.

Στο στόχαστρο των θεσμών η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ – Εξετάζουν αν εμποδίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

Η έκπτωση συνέπειας 15% που προσφέρει η ΔΕΗ στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχει βρεθεί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο στόχαστρο της Κομισιόν.
Το θέμα ετέθη με έμφαση κατά την πρόσφατη επίσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και στον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πορεία υλοποίησης της δέσμευσης για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος στο 50% έως το 2020, ο κ. Σταθάκης δέχθηκε «στενό μαρκάρισμα» από τους επικεφαλής της Τρόικας για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ και τις επιπτώσεις που προσφέρει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανοίγματος της αγοράς.
Η «έκπτωση συνέπειας» της ΔΕΗ, τακτική που ακολουθεί ταυτόχρονα και το σύνολο σχεδόν των ιδιωτών παρόχων, ετέθη ακροθιγώς στο πλαίσιο της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που γίνεται από τη ΡΑΕ, οι εκπρόσωποι της οποίας ενημέρωσαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2016, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει πέσει στο 75,24%, στο τέλος του 2018 στο 62,24% και στο τέλος του 2019 κάτω από 50%.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ το μερίδιο της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο παρέμενε στο 83,5% και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του 75% έως το τέλος του έτους.

Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι εκπτώσεις

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών λοιπόν αναζητούν τους λόγους για τους οποίους δεν ανοίγει η αγορά και εξετάζουν το εάν η έκπτωση συνέπειας 15% και η επιπλέον έκπτωση 6% που προσφέρει η ΔΕΗ σε όσους πελάτες της προπληρώσουν λογαριασμούς ενός έτους, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.
Κυρίως όμως οι Θεσμοί αναζητούν εάν οι προσφορές αυτές της ΔΕΗ κινούνται κάτω από το κόστος της και ως εκ τούτου αποτελούν αθέμιτη για τον ανταγωνισμό εμπορική πρακτική.
Το θέμα αυτό άλλωστε τίθεται με κάθε ευκαιρία και από τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, ενώ δεν αποκλείεται η Κομισιόν να προχωρήσει σε βαθύτερη έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού.
Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να σημειωθεί ότι η εμμονή της Τρόικας στο θέμα ανησυχεί ιδιαίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς το συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να μπει και πάλι στο τραπέζι το θέμα της πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων ως μόνου μέσου για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου