.

Στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής για τη Βεγορίτιδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας

Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Πρόεδρου της Επιτροπής κ. Αικατερίνης Ιγγλέζη.

Αντικείμενο της Υποεπιτροπής είναι η διαρκής παρακολούθηση, αξιολόγηση και αποτύπωση της κατάστασης των υδατικών πόρων της χώρας, η διερεύνηση και εκτίμηση ζητημάτων που σχετίζονται με την επάρκεια τους και η υποβολή προτάσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.
Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων συνεδρίασε στις 28/11/2017 στην αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» της Βουλής με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Η προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας ως καθοριστικός παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Γαζής, η Προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων κα. Γρηγοριάδου Ελπίδα και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Στέφανος Δόντσιος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε διεξοδική συζήτηση του συνόλου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βεγορίτιδα.
Από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας αναδείχτηκε η αναγκαιότητα :
I. δημιουργίας χωριστού φορέα διαχείρισης του συστήματος λιμνών που ανήκουν
εξ΄ολοκλήρου στο υδατικό διαμέρισμα Δυτικής Μακεδονίας, όπως ακριβώς το έχει προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων το 2010

II. έγκρισης ειδικής διαχειριστικής μελέτης για τη Βεγορίτιδα,
III. προσδιορισμού της κατώτατης στάθμης και του ελάχιστου εύρους διακύμανσης για τις ανάγκες διατήρησης της βιοποικιλότητάς της

Επισημάνθηκε επίσης ότι, από τις περιοχές NATURA 2000 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα δοθεί προτεραιότητα από το πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA, στο σύστημα λιμνών Βεγορίτιδας.

Να σημειωθεί ότι η λίμνη Βεγορίτιδα εντάσσεται στη ζώνη προστασίας NATURA 2000 και είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες της χώρας, εξαιρετικού φυσικού κάλλους που αν και έχει υποστεί αλλοιώσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπο και καταφύγιο θηραμάτων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου