.

Σταθάκης: Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ - θα διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και τα υδροηλεκτρικά

Την εκτίμηση πως η γ’ αξιολόγηση θα έχει κλείσει έως το Δεκέμβριο διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αναφέροντας πως βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων η Ελλάδα δεν έχει ακριβό ηλεκτρικό ρεύμο.
Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλαχθούν όλες οι θέσεις εργασίας στην ΔΕΗ, ενώ σημείωσε ότι θα διατηρηθούν τα υδροηλεκτρικά.

Όσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει.
Ο κ.Σταθάκης αναφέρθηκε και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι αυτοί θα αρχίσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
«Κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στα μέσα της επόμενης εβδομάδας» τόνισε ο κ.Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι αρχικά θα αφορούν επαγγελματικά ακίνητα.
Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, είπε ότι υπάρχει συζήτηση για νέα ρύθμιση που θα την προστατεύει και μετά το τέλος του 2018.  
Πιο συγκεκριμένα, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα εξής θέματα:

Για τη ΔΕΗ

Οι χρεώσεις ΥΚΩ των ετών πριν το 2015, θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2022, με τρόπο ώστε αυτό να μην οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων. Όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των ΥΚΩ, προσπαθούμε από κοινού με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να βρούμε ένα τρόπο ώστε αυτός να γίνει πιο γραμμικός, πιο ομαλός. Έτσι θα μειωθούν οι χρεώσεις για τις κατηγορίες που βρίσκονταν κοντά στο όριο κατανάλωσης. 

Για τις διασυνδέσεις

Υπάρχουν τρία σχέδια διασύνδεσης. Το πρώτο αφορά τις δύο διασυνδέσεις των Κυκλάδων, την πρώτη που ολοκληρώνεται σύντομα και τη δεύτερη που ακολουθεί χρονικά. Το δεύτερο, αφορά την διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου που προχωράει ικανοποιητικά με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2020 και το τρίτο τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2023. Γίνεται προσπάθεια επίσπευσης της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με την κινητοποίηση κάθε μορφής επενδυτικών κεφαλαίων. 

Για την αποεπένδυση της Δ.Ε.Η. και το θέμα των εργαζομένων

Το θέμα της απασχόλησης είναι πολύ κρίσιμο ειδικά σε κάποια ορυχεία, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αμυνταίου που απασχολεί 600 άτομα. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε κάποια συμφωνία που να μη διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας. Βασική μας μέριμνα είναι η παραχώρηση του λιγνιτικού δυναμικού της Δ.Ε.Η. να φέρει επενδύσεις που θα διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας. Τα υδροηλεκτρικά τα έχουμε εξαιρέσει διότι δεν συνδέονται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επιπλέον αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της Δ.Ε.Η. Της δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημά, γιατί η Δ.Ε.Η. φέρει το βάρος της στήριξης της βιομηχανίας.
 
Για το Ελληνικό

Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την πραγματοποίηση της επένδυσης και κινούμαστε ώστε να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι μια σύνθετη επένδυση που είχε διάφορες εκκρεμότητες, όπως είναι τα δασικά και τα αρχαιολογικά ζητήματα, αλλά νομίζω ότι όλα έχουν μπει σε ένα δρόμο και είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσει ο φάκελος της αδειοδότησης. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μπλοκαριστεί. Για πρώτη φορά έχουμε συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο και έχουμε τηρήσει τα χρονικά περιθώρια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι  το 2018 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Για τους πλειστηριασμούς

Όπως ξέρετε η δημιουργία της πλατφόρμας των πλειστηριασμών ήταν μέρος της συμφωνίας. Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια πέτυχε ισχυρή προστασία για την πρώτη κατοικία, καθώς τα δύο τρίτα των περιστατικών προστατεύονται πλήρως μέχρι το τέλος του 2017. Στη συνέχεια, θα υπάρξει νέα ρύθμιση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, πρώτα με τους επαγγελματικούς χώρους. 

Για την τρίτη αξιολόγηση

Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν πιο διαδικαστικό χαρακτήρα σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, που είχε τα μεγάλα θέματα, οπωσδήποτε έχει κάποια αγκάθια και ελπίζουμε να τελειώσουμε γρήγορα ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2018. 

Για τη Λαρκο

Η Λαρκο έχει τρία μεγάλα στρατηγικά θέματα τα οποία πρέπει να λύσουμε. Το πρώτο αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς που είναι ένα σύνθετο ζήτημα και εμποδίζει το δανεισμό της εταιρείας. Το δεύτερο αφορά το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θέλουμε να επιλύσουμε γρήγορα ώστε να μπορεί να απορροφήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια. Το τρίτο είναι το στρατηγικό πρόβλημα της Λαρκο, που αφορά τη βιωσιμότητά της. Η Λαρκο έχει ήδη συντάξει ένα business plan και τώρα προχωράει σε ένα αναθεωρημένο business plan. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι η Λαρκο να μείνει σε λειτουργία και οι εργαζόμενοι μαζί με τη Λαρκο. Είναι ένα δύσκολο θέμα όπου για πρώτη φορά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε δεσμευτεί να λύσουμε τα θέματα στο σύνολό τους, μέχρι το τέλος του χρόνου.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου