.

Παναγιωτάκης: «Ανέφικτο να μετατοπιστούν από την ΔΕΗ προς Εναλλακτικούς Παρόχους πάνω από 4,5 Εκατ. ρολόγια»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο target model», τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα του συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017» του ΙΕΝΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης. Μάλιστα, χαρακτήρισε το target model ως «ευκαιρία για άρση των στρεβλώσεων». Παρ’ όλ’ αυτά, επισήμανε, για άλλη μια φορά, πως το να πέσει η ΔΕΗ κάτω από το 50% στην προμήθεια δεν θα δώσει λύση, ενώ χαρακτήρισε «ανέφικτο» και τον μνημονιακό στόχο να μετατοπιστούν από την Επιχείρηση προς εναλλακτικούς παρόχους πάνω από 4,5 εκατ. ρολόγια.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο ρόλος της ΔΕΗ θα είναι καθοριστικός ακόμα και αν η ΔΕΗ δεν είναι δεσπόζουσα στην ελληνική αγορά. «Αλλάζουμε κουλτούρα και ακολουθούμε μια εξωστρεφή κατεύθυνση. Η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι διαφορετική αλλά ισχυρή», τόνισε.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ στηρίζει το χρηματιστήριο ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα διμερή συμβόλαια, καθώς, όπως επισήμανε, «έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε φθηνότερη ενέργεια».
Αναλυτικότερα, όσον αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης επισήμανε ότι «πάνω από 4,5 εκατ. ρολόγια πρέπει να μετατοπιστούν από τη ΔΕΗ, πράγμα ανέφικτο. Το να πέσει η ΔΕΗ κάτω από το 50% στην προμήθεια δεν θα δώσει λύση. Ακόμα και με μια τιμή στα ΝΟΜΕ 45 ευρώ/MWh οι εναλλακτικοί προμηθευτές αγοράζουν το προϊόν 20-25% χαμηλότερα από την ΟΤΣ που αγοράζει η ΔΕΗ. Εμείς έχουμε σιγήσει επικοινωνιακά. Στον αντίποδα υπάρχει το κόστος των 70 εκατ. ευρώ φέτος από τη ΔΕΗ για τον ΕΛΑΠΕ. Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών; Μόλις το 3,3% έχει πάει στους εναλλακτικούς προμηθευτές. Και σε αυτούς υπάρχουν πλέον σημαντικές επισφάλειες. Δεν έχω υπόψη κανένα business plan τους για να κερδίσουν τους καταναλωτές που απαιτούνται. Εμείς θα γίνουμε καλύτεροι και θα βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση. Εντός ολίγου θα εισαχθούν μηνιαίοι λογαριασμοί για όσους πληρώνουν ηλεκτρονικά. Ο στόχος είναι να καλυφθούν 2 εκατ. καταναλωτές μέσα στο 2018».
Όπως πρόσθεσε, το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι «το πρόβλημα του ανοίγματος της αγοράς είναι βαθύτερο: «Η διαφορά χονδρικής-λιανικής είναι επικίνδυνη και το βιώσαμε αυτό στην περσινή κρίση. Χρειάζεται ριζικος επανασχεδιασμός της αγοράς. Οι στόχοι είναι η εναρμόνιση με Ε.Ε. η στήριξη της οικονομίας, η ενθάρρυνση των επενδύσεων, η στήριξη της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Η αγορά ενέργειας πρέπει να αναπτύσσεται προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Ας ακούσουμε προσεκτικά τη φωνή των καταναλωτών και της βιομηχανίας».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει η μελέτη της ενεργειακής πολιτικής να αποδεσμευτεί από τη διαπραγμάτευση. «Δεν πρέπει απλά να βάζουμε τικ στα κουτάκια. Θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά η διεύθυνση ενέργειας της Κομισιόν που μέχρι σήμερα απουσιάζει. Το κόστος των ευάλωτων καταναλωτών θα πρέπει να το επωμίζεται ο προϋπολογισμός», σχολίασε.
Ο κ. Παναγιωτάκης είπε επίσης ότι σε ένα χρόνο η ΔΕΗ θα έχει κάτω από 50% στην παραγωγή και δεν θα είναι δεσπόζουσα στην αγορά. «Θα υπάρχουν πολλοί ισχυροί παίκτες και αυτό θα επηρεάσει τη λιανική. Όσοι πάρουν λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να πάρουν και μερίδιο επί της αγοράς. Εμείς το αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία και κρίσιμο είναι το εύλογο τίμημα. Έτσι θα στραφούμε σε άλλες στρατηγικές επενδύσεις όπως οι ΑΠΕ. Να αρθούν τα εμπόδια για την κατασκευή φ/β 350 μεγαβάτ που θέλει η ΔΕΗΑΝ. Θα γίνουν επενδύσεις στη Φλώρινα 800-900 εκατ. ευρώ.Θα ανοίξουν τα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού δημιουργώντας 600 νέες θέσεις εργασίας».

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου