.

Δεν κάνει πίσω η ΔΕΗ: Διεκδικεί άλλα τόσα για τις ΥΚΩ, πάει στο ΣτΕ για τα NOME

Παρά το γεγονός ότι πήρε σοβαρή ανάσα ρευστότητας με τα 360 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση να διαθέσει από το «κοινωνικό μέρισμα» για την εφάπαξ πληρωμή των παλιών ΥΚΩ, η ΔΕΗ συνεχίζει να αμφισβητεί ότι τα χρωστούμενα είναι μόνον τόσα. Διεκδικεί άλλα 375 εκατ. ευρώ για να φτάσει συνολικά το ποσόν στα 735 εκατ. ευρώ που εκτιμά ότι της οφείλονται για τις χρονιές μετά το 2011.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση της επιχείρησης: «Η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την καταβολή, εφάπαξ, του μέρους του ποσού που γνωμοδότησε η ΡΑΕ έναντι της συνολικής οφειλής από τις δαπάνες που έχει καταβάλει η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τα προηγούμενα χρόνια».

Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα διεκδικήσει η ΔΕΗ τα… ρέστα για τις ΥΚΩ, στο βαθμό που η ΡΑΕ έχει λάβει την οριστική της απόφαση, την οποία μάλιστα έχει αποδεχθεί το Υπουργείο Ενέργειας.

Μια γεύση είχε δώσει ο κ. Παναγιωτάκης στη δήλωσή του, τέλος Σεπτέμβρη, κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μήνου, όπου ανέφερε ότι επιδιώκει την επίλυση της διαφοράς με διάλογο «ή έστω με προσφυγή σε διαιτησία».

Υπάρχουν όμως πληροφορίες που αναφέρουν ότι εξετάζεται και η δυνατότητα νομικής διεκδίκησης εκ μέρους της ΔΕΗ. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι πλέον «θερμόαιμοι», ενώ αντίστοιχες αναφορές έχει κάνει και η ΓΕΝΟΠ.

Στις 5 Δεκέμβρη για τα NOME

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ συνεχίζει το δικαστικό αγώνα της εναντίον της απόφασης για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για τις δημοπρασίες NOME, παρότι η κυβέρνηση είχε «αδειάσει» τη διοίκηση της επιχείρησης όταν προσέφυγε στο ΣτΕ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι προγραμματισμένη για τις 5 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η ΔΕΗ όχι μόνον δεν έχει χαμηλώσει τους τόνους αλλά αντίθετα έχει κάνει νεότερη παρέμβαση, μετά την αρχική προσφυγή, με την οποία συμπλήρωσε με επιπλέον στοιχεία το φάκελο της προσφυγής της.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η χθεσινή οξεία αναφορά του αντιπροέδρου της ΔΕΗ κ. Ανδριώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι με τις δημοπρασίες NOME «υποχρεωνόμαστε να πουλάμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας κάτω του κόστους σε ιδιώτες για να μας ανταγωνιστούν».

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου