.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ - Κρίσιμο πολιτικά το market test

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της λίστας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων από την δίοικηση της ΔΕΗ και το οικονομικό επιτελείο.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κοζάνη δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία κατάρτισης της σχετικής λίστας βρίσκεται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο. 
Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι ήδη έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες κάποια πρώτα drafts προκειμένου να μετρηθούν αντιδράσεις. Πληροφορίες και εκτιμήσεις λοιπόν αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο στο οποίο  κινείται η κυβέρνηση, αλλά και το οποίο γίνεται αποδεκτό από τη ΔΕΗ είναι στη λίστα των προς πώληση μονάδων να συμπεριλαμβάνονται η Μελίτη 1 μαζί με την άδεια για τη Μελίτη 2 καθώς και οι δυο μονάδες του Αμυνταίου.

Στον έλεγχό της θέλει η ΔΕΗ το συγκρότημα Αγίου Δημητρίου 

Το σενάριο αυτό βασίζεται στην επιθυμία της ΔΕΗ να διατηρήσει την ιδιοκτησία του σταθμού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος θεωρείται το φιλέτο της επιχείρησης, αποτελείται από 5 μονάδες και έχει συνολική ισχύ περί τα 1.400 MW. 
Ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου που είναι βέβαιο ότι θα προσέλκυε επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Έλληνες παίκτες, ανταποκρίνεται και στην πρόβλεψη της συμφωνίας με τους δανειστές στο market test να συμπεριληφθούν μονάδες που να αντικατοπτρίζουν αναλογικά το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ σε όρους ηλικίας και αποδοτικότητας.
Όμως αυτό το σενάριο, δηλαδή της πώλησης των δυο μονάδων του Αμυνταίου και της Μελίτης, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. 
Και τούτο διότι μπορεί μεν να υπάρξει ενδιαφέρον για τη Μελίτη, όχι όμως και για τις μονάδες του Αμυνταίου, οι οποίες για να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το 2020 χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, ενώ η πρόσφατη κατάρρευση του ορυχείου που τις τροφοδοτεί επιτείνει τα προβλήματα.
Η Μελίτη 1 μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και από εκεί και πέρα η Μελίτη 2 καθίσταται πιο σύνθετη καθώς η Κομισιόν δεν θέλει τους Κινέζους αυτόνομα, άρα θα πρέπει να  υπάρξει μια κοινοπραξία στην οποία οι Κινέζοι να συμμετέχουν.
Οι μονάδες του Αμυνταίου αν πουληθούν θα συγκεντρώσουν συμβολικά ποσά, όπως εξέφραζε άνθρωπος που γνωρίζει την αγορά και για αυτό στερούνται ειδικού βάρους.

H «λύση» της Μεγαλόπολης 

Έτσι στο τραπέζι μπαίνει η λύση των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης, οι οποίες ενδέχεται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον αν και αντιμετωπίζονται με αρκετό σκεπτικισμό από την αγορά με δεδομένη την κακή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής που οδηγεί σε χαμηλή απόδοση τους.  
Η περίπτωση να πουληθεί η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη, ενώ αναπάντητα μένουν ερωτήματα όπως το τι θα γίνει με τα ορυχεία και το προσωπικό. 
Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται τον πρώτο λόγο να έχει η ΓΕΚ Τέρνα που είναι ο κατασκευαστής, όμως είναι άγνωστο αν ο Όμιλος αυτός θα επιλέξει να χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο από την στιγμή που έχει στρατηγική επιλογή τις ανανεώσιμες.
Σε αυτό το σκηνικό οι πιθανοί επενδυτές δηλαδή εγχώριοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και διεθνείς εταιρίες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. 
Από όλες τις πλευρές πάντως διαμηνύεται ότι το market test που θα γίνει τελικώς τον Οκτώβριο όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σταθάκης.

Η στρατηγική της ΔΕΗΣτην ΔΕΗ πάντως γνωρίζουν ότι είναι αποφασιστικής σημασία να πάει καλά το market test για τις λιγνιτικές μονάδες.
Και αυτό γιατί έχει μεγάλη πολιτική σημασία για την κυβέρνηση.
Κάτα πρώτον για να αποδείξει εμπράκτως ότι η στρατηγική της είναι αποτελεσματική και διατηρεί υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ στρατηγικές μονάδες υδροηλεκτρικών και φυσυικού αερίου.
Κατά δεύτερον διότι αν δεν πάει καλά το market test θα πρέπει να πουληθούν υδροηλεκτρικά.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα πρέπει να διαχειριστεί μερικά ακόμα μέτωπα με την Κομισιόν, όπως το αποτέλεσμα του ελέγχου μετά την έφοδο και τα ΑΔΙ.
Ενα ζήτημα αφορά την λειτουργία των υδροηλεκτρικών αλλά και την δοκιμαστική λειτουργία μονάδων που πραγματοποιήθηκε για παρατεταμένο χρονικά επίπεδο.
Για τα ΑΔΙ τέλος θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη λύση όσον αφορά υδροηλεκτρικά και μονάδες συνδυασμένου κύκλου, που θα είναι θετική για το σύνολο των πλευρών και δεν θα δημιουργήσει την αίσθηση για ατυχούσες αποκλίσεις σε σχέση με το κοινοτικό πλαίσιο.

Η κεφαλαιοποίηση
Για τους μετόχους της ΔΕΗ η σημερινή κεφαλαιοποίηση δείχνει ότι η αγορά έχει πολλές επιφυλάξεις, όμως ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται στα 450 εκατ ευρώ με αναμενόμενο Ebitda 500-700 εκατ ευρώ για το 2017, σύμφωνα με τις δηλώσεις της δίοικησης.
Ξέχωρα από αυτό δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ακόμα την πορεία του market test των λιγνιτικών.
Φαίνεται όμως ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς με ισχυρούς παίκτες.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου