.

Μπαίνει δυναμικά η ΔΕΗ στην αγορά Φυσικού Αερίου

Aίτηση για την απόκτηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου έχει καταθέσει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, ενώ εντός των ημερών η εταιρία θα προσλάβει τον σύμβουλο για τον καθορισμό της στρατηγικής της στην αγορά αερίου, όπως ανακοίνωσε χθες, ο γενικός διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης στην ημερίδα «Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις», που διοργάνωσε η Hellenic Association for Energy Economics.

Παρουιάζοντας την πολιτική της ΔΕΗ για την επόμενη ημέρα ο κ. Κοπανάκης δήλωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να μετατραπεί σε μια εταιρία που θα προσφέρει σύνθετα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι ο αναπροσανατολισμός της Επιχείρησης είναι αναγκαίος στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, λόγω της πολιτικής για την απανθρακοποίηση, την αποκέντρωση της παραγωγής και των έξυπνων δικτύων σε συνδυασμό με την υποχρέωση της ΔΕΗ να χάσει σημαντικό μερίδιο στην εσωτερική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ αναζητεί στρατηγικές συμμαχίες με τρίτους, είτε με τη μορφή κοινοπραξιών, είτε εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού, με στόχο να δραστηριοποιηθεί :

Στο φυσικό αέριο, επιδιώκοντας σημαντικό μερίδιο της λιανικής και χονδρικής αγοράς και συμμετέχοντας σε επιμέρους projects για τη δημιουργία FSRU (πλωτών σταθμών αερίου) Small Scale LNG ( σταθμών εφοδιασμού υγροποιημένου αερίου μικρής κλίμακος σε λιμάνια κλπ) αλλά και την εμπορία υγροποιημένου και συμπιεσμένου αερίου (LNG και CNG, αντίστοιχα).
Στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Εκτός των φωτοβολταϊκών, των αιολικών, της βιομάζας, της γεωθερμίας και της παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, σχεδιάζει να επενδύσει και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Στην συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας υπηρεσίες στον τομέα αυτό και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Β. Αφρικής, απ’ όπου όπως είπε ο κ. Κοπανάκης σύντομα θα υπάρξουν σημαντικά επιχειρηματικά νέα.
Στην ηλεκτροκίνηση, καθώς και στην παροχή πράσινων ενεργειακών υπηρεσιών σε λιμάνια και πλοία, στις υπηρεσίες δικτύων για μεταφορά δεδομένων.

www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου