.

Με την πείρα από τη Δυτική Μακεδονία και την ΑΝΚΟ η τηλεθέρμανση στον «πράσινο» Αη-Στράτη

Σύμβαση με αντικείμενο «Αναλυτικός σχεδιασμός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης στον οικισμό του Αγ. Ευστρατίου» υπέγραψε πρόσφατα το ΚΑΠΕ και η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ.

Ο οικισμός Αγ. Ευστρατίου (Αη – Στράτης), έχει επιλεγεί και είναι ενταγμένος στο ΕΣΠΑ σε πιλοτικό πρόγραμμα ως «Πράσινο Νησί».

Στο νησί του Αη – Στράτη, στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Υποστήριξη των πολιτικών και κάλυψη μελλοντικών αναγκών – ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ» και κωδικό MIS 5003098, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκός σταθμός) συνολικής ισχύος 1,05 MW και εκτιμώμενης παραγωγής περίπου 3,0 GWh/ετησίως.

Σκοπός είναι η κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού σε ποσοστό άνω του 85% από τον ΥΒΣ (οι οποίες το 2015 ήταν 1,2 GWh) ενώ το υπόλοιπο 15% θα καλύπτεται από τον υφιστάμενο σταθμό της ΔΕΗ με καύσιμο diesel. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, με τον τρόπο αυτό, ποσοστό της τάξης του 60% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΥΒΣ θα παραμένει ανεκμετάλλευτο και θα απορρίπτεται.

Στο πλαίσιο της ίδιας Πράξης, και με βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΥΒΣ και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της ενέργειας συνολικά στο νησί, θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης (Τ/Θ), το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση χώρων και σε θερμό νερό χρήσης των κτιρίων του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.

Η θερμική ενέργεια που θα καταναλώνεται στα κτίρια θα παράγεται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σταθμό παραγωγής θερμότητας, μέσω κατάλληλου συνδυασμού ωμικών αντιστάσεων (ηλεκτρικών λεβήτων) και αντλιών θερμότητας. Παράλληλα, θα υπάρχουν κατάλληλες δεξαμενές νερού για την απαιτούμενη αποθήκευση θερμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά θα εκτελεσθεί ο απαιτούμενος αναλυτικός σχεδιασμός του ολοκληρωμένου συστήματος Τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αγ. Ευστρατίου, που αποτελεί και το αντικείμενο της υπό ανάθεση υπηρεσίας.

«Η ανάληψη του παραπάνω έργου ταξιδεύει τη γνώση των στελεχών μας εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της Εταιρείας μας σε εθνικό επίπεδο, σε συνέχεια της συμβολής της στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού σημαντικών και καινοτόμων αναπτυξιακών έργων στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της ΑΝΚΟ και Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης Θεόδωρος.

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Τσολακίδης Βασίλειος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ΑΝΚΟ αναφερόμενος στη γνώση και στο έργο της που αποτελούν βασική προϋπόθεση για μελλοντικές κοινές δράσεις.

energypress.gr



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου