.

PLUG-N-HARVEST: Καινοτόμο έργο υπόσχεται να μετατρέψει κτήρια σε παραγωγούς ενέργειας

Ξεκίνησε προ ολίγων ημερών η δράση καινοτομίας PLUG-N-HARVEST με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Horizon 2020, η οποία αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου για την ενεργειακή αναβάθμιση οικιστικών και μη οικιστικών κτηρίων.

Η δράση φιλοδοξεί να αντιστρέψει το ενεργειακό πρόσημο ενεργειοβόρων και παθητικών κτηρίων, καθιστώντας τα ενεργητικά, δηλαδή σε θέση να έχουν πλήρη αυτονομία αλλά και πλεόνασμα ενέργειας.

Συντονιστής της δράσης είναι η Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), με την συμμετοχή της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ρουμανίας. Το έργο που θα διαρκέσει συνολικά περίπου 4 χρόνια, αφορά σε παρεμβάσεις σε μια σειρά επιλεγμένων κτηρίων με στόχο την δραστική μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με την εγκατάσταση «έξυπνων» προσόψεων που θα λειτουργούν ως ηλιοσυλλέκτες αλλά και ενός επιπρόσθετου συστήματος εξαερισμών που θα λειτουργεί επίσης με ηλιακή ενέργεια, πέρα των υφιστάμενων μονάδων κλιματισμού. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα κτήρια όχι μόνο θα καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες αλλά θα εξασφαλίσουν υπολογίσιμη εξοικονόμηση ενέργειας που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους.

Η πλεονάζουσα ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο ή θα αποθηκεύεται σε ειδικές μπαταρίες για μελλοντική χρήση, ανάλογα και με τις ανάγκες του εκάστοτε κτηρίου. Από ελληνικής πλευράς, τα κτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά η εν λόγω αναβάθμιση είναι το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ένα γειτονικό σε αυτό, κτήριο φιλοξενίας μαθητών. Η Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΛΟΥΜΥΛ, θα συμμετάσχει στο κατασκευαστικό κομμάτι της δράσης στην Ελλάδα.

Η βασική καινοτομία του νέου συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι θα είναι δυναμικά προσαρμοζόμενο και αυτοεκπαιδευόμενο, «μαθαίνοντας» ανάλογα με την διαθεσιμότητα της συλλεγόμενης ή αποθηκευμένης ενέργειας, τον βέλτιστο τρόπο κατανάλωσής της κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, αν για κάποιες ώρες της ημέρας επικρατεί αυξημένη ηλιοφάνεια, τότε με την συνδρομή ειδικών αισθητήρων, το σύστημα θα μπορεί να αποφασίζει αν είναι η κατάλληλη στιγμή για την ψύξη ή την θέρμανση του κτηρίου, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση.

Εκτός από τις προσόψεις, η αναβάθμιση περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ειδικών παραθύρων μεταβαλλόμενης διαφάνειας που θα επιτρέπουν την είσοδο περισσότερου ή λιγότερου φυσικού φωτός, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και την επικρατούσα θερμοκρασία.

Οι ενεργειακές προσόψεις θα είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά, με μικρό κόστος κατασκευής και απλή εγκατάσταση (plug-n-play), κάτι που αφενός σημαίνει μικρό χρόνο απόσβεσης της αρχικής επένδυσης και αφετέρου ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η δράση με συνολικό προϋπολογισμό 6,9 εκατ. ευρώ, περίπου 6 εκατ. από τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, αφορά τόσο την ανάπτυξη του συστήματος όσο και το κατασκευαστικό της κομμάτι. Σημειώνεται ότι και μετά το πέρας του έργου, στα τέλη του 2021, οι προσόψεις θα παραμείνουν στις θέσεις τους συμβάλλοντας στο διηνεκές στην αυξημένη ενεργειακή απόδοση των συγκεκριμένων κτηρίων.

www.michanikos-online.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου