.

Σε περισσότερες από 40 εταιρίες απευθύνεται το market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Η διαδικασία πώλησης βήμα προς βήμα

Κάθε άλλο παρά πρόβλημα θα υπάρξει στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από ένα πιθανό ενδιαφέρον κινεζικών ομίλων, αλλά και εταιριών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dominique Ristori και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς ότι η Κομισιόν δεν θα έθετε βέτο στη συμμετοχή υποψήφιων επενδυτών από την Κίνα και άλλα κράτη που δεν ανήκουν στη ζώνη του Ευρώ.

Μάλιστα, θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να παρακινήσει εγχώριους και άλλους ευρωπαίους επενδυτές να λάβουν μέρος στη σχετική διαδικασία.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρόσκληση για συμμετοχή στο market test μέσω του οποίου θα διερευνηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα απευθύνεται σε περισσότερες από 40 εταιρίες απ’ όλο τον κόσμο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται ότι θα είναι ισχυρό το ενδιαφέρον κινεζικών εταιριών όπως επίσης εταιριών από την Ιαπωνία αλλά και την Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει και τους εγχώριους παίκτες τόσο της ενεργειακής αγοράς όσο και της βιομηχανίας εν γένει.

Θέμα ημερών η έναρξη του market test

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το market test θα προκηρυχθεί εντός των επομένων ημερών από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και τα συμπεράσματά του αναμένονται περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος με βάση της συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο του 2018, ώστε να έχει τελεσφορήσει μέχρι τα τέλη του έτους.
Με βάση τα ερωτήματα και τις απαιτήσεις που θα διατυπωθούν κατά τη διάρκεια του market test από τις εταιρίες που θα συμμετέχουν σε αυτό, θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί προς πώληση ένα ή δυο πακέτα μονάδων (τα δυο πακέτα, βοράς - νότος θεωρούνται η πλέον λογική επιλογή), εάν σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και τα ορυχεία ή θα αποτελέσουν ξεχωριστό αντικείμενο πώλησης κλπ.
Το βέβαιο είναι πως η λίστα των μονάδων όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά τα συμπεράσματα του market test είναι απαραίτητα για να προχωρήσουν οι επόμενες κινήσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΔΕΗ.

Νομοθετικές ρυθμίσεις ενόψει της πώλησης


Σε ότι αφορά την κυβέρνηση η όλη διαδικασία θα απαιτήσει δύο κύματα νομοθετικών παρεμβάσεων.
Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το θέμα αναμένεται εντός των επομένων ημερών στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα όσα συμφωνήθηκαν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Μετά την ολοκλήρωση του market test εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί και νέα νομοθετική ρύθμιση που θα σχετίζεται με την απόσχιση από τη ΔΕΗ - η οποία ανήκει κατά 51% στο δημόσιο - των προς πώληση περιουσιακών της στοιχείων.
Από την πλευρά της ΔΕΗ θα απαιτηθεί σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για να εγκρίνει το διαχωρισμό και τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της σε νέα ή νέες εταιρικές οντότητες, οι οποίες στη συνέχεια θα πωληθούν.

Πρόσληψη έξι συμβούλων


Επίσης η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, θα προχωρήσει στην πρόσληψη συνολικά έξι συμβούλων για την υλοποίηση της όλης διαδικασίας.
Συγκεκριμένα θα προσληφθεί σύμβουλος για τα χρηματοοικονομικά, για τα νομικά, για το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων και για την αποτίμησή τους.
Αυτοί θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση της διαδικασίας μέχρι και την προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ θα απαιτηθούν δυο ακόμη σύμβουλοι που θα αξιολογήσουν το εύλογο και το δίκαιο του τιμήματος όταν φθάσουμε στη φάση της υποβολής προφορών.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η πρόσληψη των συμβούλων θα πρέπει να γίνει με ταχείες διαδικασίες καθώς είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν έως την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η ΔΕΗ θα φέρει σε πέρας με επιτυχία την όλη διαδικασία, επικαλούμενος το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ.
Εκτιμά δε ότι η DGcomp θέλει την επιτυχία του εγχειρήματος και δεν επιδιώκει μια παρελκυστική διαδικασία που θα οδηγήσει σε αποτυχία του market test και σε νέες πιέσεις για πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων όπως λεγόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου