.

«Πακέτο» μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας ανακοινώνει το ΥΠΕΝ – Επανασύνδεση ρεύματος, αλλαγές σε ΥΚΩ και ΚΟΤ

Οι αλλαγές στη μεθοδολογία και στα κλιμάκια χρέωσης των ΥΚΩ έτσι ώστε να μην «τιμωρείται» η υψηλή κατανάλωση, το νέο μοντέλο ένταξης δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά και η παροχή κονδυλίων για την επανασύνδεση του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, είναι το βασικό περιεχόμενο ενός «πακέτου» μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας που πρόκειται να εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν ετοιμαστεί από καιρό και εν πολλοίς έχουν γνωστοποιηθεί, αλλά θα ανακοινωθούν, μαζί πιθανόν και με κάποια ακόμα μέτρα, ως ενιαίο «πακέτο» από τον κ. Σταθάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες:

ΥΚΩ

Η νέα μεθοδολογία που θα ανακοινωθεί, αφενός διορθώνει τη στρέβλωση στις χρεώσεις των περίφημων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), αφετέρου συρρικνώνει τις τέσσερις σημερινές κλίμακες χρεώσεων σε τρεις.

Η απόφαση θα οριοθετεί αυστηρά ότι η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο τις κιλοβατώρες πάνω από το όριο της προηγούμενης, και όχι το σύνολο της κατανάλωσης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, το όφελος μεταφράζεται σε περίπου 50 ευρώ για τους καταναλωτές κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως όσους βρίσκονται στην κλίμακα 0-1600 κιλοβατώρες, δηλαδή την κατηγορία που περιλαμβάνει το 95% σχεδόν των καταναλωτών. Σαν αποτέλεσμα της στρέβλωσης νοικοκυριά με μεσαίες καταναλώσεις, που τον περασμένο χειμώνα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, έβαλαν να δουλέψουν στο φουλ οι ηλεκτρικές τους συσκευές, επειδή ξεπέρασαν έστω και για μια κιλοβατώρα την κλίμακα κατανάλωσης, επιβαρύνθηκαν για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωσαν με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας, και όχι μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα.

ΚΟΤ

Βασικό στοιχείο των αλλαγών είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα είναι η διεύρυνση μέχρι και στο 70% της έκπτωσης που παρέχεται στα τιμολόγια ρεύματος, με τη θέσπιση όμως ταυτόχρονα και περιουσιακών κριτηρίων, πέραν των εισοδηματικών, για την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο, προκειμένου να αποφευχθεί η εκμετάλλευση του ευεργετήματος.

Στη δεύτερη κατηγορία δικαιούχων με 70% έκπτωση θα ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα στο εισόδημα αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει επί του θέματος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πέραν του εισοδηματικού ορίου που ισχύει σήμερα για την ένταξη των πολιτών στο ΚΟΤ, εισάγονται και οικονομικά κριτήρια - θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση - τα οποία αφορούν σε ρευστοποιήσιμα, άμεσα και μη, περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητη και κινητή περιουσία.

Όσον αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για να αυξηθούν, καθώς το όριο των 150.000 ευρώ που είχε αρχικά οριστεί θεωρήθηκε τελικά χαμηλό.

Πιθανότατα η αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων ΚΟΤ θα φτάνει κλιμακωτά έως και τα 190-200.000 ευρώ.

Επανασύνδεση

Η επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σκοπός είναι η άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, δίνεται ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της χώρας μας, καθώς με τη διανομή του προβλεπόμενου ειδικού βοηθήματος θα γίνεται άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να διασφαλίζεται το βασικό αγαθό της ενέργειας.

Με σχετική διάταξη, διατίθεται ποσό δέκα εκατομμυρίων ευρώ ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα, για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών. Για το σκοπό αυτό, συστήνεται ειδικός λογαριασμός επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος με διαχειριστή τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μεταφερθεί το παραπάνω ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό εντός του 2017.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, το ύψος και η κατανομή του ποσού του ειδικού βοηθήματος, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο τρόπος ελέγχου των δικαιούχων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου