.

Στη McKinsey ανέθεσε η ΔΕΗ τη μελέτη για το στρατηγικό σχεδιασμό και το “καλάθι” των προς πώληση μονάδων

Στον οίκο McKinsey ανατέθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ η διαμόρφωση της λίστας με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες, αλλά και η εκπόνηση του δεκαετούς στρατηγικού πλάνου για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της επιχείρησης εξέτασε συνολικά τρεις προσφορές από ενδιαφερόμενους να αναλάβουν το έργο συμβούλους.Η ανάθεση των δυο μελετών έγινε μετά από σχετική εντολή που δόθηκε προς τη διοίκηση της ΔΕΗ από το Γ. Σταθάκη, ο οποίος είχε στείλει και σχετική επιστολή στις αρχές Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος McKinsey έχει δραστηριοποιηθεί με σειρά μελετών στην ελληνική ενεργειακή αγορά και θεωρείται γνώστης της ελληνικής ενεργειακής πραγματικότητας.
Σε ένα μήνα η λίστα, τον επόμενο Ιούνιο η ολοκλήρωση της πώλησης
Ως γνωστόν, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών, πρόκειται να αποεπενδυθεί έως και το 40% των λιγνιτικών της εταιρείας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδίως σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής.
Σημειώνεται ότι εκτός από τη ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας έχει συστήσει ομάδα, η οποία εργάζεται ταυτόχρονα προκειμένου να
Για την κατάρτιση της πρότασης που θα υποβληθεί προς την Κομισιόν σχετικά με το λιγνιτικό πακέτο που θα διατεθεί προς πώληση, πέραν της ΔΕΗ εργάζεται και το ΥΠΕΝ, στο οποίο έχει συσταθεί αντίστοιχη ομάδα.
Η αρχική λίστα αναμένεται να καταρτιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές του επόμενου μήνα, ενώ η οριστική πρόταση θα υποβληθεί το φθινόπωρο. Στόχος είναι η συμφωνία με την Κομισιόν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Σχέδιο για την επόμενη ημέρα
Τα πρόσθετα έσοδα που θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ από την «αποεπένδυση» του 40% των λιγνιτών, θεωρούνται κρίσιμα για το μέλλον της εταιρείας, εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει και την επιπλέον πρόκληση των σημαντικών αποπληρωμών και λήξεων δανείων και ομολόγων την επόμενη διετία.
Είναι προφανές ότι στο νέο πλαίσιο η ΔΕΗ χρειάζεται να επανακαθορίσει τη στρατηγική της και να θέσει εκ νέου στόχους και προτεραιότητες. Στα πλαίσια αυτά αναδύεται και η ανάγκη του νέου στρατηγικού σχεδιασμού.
Στο δεκαετές στρατηγικό πλάνο για την πορεία της ΔΕΗ θα περιγράφονται οι αναγκαίες δράσεις της εταιρείας με το εναπομείναν παραγωγικό δυναμικό, οι τομείς ενδιαφέροντος για επέκταση των δραστηριοτήτων της, νέες δράσεις κ.λπ.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου