.

Συλλαλητήριο στη Φλώρινα κατά της πώλησης μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ

«Εάν προχωρήσει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε λίγο καιρό θα μιλάμε για την δημιουργία περιοχών στην Φλώρινα και την Μεγαλόπολη που θα μοιάζουν σαν αυτές στο Μαντούδι της Εύβοιας» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων και πολιτών στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας που οργάνωσε το περιφερειακό Συντονιστικό όργανο εναντίον της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, σε υψηλούς τόνους δήλωσε ότι «κανένας Σταθάκης η Τσίπρας δεν έχει δικαίωνα να προχωρήσει σε μια τέτοια αποεπένδυση της ΔΕΗ» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις όταν το νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση στην βουλή. «Αυτό που θα συμβεί στη χώρα όταν θα’ρθει το νομοσχέδιο της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ δεν θα’χει προηγούμενο, όχι μόνο από τούς εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά και από άλλους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε σε παλιότερη τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου όταν στις 19 Ιουλίου 2014 δήλωνε από το βήμα της βουλής «ποιος θα γλυτώσει από την φυλακή» όταν αναφερόταν στα λιγνιτικά κοιτάσματα αξίας περί τα 89 δις € και κατέληξε λέγοντας, «δεν ξέρω εάν ο κ Καμμένος μιλούσε για τον εαυτό του, γιατί δυστυχώς, αυτοί είναι που σήμερα διαπραγματεύονται την πώληση της επιχείρησης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναρωτήθηκε γιατί δεν προχώρησαν οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές στην ανέγερση νέων λιγνιτικών μονάδων στην Δυτική Μακεδονία αφού έγκαιρα εξασφάλισαν από το 2006 όλες διαθέτουν τις απαραίτητες νόμιμες άδειες; «Δεν το έκαναν γιατί απλά επέλεξαν να κάνουν ρεσάλτο στο χώρο της ΔΕΗ».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε στις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν οι περιοχές της Μεγαλόπολης της Φλώρινας και της Κοζάνης από την απώλεια των 30 εκ που καταβάλει ετησίως η ΔΕΗ στα ταμεία των δήμων όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι η μελλοντική καταβολή του λιγνιτικού τέλους δε θα δεσμεύει τους πιθανούς ιδιώτες επενδυτές.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης επανέλαβε ότι «θα παραιτηθούμε του αξιώματός μας δημιουργώντας θεσμικό πρόβλημα εάν πωληθούν λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία τής ΔΕΗ». Ενώ για πρώτη φορά υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσαν οι πολίτες της δυτικής Μακεδονίας να μην λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς να μείνουν ενωμένοι μέχρι το τέλος.

Ο δήμαρχος της Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν αναμεσα στην ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες, σε ότι αφορά τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις περιουσιών καθώς και των έργων της Τηλεθέρμανσης. Δήλωσε δε ότι η δήμος και οι πολίτες της Φλώρινας «θα αγωνισθούν με όλες τους τις δυνάμεις και ότι αυτός ο αγώνας θα ναι η μητέρα των μαχών».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης Γιώργος Μακρόλης τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση των εργοστασίων της Μεγαλόπολης «την επόμενη ημέρα θα παραδώσουν στον αρμόδιο υπουργό τα κλειδιά του δημαρχείου ενώ δεν θα υπάρχει ούτε δημοτικό συμβούλιο στην πόλη».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Μητροπολίτης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος διευκρίνισε ότι η εκκλησία δεν πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται αλλά τόνισε ότι «είμαστε εδώ με τους μαζί με τον λαό να αγωνιστούμε και να φωνάξουμε κάτω τα χέρια από την πώληση των ορυχείων της ΔΕΗ».

Η κεντρική πλατεία της Φλώρινας ήταν γεμάτη από κόσμο, ενώ στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας Θέμης Μουμουλίδης και Μίμης Δημητριάδης, και από την ΝΔ ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης ο δήμαρχος Αμυνταίου, ο Δήμαρχος Πρεσπών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από την Φλώρινα και την Κοζάνη.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ, αναδημοσίευση vetonews.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου