.

Αισιόδοξος για το μέλλον των ΑΠΕ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Η ηλιακή ενέργεια θα κυριαρχήσει στον αγώνα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, χάρη στην Κίνα και την Ινδία, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τρίτη (14 Νοεμβρίου).


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση World Energy Outlook, οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες θα ικανοποιηθούν αρχικά από τις ΑΠΕ, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν λιγότερες νέες εγκαταστάσεις με καύση άνθρακα.

Ωστόσο, η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί, παρά την ταχεία άφιξη των ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε ο IEA.
Ταυτόχρονα η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τη μείωση της παραγωγής μεθανίου από τη διάνοιξη του φυσικού αερίου, το οποίο θα καταστεί ως το πιο δημοφιλές καύσιμο.

«Η ηλιακή ενέργεια σφυρηλατείται στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, καθώς γίνεται η φθηνότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

«Η ταχεία ανάπτυξη των ηλιακών φωτοβολταϊκών, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, βοηθά την ηλιακή ενέργεια να γίνει η μεγαλύτερη πηγή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, οπότε το μερίδιο όλων των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας θα ανέλθει στο 40%».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι «η έντονη έμφαση στις καθαρές τεχνολογίες ενέργειας για την αντιμετώπιση της κακής ποιότητας αέρα, είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα, καθιστώντας τη παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των αιολικής, ηλιακής, πυρηνικής ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων».

Το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας και το αυξανόμενο μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας σημαίνουν ότι οι επιλογές του Πεκίνου θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στον προσδιορισμό των παγκόσμιων τάσεων.

Επιπροσθέτως, ο IEA ανέπτυξε ένα σενάριο για την επίτευξη των στόχων της σταθεροποίησης του κλίματος, του καθαρότερου αέρα και της καθολικής πρόσβασης στη σύγχρονη ενέργεια.

Οι πηγές ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα θα πρέπει να διπλασιαστούν στο 40% του ενεργειακού μίγματος το 2040, με γρήγορη πτώση της ζήτησης άνθρακα και μέγιστη κατανάλωση πετρελαίου.

euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου