.

Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας: Αγωνία για τις αντοχές του συστήματος το χειμώνα

Νέα κρίση μπορεί να αντιμετωπίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας τον χειμώνα, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί, ταυτόχρονα όμως δεν έχουν καλυφθεί τα κενά, που λειτούργησαν καθοριστικά στο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης πέρυσι τα Χριστούγεννα.


Ο υπ’αριθμόν ένα κίνδυνος προέρχεται από τα πολύ χαμηλά αποθέματα των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της χώρας, τα οποία έχουν πέσει στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών! Τα υδροηλεκτρικά συνέβαλαν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της κρίσης του περυσινού χειμώνα, όταν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός, εξ αιτίας της υψηλής ζήτησης και της οριακής επάρκειας φυσικού αερίου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Προβληματική είναι εξάλλου και η συμμετοχή του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου, εξ αιτίας της κατάρρευσης του ορυχείου. Η μονάδα έχει μειωμένη διαθεσιμότητα λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό της με λιγνίτη, πράγμα που σημαίνει ότι η λιγνιτική παραγωγή θα είναι μειωμένη και ότι αν συμβεί και φέτος μία βλάβη όπως αυτή που έβγαλε πέρυσι off το εργοστάσιο στην Καρδιά, τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο των μονάδων φυσικού αερίου, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει: Δεν έχει λυθεί το θέμα της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου με διπλό καύσιμο, αέριο ή ντίζελ, ούτε υπάρχει αποθήκη φυσικού αερίου , όπως π.χ στη Βουλγαρία. Οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς ο ρόλος της είναι να παρέχει αέριο εξισορρόπησης και όχι αέριο για την κάλυψη των αιχμών των μονάδων όταν αυτές δεν έχουν εξασφαλιστεί μέσω συμβολαίων της ΔΕΠΑ. Η κρίση του περυσινού χειμώνα απέδειξε τη σημαντική αλληλεξάρτηση της επάρκειας του συστήματος και της διαθεσιμότητας στο αέριο.

Το έργο της τρίτης αναβάθμισης της Ρεβυθούσας θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, ενώ ακόμα και η ακριβή λύση της χρήσης ενός πλοίου LNG, που θα μπορούσε να μισθωθεί ως αποθηκευτικός χώρος, δεν έχει αποφασιστεί.

Αλλά ούτε η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει αλλάξει, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο μετριασμό της κρίσης. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αγορά ηλεκτρισμού μπορεί να λάβει μηνύματα από τις τιμές των γειτονικών αγορών και να ενθαρρύνει τις εισαγωγές αντί των εξαγωγών, όποτε αυτό χρειάζεται. Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν θα πρέπει να αποκλείσει τις εξαγωγές, όπως συνέβη πέρυσι.

Προχθές πάντως διακόπηκε για ακόμα μία φορά η διασύνδεση με την Ιταλία, λόγω της (πολλοστής) βλάβης στο καλώδιο. Μία βλάβη που συνέπεσε με μία περίοδο αύξησης των εξαγωγών ηλεκτρισμού από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες, το Fyrom, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Ας σημειωθεί τέλος ότι, τα τελευταία χρόνια, οι αιχμές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν παρουσιάζονται το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα, καθώς πολλά νοικοκυριά στρέφονται στον ηλεκτρισμό για θέρμανση. Η αύξηση δε της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης ωθούν προς τα πάνω τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός και αν δεν είναι ιδιαίτερα πιεστικές οι κλιματολογικές συνθήκες.

Πηγη: www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου