.

Διημερίδα κατάρτισης του προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών και των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας



Ο 1ος επιμορφωτικός κύκλος κατάρτισης του προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας, θα υλοποιηθεί το διήμερο 4-5 Δεκεμβρίου 2017 στη Βλάστη και στο Αμύνταιο, στοχεύοντας στην εις βάθος απόκτηση τεχνογνωσίας του προσωπικού των τοπικών αρμόδιων αρχών σε ειδικές και συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Πρόκειται για τη Δράση C2 «Κατάρτιση προσωπικού Δασικών Υπηρεσιών και άλλων φορέων με σεμινάρια και ανταλλαγή επισκέψεων-εμπειρίας» και τη Δράση C4 «Λειτουργία Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για αντιμετώπιση περιπτώσεων αλληλεπίδρασης αρκούδας-ανθρώπου» του έργου LIFE AMYBEAR.
Η έναρξη των εργασιών του προγράμματος κατάρτισης θα γίνει την Δευτέρα 4/12/2017 και ώρα 09:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Λάμπας στη Βλάστη, αντί του Πρότυπου Κέντρου Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης Βλάστης όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί, λόγω ύπαρξης τεχνικών δυσκολιών.
Την πρώτη ημέρα κατάρτισης θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θεματικές ενότητες που αφορούν στο έργο LIFE AMYBEAR, στις γενικές αρχές παρακολούθησης της αρκούδας, στις μέθοδοι και τα αποτρεπτικά μέτρα για τη διαχείριση προβληματικών καταστάσεων λόγω αλληλεπίδρασης αρκούδων-ανθρώπων, στο φαινόμενο των δηλητηριασμένων δολωμάτων και στο πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα.
Οι εργασίες της διημερίδας κατάρτισης θα συνεχιστούν την Τρίτη 5/12/2017 στις 10:00 π.μ., όπου θα γίνει επίσκεψη στην περιοχή εφαρμογής του έργου στο Αμύνταιο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιδειχθούν τα μέσα παρακολούθησης πληθυσμών της αρκούδας όπως IR κάμερες, τηλεμετρία, κολάρα, στύλοι για δείγματα DNA κλπ. και των αποτρεπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων.
Οι επιμορφούμενοι του προγράμματος κατάρτισης προέρχονται από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης των Διευθύνσεων Δασών Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, των Δασαρχείων Κοζάνης και Τσοτυλίου και του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν επιστήμονες και ενδιαφερόμενοι από υπηρεσίες και φορείς της περιοχής που εμπλέκονται άμεσα στη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.
Τη διημερίδα κατάρτισης διοργανώνει  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου «LEVER» Σύμβουλοι Ανάπτυξης, το Δήμο Αμυνταίου και την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή & τη φύση «Καλλιστώ», ενώ κλήθηκαν να παρευρεθούν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Θεσσαλίας & Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Δυτικής Μακεδονίας, υπηρεσιακοί παράγοντες των δασικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι των εταίρων του έργου και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Σημειώνεται ότι το έργο LIFE AMYBEAR που ξεκίνησε την 1/10/2016 και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης έως τις 31/7/2020, αναμένεται να βελτιώσει την κατάσταση διατήρησης της αρκούδας στην περιοχή με την επίτευξη μιας βιώσιμης διαχείρισης της συνύπαρξης αρκούδας-ανθρώπου και της ελαχιστοποίησης της αρνητικής παρεμβολής στην παραπάνω συνύπαρξη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου