.

“Καθαρή Ενέργεια για όλα τα νησιά της Ευρώπης” - Στόχος η μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους στα νησιά και η ενίσχυση των ΑΠΕ

Aπό την Κρήτη, στις 22 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πρωτοβουλία της ΕΕ “Καθαρή Ενέργεια για όλα τα νησιά της Ευρώπης”, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του Επιτρόπου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.


Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά σε συνέχεια της Πολιτικής Διακήρυξης για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρώπης που υπογράφηκε στη Βαλέτα της Μάλτας από την Ευρωπαική Επιτροπή και 14 χώρες- μέλη στις 18 Μαίου 2017. Αποτελεί δε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή της νέας πολιτικής με στόχο τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους στα νησιά, την ενίσχυση των ΑΠΕ, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και την προώθηση της χρήσης πιο καινοτόμων τεχνολογιών, δημιουργώντας και νέες τοπικές θέσεις εργασίας.

Η Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί το φόρουμ, βρίσκεται την περίοδο αυτή στο επίκεντρο μίας σειράς από πρότζεκτ τα οποία εντάσσονται στη νέα πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται τόσο για τις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις με υποβρύχια καλώδια, τη “μικρή” με την Πελοπόνησο και τη “μεγάλη” με την Αττική, όσο και για τα μέγα- πρότζεκτ στον τομέα των ΑΠΕ, σε αιολικά και φωτοβολταικά που σχεδιάζονται , σε συνδυασμό με τα άλλα μικρότερης ισχύος έργα που πραγματοποιούνται στο νησί. Εξάλλου, η Κρήτη έχει κομβική σημασία και για την ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector, Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος, καθώς το υποβρύχιο καλώδιο από την Κύπρο σχεδιάζεται να καταλήγει στην Κρήτη

Την έναρξη του φόρουμ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα κηρύξει ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Κανιέτε, ενώ της εκδήλωσης θα προεδρεύει ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινικ Ριστορί.

Η πρώτη συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην “απο- ανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών νησιών” και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για τη χρηματοδότηση των δράσεων απο- ανθρακοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και τα προγράμματα χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμα για την προετοιμασία και την εφαρμογή πρότζεκτ μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Θα ακολουθήσουν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για την παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών και των καινοτόμων έργων στους τομείς των ΑΠΕ, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας του κλάδου, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των συλλογικών φορέων, ενώ θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές συζητήσεις για τα έργα στα μεγάλα και στα μικρά νησιά.

Πηγη: www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου