριοποιείται σε περίπου 20 Δασικούς Συνεταιρισμούς.
Ο Δήμος Νεστορίου απευθύνθηκε στον ΤΑΡ λόγω αδυναμίας εκπόνησης νέων διαχειριστικών μελετών, αφού οι προηγούμενες είχαν λήξει και δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι. Ο ΤΑΡ αξιολόγησε το αίτημα, αναγνώρισε τη σημασία του και ενέκρινε τη χρηματοδότηση του. Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλισε στις τοπικές κοινότητες τη δυνατότητα να ενισχύουν το βιοπορισμό τους μέσω αειφόρων υλοτομικών και άλλων δασικών πρακτικών για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον – όσο δηλαδή το διάστημα ισχύος των νέων μελετών.
Την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου υπογράμμισε ο Δήμαρχος Νεστορίου, κ. Πασχάλης Γκέτσιος, ευχαριστώντας όλους όσους συντέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του. Σημείωσε επίσης ότι χάρη στις νέες Διαχειριστικές Μελέτες Δασών θα απασχοληθούν υλοτόμοι, μετατοπιστές και οδηγοί φορτηγών από την περιοχή, ενώ θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δήμου.  
Ο Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Rikard Scoufias, εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του που ο ΤΑΡ συνέβαλε στην υλοποίηση ενός έργου τόσο σημαντικού για τις τοπικές κοινωνίες. «Με τέτοιες δράσεις, ο αγωγός TAP καλλιεργεί σχέσεις καλής γειτονίας με τις κοινότητες που τον φιλοξενούν στη Βόρειο Ελλάδα», πρόσθεσε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου