.

Οι πρώτοι σχεδιασμοί της δίοικησης της ΔΕΗ σε μονάδες για την επιτυχία του market test

Τον δρόμο του πραγματισμού, όπως τον κάλεσε να κάνει ο πρωθυπουργός, φαίνεται να ακολουθεί πλέον ο Μανόλης Παναγιωτάκης αναζητώντας μάλιστα αγοραστές για τις μονάδες που σχεδιάζει να  πωλήσει η ΔΕΗ

Σε αγώνα δρόμου με στόχο το πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων να διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί σε κάποιο βαθμό τα σχέδια της ΔΕΗ και παράλληλα να προσελκύσει ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους, όσο και κυρίως, από ξένους επενδυτές, προκειμένου να πετύχει το market test του Σεπτεμβρίου και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, έχει αποδυθεί πλέον η διοίκηση της ΔΕΗ. 

Μετά το σοκ του πρώτου διαστήματος από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, τότε που ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωνε ότι δεν διαπραγματεύτηκε ο ίδιος και επέμενε στα σχέδια του για κοινοπραξίες της ΔΕΗ με ιδιώτες, πλέον ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης φαίνεται ότι έχει «συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα», όπως τον κάλεσε να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
Εμφανίζεται μάλιστα ως dealer των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καλώντας Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους επενδυτές να σπεύσουν για να μη μείνουν εκτός νυμφώνος. 
Είναι σαφές ότι ο κ. Παναγιωτάκης και στην περίπτωση των λιγνιτικών μονάδων, διαπιστώνει πως το μη χείρον, είναι το βέλτιστο και έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο του πραγματισμού, όπως έκανε και με τον ΑΔΜΗΕ. 
Υλοποίησε με ταχύτητα και αποτελεσματικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο σχέδιο, από το οποίο η ΔΕΗ μπορεί να έχασε το 51% του ΑΔΜΗΕ χωρίς καμία αποζημίωση (έλαβε 320 εκατ. ευρώ από την State Grid για το 24% και 295 εκατ. ευρώ από το δημόσιο για το 25%) όμως η κυβέρνηση πέτυχε να διατηρήσει, επί του παρόντος τουλάχιστον, το 51% του Διαχειριστή υπό δημόσιο έλεγχο. 

Οι μονάδες που θέλει να πωλήσει η ΔΕΗ  

Με ανάλογο πραγματισμό θα κινηθεί και στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων και ελπίζει ότι θα καταφέρει στο market test του Σεπτεμβρίου να ενταχθούν μονάδες που θεωρητικά θα έχουν μικρότερες επιπτώσεις για τη ΔΕΗ, αλλά παράλληλα θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Μεταξύ αυτών είναι η Μελίτη στη Φλώρινα ισχύος 330 MW, αλλά και η άδεια για μια ακόμη μονάδα 450 MW που τη συνοδεύει.  
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε ότι το σχέδιο της ΔΕΗ με την CMEC, για τη Μελίτη θα προχωρήσει, ακόμη και αν το εργοστάσιο είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να εκποιηθούν. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι κινέζοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για το project ανεξαρτήτως της συμμετοχής ή όχι της ΔΕΗ. 
Εξάλλου η ΔΕΗ θα επιδιώξει να εντάξει στο market test τις δυο μονάδες του Αμυνταίου ισχύος 600 MW ανεξαρτήτως της κατάρρευσης του ορυχείου. 
Ο σταθμός του Αμυνταίου σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη μπορεί να λειτουργήσει μέσω του γειτονικού ορυχείου της Λακκιάς, το οποίο διαθέτει αποθέματα 70 εκατ. τόνων καλής ποιότητας λιγνίτη, με χαμηλό κόστος εκμετάλλευσης που διασφαλίζει τη λειτουργία των δυο μονάδων έως το 2035.
Είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ θα επιδιώξει να μην συμπεριληφθεί ο Άγιος Δημήτριος στο πακέτο των προς πώληση μονάδων και αν δεν τα καταφέρει τότε θα επιδιώξει αυτό να γίνει με το μικρότερο κόστος. Δηλαδή διαθέτοντας τις παλαιότερες από τις πέντε μονάδες. 
Μάλιστα σε μιλώντας για το κόστος επένδυσης του συστήματος αποθείωσης του Αγίου Δημητρίου 5, ο κ. Παναγιωτάκης, προανήγγειλε ότι θα γίνουν διαγωνισμοί για την εγκατάσταση συστημάτων αποθείωσης και στις άλλες μονάδες του Αγίου Δημητρίου, αλλά με διαφορετική τεχνολογία, που σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερο κόστος επένδυσης και μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος. 

Προσπάθεια προσέλκυσης αγοραστών 

Εκτός όμως από τους σχεδιασμούς του πακέτου που κάνει σε συνεργασία με την McKinzey, ο κ. Παναγιωτάκης έχει αποδοθεί και σε αγώνα προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. 
Δεν είναι τυχαία η συνάντηση του προ ολίγων ημερών με τον επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθη Τσοτσορό. 
Ως γνωστόν τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της Elpedison και βεβαίως η ιταλική Edison δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν ενδιαφέρεται για λιγνίτες χωρίς νερά.
Όμως ο κ. Παναγιωτάκης ποντάρει στην εκτίμηση ότι οι εταιρίες που ήδη βρίσκονται εντός της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού δεν θα θελήσουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού, κάτι άλλωστε που το είπε ευθέως στην ομιλία του στον Economist. 
Πέραν αυτών, η επικοινωνία που έχει αναπτύξει με τους Κινέζους είναι δεδομένη, και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στο market test. 
Βεβαίως ήδη γίνονται διάφορες συζητήσεις περί της στάσης της Ε.Ε. έναντι του «κινεζικού ανοίγματος» της Ελλάδας, όμως από την εκδήλωση ενδιαφέροντος έως την κατακύρωση ενός διαγωνισμού πολλοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν για να θεωρηθούν βάσιμες αυτές οι συζητήσεις επί του παρόντος. 
Οι Κινέζοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν μόνοι τους πόσο μάλλομ μετά και τις χθεσινές προειδοποιήσεις Μέρκελ.
Στην κατεύθυνση αυτή δεν θα είναι εύκολο να ευοδωθεί συμμαχία με τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους για την Μελίτη.
Τελευταίο χαρτί θα είναι η Μεγαλόπολη για την δίοικηση της ΔΕΗ, που καλείται να ισορροπήσει πάνω σε εξαιρετικά ευαίσθητές ισορροπίες.
Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, στην ομαλή εξέλιξη του σχεδίου πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, σε πολιτικό επίπεδο θα ρίξει το βάρος του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 7 Ιουλίου θα επισκεφθεί τη Δυτική Μακεδονία για να συμμετάσχει σε αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη στη μεταλιγνιτική εποχή. 

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου