.

Κοζάνη: Η διαχείριση των απορριμμάτων απο άλλους νομούς φέρνει έσοδα στους δήμους της δυτικής Μακεδονίας

Ανάβει πλέον το «πράσινο φως» ώστε ο ΧΥΤΑ Κοζάνης να μπορεί να δέχεται απορρίμματα και από τους δήμους Βέροιας και Κατερίνης, καθώς με απόφαση της γενικής διευθύντριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», τροποποιείται η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη (πρόκειται για έργο με βάση το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα-ΣΔΙΤ).
Με την παραπάνω απόφαση της γενικής διευθύντριας ικανοποιείται το αίτημα που είχε διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό από πλευράς της ΔΙΑΔΥΜΑ, ώστε να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που να αντιμετωπίζει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με την απόφαση του ΥΠΕΝ επανακαθορίζονται οι διατάξεις του παρελθόντος, που προέβλεπαν αυστηρά ότι η κάθε περιφέρεια θα πρέπει να διαχειρίζεται αποκλειστικά τα απορρίμματά της εντός των συνόρων της και αφήνει το περιθώριο συνεννόησης για εξεύρεση οικονομικής λύσης έξω από γεωγραφικά και διοικητικά όρια στους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Στη Δυτική Μακεδονία φορείς και οργανισμοί έχουν αντιληφθεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των προβλεπόμενων διατάξεων προστασίας του περιβάλλοντος, μπορεί να αποφέρει έσοδα στους δήμους και έτσι αποφάσισαν να δεχθούν τη διάθεση των απορριμμάτων του γειτονικού δήμου Βέροιας στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης αντί του ποσού των 500.000 ευρώ/ετησίως. Τα έσοδα της ΔΙΑΔΥΜΑ αναμένεται να αγγίξουν το 1,5 εκατ. ευρώ, εάν το επόμενο διάστημα προστεθούν και τα απορρίμματα της Κατερίνης.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ, που αποτελεί την περιβαλλοντική ναυαρχίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων τής Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη γενική συνέλευση των μετόχων της να αποφασίσει για το αίτημα του Δήμου Κατερίνης, σχετικά με τη μεταφορά και διάθεση απορριμμάτων του, που υπολογίζονται σε 35.000 τόνους/ετησίως, αντί 1 εκατ. ευρώ.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, επικεφαλής του δήμου Κοζάνης, ο οποίος είναι βασικός εταίρος της ΔΙΑΔΥΜΑ, ανέφερε ότι η επεξεργασία και διάθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ μπορεί να προσφέρει σημαντικά έσοδα στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε ότι υπάρχει προ-συμφωνία με την εταιρία που διαχειρίζεται τη νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε στο άμεσο μέλλον να συμπεριλάβει στην εγγυημένη ποσότητα των 120.000 τόνων ετησίως που προβλέπει αρχική η σύμβαση και τα απορρίμματα της Βέροιας που σήμερα θάβονται στο ΧΥΤΑ και ανέρχονται σε 18.000 τόνους.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που διαχειρίζεται τα απόβλητά της στην υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τηρεί όλες τις προδιαγραφές στη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει θεσπίσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

πηγη: του Σπύρου Κουταβά στη ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου