.

Έντονη ανησυχία στους κατοίκους των Αναργύρων εν αναμονή της μετεγκατάστασης

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινότητα των Αναργύρων Φλώρινας, όπου οι κάτοικοι βρίσκονται τρεις μήνες τώρα σε αναμονή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την απαλλοτρίωση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας ζήτησε την άμεση εκκένωση όλου του οικισμού, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε προ μηνών στο ορυχείο.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων το πρωί της Τρίτης στον οικισμό, έδωσαν το «παρών» βουλευτές από Κοζάνη και Φλώρινα (ο Μίμης Δημητριάδης του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και οι κ.κ. Σέλτσας και Αντωνιάδης από Φλώρινα από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ Φλώρινας αντίστοιχα), καθώς και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης. Επίσης, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αμυνταίου και Εορδαίας κ.κ. Θεοδωρίδης και Ζαμανίδης , εκπρόσωποι της κοινότητας και της επιτροπής μετεγκατάστασης , καθώς και ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος. Επίσης, παρόντες ήταν εκπρόσωποι των σωματείων ΔΕΗ «Σπάρτακος» και «Λυγκιστής», καθώς και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου κ.κ. Δακής, Ζεμπιλιάδου και Βήττας. Επίσης, από πλευράς ΔΕΗ ήταν ο διευθυντής λειτουργικής υποστήριξης του ΛΚΔΜ Δημήτρης Ζαραφίδης, συνοδευόμενος από στελέχη της ΔΕΗ, ενώ τέλος, βρέθηκε υποστηρικτικά προς τους κατοίκους και ο καθηγητής Γεωλογίας Γεώργιος Σούλιος, που μαζί με τον κ. Τσάπανο είχαν κάνει την μελέτη για τον οικισμό το 2007.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τους φορείς τρία πράγματα, όπως είπε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Γιώργος Τσισμαλίδης: Το πρώτο, να ψηφιστεί άμεσα ο νόμος για την απαλλοτρίωση μετεγκατάσταση του οικισμού, το δεύτερο είναι να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες στο Κουρί Εορδαίας ώστε να γίνει το νέο χωριό που θα στεγάσει τους κατοίκους και επίσης να δοθεί το επίδομα ενοικίου και στους υπόλοιπους κατοίκους (πέραν των 30 στους οποίους η ΔΕΗ από την πρώτη ημέρα πληρώνει τη διαμονή). Επίσης, ζήτησα λύση για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ζητώντας να μην τον πληρώνουν. Στο τελευταίο θέμα ο βουλευτής Φλώρινας κ. Σέλτσας τους ενημέρωσε πως περιμένει γραπτή διαβεβαίωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές, αλλά και ο περιφερειάρχης, διαβεβαίωσαν τους κατοίκους ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με βάση την ενημέρωση που έχουν, ότι θα ψηφιστεί ο Νόμος. Επίσης, όπως είπε ο κ. Τσισμαλίδης, τους είπαν από σήμερα κιόλας να ψάχνουν για σπίτια μιας και το χωριό πρέπει να εκκενωθεί. Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο Ευθύμης Λέκκας προ ημερών από την περιοχή. Μετά την ψήφιση από τη βουλή της ρύθμισης, θα πρέπει σε διάστημα 4 μηνών να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκτίμησης της περιουσίας των κατοίκων κ.ο.κ. «Ο κόσμος συμφώνησε και αναμένει. Αν δεν είναι κάτι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις, αλλά ελπίζουμε ότι θα λυθεί το ζήτημα άμεσα», είπε ο πρόεδρος του χωριού.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το ενοίκιο, η ΔΕΗ είπε στους κατοίκους να ψάξουν για σπίτια, και πως θα αναλάβει το ενοίκιο, ενώ ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε πως αν χρειαστεί κάποιο κονδύλιο θα παρθεί απόφαση περιφερειακού συμβουλίου που θα συμβάλει χρηματικά για τα ενοίκια των κατοίκων, μέσω του τοπικού πόρου ανάπτυξης.

«Υπάρχει εκνευρισμός μεταξύ των κατοίκων, η υπομονή μας εξαντλήθηκε», κατέληξε ο ίδιος, ελπίζοντας πως τελικά θα βρεθεί λύση…

Πηγη: prlogos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου