.

Η Δυτική Μακεδονία πρωτοπόρα στη διαχείριση των απορριμμάτων- Εγκαινιάστηκε το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα, και το πρώτο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων που υλοποιήθηκε με Σύμπραξη του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα

Η πρωτοπορία της Δυτικής Μακεδονίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με την έναρξη της πρώτης στην Ελλάδα ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και την πρώτη που υλοποιήθηκε με Σύμπραξη του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα (ΔΙΑΔΥΜΑ- ΕΠΑΔΥΜ) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, του Προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, των Δημάρχων Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και Βοίου Δημήτρη Λαμπρόπουλο και του Προέδρου της ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ Λεωνίδα Μπόμπολα . Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Φώτη Κεχαγιά και τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Βαγγέλη Σημανδράκου.


Στο χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δήμων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. «Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τη μέθοδο ή το χρηματοδοτικό εργαλείο που υιοθετούμε αλλά το επιλέγουμε ανά περίπτωση, με μόνη προϋπόθεση τη διασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το έργο έτυχε της αποδοχής όλων των δήμων που συναπαρτίζουν τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας). Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, γνωστού για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες του. Συνεχάρη, τέλος, την εταιρεία που ολοκλήρωσε το έργο εντός των προσυμφωνημένων πλαισίων, αξιοποιώντας την πλούσια τεχνογνωσία της.

Από την πλευρά του ο κ. Μπόμπολας σημείωσε πως «με το έργο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί και εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας στους πολίτες της μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, πέραν από θέμα υψίστης σημασίας και δημόσιας υγείας, είναι δείγμα πολιτισμού, δείκτης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ευσυνειδησίας και αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας για τις σύγχρονες κοινωνίες, με άμεσο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο».

Επεσήμανε μάλιστα πως «Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνω για τον Γιώργο Σταθάκη, που σαν Υπουργός Οικονομίας στήριξε το Έργο στα πρώτα του βήματα, όταν αρκετές φωνές αντίδρασης αντηχούσαν στο παρασκήνιο και σαν Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μας τιμά με την παρουσία του και την εγκαινίαση του Έργου».

Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης. Η άδεια κατασκευής και λειτουργίας για 25 έτη εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2015 από το Υπουργείο Οικονομίας, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015 και το έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η συνολική κατασκευαστική δαπάνη της επένδυσης ήταν 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο ιδιώτης, 6 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνειο που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ προέκυψαν από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13 εκατ. ευρώ από την πρωτοβουλία JESSICA και 13 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Πρόκειται για το πρώτο έργο πανευρωπαϊκά στον τομέα του περιβάλλοντος με αυτή την καινοτόμα χρηματοδοτική δομή.

Πηγη: Εφ. Χρόνος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου